Norveç somonu çeşitli soslar ile marine edilmektedir. Bu soslar; Limon, soya, dijon hardalı olarak bilinmektedir. Limon ile sos hazırlamada limon, zeytinyağı, bir diş sarımsak, tuz ve defne yaprağı harmanlanarak 15-30 dk marine edilebilir.
Zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu, defne yaprağı, tane karabiber ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Somon dilimlerini bu karışıma yatırıp en az 30 dakika buzdolabında bekletin. Buzdolabından çıkarıp kısa süre önceden ısıtılmış ızgara üzerinde ters yüz ederek kısa süre pişirin.
Zeytinyağı, tuz ve limon suyunu ilave edip karıştırın. Marinasyon sosunu balıkların üzerine döküp, üzerini streçledikten sonra buzdolabında 1 saat bekletin.
Öncelikle bir kasenin içerisine zeytinyağı, sarımsak, limon ve tuz ekleyip karıştırın. Pişireceğiniz somonları, bu sosun içerisinde 5-10 dakika terbiye edin. Somonu ızgaraya aldıktan sonra her yüzünü 5-6 dakika pişirin. İki tarafı da güzelce piştikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Somon hemen hemen tüm sebzelerle, pilavlarla, kuskusla, makarnayla ve karbonhidrat merkezli gıdalarla uyum içerisindedir. Ancak tatlı ve yağlı bir balık olduğundan, sirke ve turunçgiller gibi asitli lezzetlerle birleştirmenin harika bir uyum meydana getireceğini de göz ardı etmemek gerekir.
Patateslerimiz, soğanlarımız orta kalınlıkta halka halka kesilir. Balıklarımız, patateslerimiz, soğanlarımız pişirme kağıdı koyulan tepsimize yerleştirilir. Malzemelerimizin üzerine tuz, karabiber ve 3 yemek kaşığı sıvı yağ koyulur. Hazırlanan tepsi, 200 derecelik fırında 45 dk pişirilir.
Baharat olarak pul biber, kimyon, karabiber kullansak da siz ilave olarak kekik kullanabilirsiniz. Oldukça yakışır. Tarifte bulunan bal acı tadı biraz bastırarak hoş, tatlı bir aroma verecektir. Somon balığı ortalama 12-15 dakika gibi bir sürede 200 derecelik bir fırında güzel bir şekilde pişer.
Somon balığı denildiğinde en çok kullanılan soslardan biri bal ve soya sosudur. Sosla marine edilen somonlar, fırında pişirildikten sonra yeşilliklerle birlikte servis edilir.
Sadece haftada bir kere Norveç somonu tüketerek kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini büyük ölçüde azaltabilirsiniz. Somon balığının içeriğindeki omega 3 yağ asitleri, niasin ve B12 vitamini trigliserid seviyesinin düşmesine yardımcı olur. Trigliserid kalp ve damar hastalıkları ile yakından ilgilidir.
Soğuk su balığı somon çoğunlukla Norveç'ten ithal edilen bir balık çeşididir. Omega 3 deposu bu lezzetli balık; kılçıksız, etli ve yağlı yapısı ile hem besleyici hem de doyurucudur. Klasik balıkların aksine oldukça yağlı olan somonu farklı teknikler ile pişirebilirsiniz.
15 Eylül ve 31 Ocak ayları arası en lezzetli olduğu aylardır. Tavası, ızgarsı, buğulaması, pilakisi ve haşlaması yapılarak tüketilir. Somon: İlk Bahar aylarında somon balığı yağlı ve eti çok lezzetli olur.
Sosta kullanılan malzemeler yoğun olmamalı yoğun olursa balığın kendi kokusu ve lezzeti kaybolur o yüzden tadını bastırmamak gerekir. Ufak balıklar en fazla 35-45 dakika marine edilmeli. Yapısı kalın ve pullu olan balıklar ise en fazla 1-2 saat marine edilmelidir.
Derin bir kaba soya sosu ve zeytinyağı alınır. Üzerine ezilmiş sarımsak ve ince ince doğranmış dereotu eklenir. Toz zencefil ve çok az tuz eklenip, el çırpıcısıyla çırpılır. Somon balıkları bu sosa bulanıp ters düz edilerek, 1-2 saat dolapta bekletilir.
Tavuk, et, balık gibi ürünleri pişirmeden önce hazırlamış olduğunuz sos içerisinde bekletme işlemine marine etmek denir. Terbiye etmek şeklinde de kullanılır. Bu işlem hazırlamış olduğunuz ürünün daha lezzetli ve kıvamında pişmesi için gereklidir. Somon balığı kolay pişen bir yapıya sahiptir.
Somon Balığı Yıkanır Mı? Sağlık açısından hijyenik bir yemek hazırlamak adına, somon balığını yıkamanız önerilir.
Izgaraların yanında servis edilir.1 çay kaşığı kekik,1 çay kaşığı Dijon hardalı,3 yemek kaşığı limon suyu,2 yemek kaşığı tereyağı,3 yemek kaşığı zeytinyağıyla yapılır.Malzemelerin hepsi tereyağı yumuşak kıvam alıncaya kadar iyice karıştırılır,sonrasında zeytinyağı eklenip tekrar karıştırılır,bu şekilde servis edilir.
Somonu tavada pişirecekseniz ise yapışmaması için teflon veya seramik tava kullanmanızı öneririz. Balığın her bir yüzünü 3-4 dk pişirmeniz yeterli olacaktır. Balığın yağını salmaya başlaması pişmeye başladığının bir göstergesidir. Piştiğini ise renginin kahverengine dönmesinden anlayabilirsiniz.
Filetolara Tuz ve karabiber serperek elinizle her tarafına yedirin. Teflon tavaya 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyup balıkları yerleştirin. Orta ateşte her bir yüzünü 4-5 dk kadar pişirin. Yeşillik, limon ve domates ile servis yapabilirsiniz.
Ardından sırayla somon filetoların her iki yüzü istenirse karabiber karıştırılmış mısır ununa bulanır. Tavaya bırakılan somon filetoların her iki yüzü üçer dakika pişirilir. Tavadan alır almaz servis edilir.
Sıcak hazneyi fırça yardımıyla yağlayın. Somonu derisi yukarı gelecek şekilde hazneye yerleştirin ve pişirme işlemine başlayın. İlk 7 dakikanın ardından somonu ters çevirin ve 3 dakika daha pişirin. Ardından çıkarıp sıcak olarak servis edin.
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
Zeytinyağı uygun bir kaseye alıyoruz. Limon suyu, rendelenmiş sarımsak, karabiber, tuz ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Daha sonra fırça ile sosumuzu balığımızın her yerine sürüyoruz. 190 derece fırında 30 dakika pişiriyoruz.
Aşırı kokmayan, gözleri ve derisi parlak, eti sıkı ve nemli görünen Somon almaya çalışın. Gözlerinin bulanık, derisinin soluk renkli olması veya parlak olmaması balığın çok taze olmadığının işaretidir. Fileto veya dilim olarak alacaksanız, derinin lekesiz olmasına, etin sıkı ve parlak olmasına dikkat edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri