Norveç ya da resmî adıyla Norveç Krallığı, Kuzey Avrupa'da bulunan İskandinav Yarımadası'nın batısında bir ülke. Finlandiya, İsveç ve Rusya ile komşu olan ülkenin batıda Atlas Okyanusu'nun bir kolu olan Norveç Denizi'ne kıyısı vardır. Kıyıları binlerce fiyordla çizilidir.
Nasılsın? Hvordan har du det?
Norveççe, Norveç'te konuşulan ve İskandinavca da denen Kuzey Cermen dil ailesine bağlı bir dildir. Norveççe, Danca ve İsveççe ile çok yakındır ve birini bilen bir kişi diğerlerini de anlayabilir. Özellikle bir Danimarkalı ve Norveçli birbirlerinin dillerini çok kolay okuyup anlayabilmektedir.
Norveç'in iki resmi dili vardır: Norveççe ve Sami.
Norveç'te yaşayan Türk toplumu yaklaşık 27.000 kişidir.
İlgili 39 soru bulundu
Resmî veriye göre 24 Mayıs 2018 tarihi itibarıyla Norveç'te 18.084 Türk vatandaşı yaşamaktadır.
Norveç'te mutlaka tatmanız gereken lezzetler şöyle; Brunost adı verilen kahverengi peynir, balina eti, ren geyiği eti, somon ve ringa balığı. Norveç, dağları, ormanları, buzulları ve kuzey ışıklarıyla dünyanın en benzersiz ülkesi.
Norveçliler denilince genellikle Norveç'te oturan halk anlaşılır fakat başka tanımları da vardır. Vatandaşlık : Bu resmi ve kolay kesinleştirilebilir bir tanımdır, sayılar bellidir.
Norveç'te Asgari Ücret ve Ortalama Maaşlar
Norveç'te 1 Ocak 2023 yılı itibariyle aylık brüt asgari ücret yaklaşık 35.000 NOK, aylık net asgari ücret ise yaklaşık 27.000 NOK, bu da yaklaşık 2700 Euro'ya denk geliyor.
Norveççe bir sözcük: "Godværsvenn".
Norveççe, İsveççe ve diğer İskandinav dilleri gibi İngilizce bilen kişiler için öğrenmesi kolay bir dildir.
Norveç Hangi Alfabeyi Kullanıyor? Norveç'te Dan ve Norveç alfabesi kullanılıyor. Ülkenin yazı sistemi ise Latincedir.
Norveç ülkesinde yasal çerçevede Norveççe resmi dil olarak kabul görmektedir. İnsanların çok büyük bir kısmı bu kendilerine ait dilleri iletişimlerinde kullanmaktadırlar. Eğitim alanında ve bunun dışında her bir noktada genellikle ülke halkının Norveççe resmi dilinden destek aldıkları görülmektedir.
Germenik dillerden olan Danca, Felemenkçe, Norveççe, İsveççe ve Afrikanca birinci kategoriyi oluşturdu ve bu dilleri öğrenmek için kişinin, yaklaşık 575 saat veya 23 haftaya ihtiyacı olduğu belirtildi.
Norveç'te egemen din Lüteran Hristiyanlığıdır. 2019'da nüfusun %68,7'si Norveç Evanjelik Lüteran Kilisesi'ne mensuptu. Katolik Kilisesi, %3,1 ile sonraki en büyük Hristiyan kilisesidir. Herhangi bir dine bağlı olmayanlar nüfusun %18,3'ünü oluşturuyor.
Şurada Paylaş! Gece Yarısı Güneşi Ülkesi olarak da bilinen Norveç, 76 gün boyunca hiç gün batımı görmez. Parlak güneş ışığı tüm bölgeyi günde yaklaşık 20 saat boyunca sarar.
Norveçlilerin çoğunluğunu oluşturanlar Cermen kökenli bir halktır. Yakın ülkelerdeki halklardan pek ayırt edilemezler. Genelde açık renk tenli, uzun boylu, kalın yapılı olurlar.
Norveç, yaşam standartlarının oldukça yüksek olduğu bir ülkedir. Ancak aynı zamanda yaşam maliyetleri düşük bir ülke değildir. Öğrenciler okul yurtlarında ya da kiraladıkları dairelerde konaklayabilirler. Yurtlarda tek kişilik, mobilyalı odalarda aylık konaklama ücretleri 2,200 ile 4,200 NOK arasında değişmektedir.
Oslo'da bir kişinin ortalama yaşama maliyeti ayda yaklaşık 10.700 NOK (1280 $). Buna kira dahil değildir. Birçok ülkede olduğu gibi, Norveç'te kira ayrı bir maliyet olarak sayılır.
Ülke, diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında çok yüksek bir yaşam ölçünlerine ve güçlü bir şekilde bütünleşik refah sistemine sahiptir. Norveç'in çağdaş üretim ve refah sistemi, doğal kaynakların, özellikle Kuzey Denizi petrolünün kullanımı ile üretilen bir finansal birikime bağlıdır.
Norveç-Türk toplulukları çoğunlukla başkent Oslo'da yaşıyor; ancak Türklerin en yüksek oranı Oslo'ya gidip gelme mesafesinde bir şehir olan Drammen'de yaşıyor. Stavanger, Trondheim, Bergen, Bærum, Kristiansand, Fredrikstad ve Asker'de yaşayan önemli Türk toplulukları da var.
Türklerin en çok yaşadığı üç ülke Almanya, Fransa, Bulgaristan, İngiltere ve Hollanda'dır. Türk halkları bakımından ele alındığında en büyük nüfus Türkiye'den sonra sırayla Özbekistan, İran, Rusya, Çin ve Kazakistan'da yaşar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri