Normatif iktisat, ekonominin nasıl olması gerektiğine dair değer yargıları içeren, belirgin ekonomik hedefler için yapılması gerekenleri araştıran bir iktisat dalı.
Normatif iktisat, ekonominin gerçekte olduğu gibi ekonomik refahı iyileştirme politikaları önerir. İdeal bir modele veya standarda ilişkin ya da bir şeyi yapmanın doğru ya da normal yolu olarak kabul edilen şeye dayanan normatif araçları içerir.
Pozitif iktisadın ulaştığı sonuçları test etmek ve bilimsel kanıtlarla reddetmek mümkünken, normatif iktisadın sonuçları test edilemez, bilimsel düzeyde reddedilemez. Örnek:” İşsizlik azaltılmalıdır. Batı'ya göç Türkiye için yararlı olmuştur. Türkiye'de kişi başına düşen milli gelir düzeyi düşüktür“gibi.
Pozitif ekonomi, mevcut durumla ilgilenir ve değer yargılarını barındırmaz, normatif ekonomi ise değer yargılarına önem vererek ne olması gerektiğini analiz eder.
Normatif Analiz
Normatif analitik, mevcut veriler göz önüne alındığında bir senaryodaki en iyi eylem planını bulmaya odaklanır. Hem tanımlayıcı analitik hem de tahmine dayalı analitik ile ilgilidir, ancak veri izleme yerine eyleme geçirilebilir içgörülere vurgu yapar.
İlgili 16 soru bulundu
Normatifin kelime anlamı, düzgüsel demektir. Normatiflik, bilimsel alanda kendine pek çok kullanım alanı buluyor. Normatiflik kısaca, ideal ve optimum olarak adlandırılır. Aynı zamanda kişi bazında düşünüldüğü zaman bir düşünce biçimi ya da hayat mottosu olarak da bilinir.
Normatif İktisat ekonominin belirli yönlerinin arzu edilirliği ile ilgilenir. Belirli iktisadi politikaların desteklenmesinin söylemsel temelini oluşturur. Normatif İktisadı (ne olmalı) pozitif iktisattan (ne) ayırmak yaygındır.
Bu doğrultuda pozitif iktisat olgularla ilgilenir ve bunu ekonomik açıdan ele alır. Normatif İktisat ise ekonominin ne ya da nasıl olması gerektiğini ele alarak bu konudaki görüşlerini iletir. Yani pozitif İktisat bir ekonomi içerisindeki olguların nasıl işlediğini ele alır ve bunları inceler.
Normatif iktisat, ekonominin gerçekte olduğu gibi ekonomik refahı iyileştirme politikaları önerir.
Benim bu videodan anladıklarım: Normatif ifade, kişisel bir yargıyı beyan eden ifadedir; test edilmesi mümkün değildir, bu ifadelere inanılır veya inanılmaz. Pozitif ifade ise önerme yanlış olsun doğru olsun fark etmez, test edilebilir bir ifadedir; testin sonunda varılacak yargı, ilk inançtan bağımsızdır.
Pozitif İktisat özellikle ülke çapında ele alınan bir yapı olarak öne çıkar. Bu yapı doğrultusunda İthalat ve ihracat, kamu, enflasyon ve aynı zamanda arz ile talep söz konusudur. Bu gibi örnekler ele alınmak suretiyle pozitif İktisat üzerinden sebep-sonuç ilişkisi gerçekleşir.
(Positive economics) İktisadi teorilerin dayandığı varsayımların gerçekçiliğini sorgulamadan, ampirik çıkarım ve öngörülerden hareketle iktisadi olay ve davranışları neden-sonuç ilişkisi çerçevesinde açıklanmasını savunan yaklaşımdır.
Normatif önerme nedir? Normatif önermeler gereklilik belirten önermelerdir. Normlar ölçüt olarak insan davranışlarıyla ilgili yapılması veya yapılmaması gerekene ilişkin gereklilik bildirirler.
Normatif, belirli bir toplum veya grup içerisinde kabul görmüş standartları, kuralları ve değerleri ifade eder. Bu kavram, sosyoloji, felsefe, psikoloji ve hukuk gibi birçok disiplinde kullanılan bir terimdir. Ayrıca, etik ve ahlaki düşünceleri de içerir.
Meta-etik - Vikipedi.
Ekonomideki diğer geniş ayrımlar arasında "olanı" tanımlayan pozitif ekonomi ile "olması gerekeni" savunan normatif ekonomi, ekonomi teorisi ile uygulamalı ekonomi, rasyonel ekonomi ile davranışsal ekonomi ve ana akım ekonomi ile heterodoks ekonomi arasındaki ayrımlar yer alır.
Ekonomi bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilir. Bu bölümden mezun olan bireylere “Ekonomist” unvanı verilir.
Ekonominin Temel Soruları
Bunlar; Ne, Nasıl, Ne zaman, Nerede ve Kimler için üretilecek? Sorularıdır.
Anayasal İktisat adı verilen disiplin altında, devletin varlığı yanında, devletin sahip olduğu bütün yetkileri, vatandaşların özgür iradelerinden kaynaklanan bir uzlaşma sonucu elde ettiği varsayımı esastır. Bir başka deyişle, devletin varlığı “toplumsal/sosyal sözleşme” den kaynaklanmaktadır.
Mikroekonominin temel kavramları: arz kanunu, talep kanunu, fiyat mekanizması, piyasa yapısı, üretici dengesi, tüketici dengesi, emek piyasası vb. Makroekonominin temel kavramları: büyüme, istihdam, enflasyon, ödemeler bilançosu, dış denge, iç denge, bütçe, faiz dışı fazla vb.
Uzun vadeli ortalama toplam maliyet azalırken, çıktı arttığında, ölçek ekonomisinden, uzun vadeli ortalama toplam maliyet artarken, çıktı arttığında da, olumsuz (negatif) ölçek ekonomisinden bahsedebiliriz.
Normatif teorinin temel ilgi alanı, bireylerin içinde yaşadıkları aile, sivil toplum, dinsel kurumlar, devlet ve egemen devletler sistemi gibi sosyal kurumlar ile verili değer yargıları arasındaki bağlantının nasıl kurulacağıdır.
Normatif Alanlar: Konusunu kuralların oluşturduğu bilimler. sonuçlarını topluma genellemeyi de amaçlayan alanlardır. özgü yöntem ve tekniklerle inceler. Kuramsal temelleri yoktur, deneysel yaklaşım söz konusu değildir (örn; teoloji).
Normatif cümleler, tanım yapan düze cümlelerden farklı olarak, "zorunludur" ifadeleri ve iddialarını ima ederler. Yaygın normatif cümleler komutlar, izinler ve yasaklar; samimiyet, gerekçe ve dürüstlüğü içeren ortak normatif soyut kavramlar içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri