Norveç'te 90 günden fazla kalmak ve çalışmak istiyorsanız uzun süreli geçerliliğe sahip çalışma izni vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Norveç'te çalışma izni vizesi için başvuruda bulunduğunuzda, çalışma izni vizesinin size sağlayacağı imkanlardan en önemlisi oturum iznidir.
Norveç çalışma izni vize için Norveç başvuru portalını kullanarak çalışma izni başvuru kaydını yapmanız gerekir. Norveç başvuru portallarına kaydınızı yaparak, ücreti öder ve gereken evrakı sunabilmek için acentelerden randevu alırsınız. Norveç Göçmen Müdürlüğü'nün vize başvurusu değerlendirmesi süresi 1 aydır.
Başvuru sahibi veya başka bir kişi çalışma izni başvurusunu Norveç Başvuru Portalı na kaydettirmeli, ücreti ödemeli ve başvuruyu destekleyici belgelerle birlikte başvurmak için Vize Başvuru Merkezinden bir randevu almalıdır. Norveç Göçmenlik Müdürlüğünde (UDI) işlem süresi 4 haftadır.
Norveç Göçmenlik Yasası'na göre, İskandinav ülkelerinin vatandaşları hariç, tüm yabancıların Norveç'e göçmen olarak gitmek için oturma izni başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Bordo pasaportu olan Türk vatandaşları, Norveç'e gitmek isterlerse, vize koşuluna uymak durumundadırlar. Yeşil, Gri ve Siyah pasaportu bulunan vatandaşlar ise 180 günlük periyotta, 90 gün için vizeden muaf sayılırlar. Kısa süreli ve uzun süreli vize başvuruları ayrı şekilde farklı belgelerle yapılabilir.
Norveç'e Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Norveç 2001 yılında Schengen vize sistemine dahil olmuştur. Bu çerçevede, Norveç'e seyahat etmek isteyen umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşlarımızın Schengen kurallarına göre vize almış olmaları gerekmektedir.
Çalışma İzni Almak
İrlanda, Portekiz, Almanya Danimarka ve Finlandiya çalışma iznini kolay veren ülkeler arasındadır.
Almanya, Avusturya, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Estonya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Polonya, Yunanistan, Belçika, Finlandiya, Malta, Slovakya, Slovenya, Lüksemburg, Fransa da en kolay vize veren ülkeler 2022 listesinde yer almaktadır.
Norveç umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşlarından vize istemektedir. Resmi pasaport sahibi Türk vatandaşlarının ise yapmayı planladıkları seyahat 180 gün içinde 90 günü aşmıyor ise Norveç için vize almalarına gerek olmayıp bu süreyi aşan seyahatler içinse Norveç vizesi almaları gerekmektedir.
Umuma mahsus pasaport hamillerinin, Norveç'teki eğitim kurumlarında dil eğitimi alabilmeleri için Norveç dil okulu vizesi almaları gerekmektedir.
Norveççe, Norveç'te konuşulan ve İskandinavca da denen Kuzey Cermen dil ailesine bağlı bir dildir.
Avrupa'nın refah seviyesi açısından en gelişmiş ülkelerinde biri olan Norveç, ülkeye potansiyel bir göçmen akışını önlemek için vize sürecini iyice zorlaştırıyor. Ülkenin gelir seviyesi oldukça yüksek olduğu için başka ülke vatandaşlarının bırakacağı döviz gelirine çok fazla ihtiyaç duymuyor.
Euro'ya çevrildiğinde ise Norveç'te aylık brüt asgari ücret 3500 Euro'ya denk geliyor. Asgari ücret hesaplaması için Norveç'te Mc Donalds'ta kasiyer olarak çalışan birinin saatlik ücretini referans alırsak bu yaklaşık 10 Euro'ya denk geliyor.
Norveç'te en az 7 yıl yaşa.
"Kalma süresi" koşulu, Norveç vatandaşlığına hak kazanmak için yerine getirmen gereken ilk koşuldur. Çoğu başvuru sahibi, kesintisiz en az 7 yıl boyunca oturma izni ile Norveç'te yaşamalıdır.
İstenen evraklar ve ücret verildikten sonra, 15 iş günü içinde vize alınır. Norveç vizesi için istenen ücret, 6-12 yaş arası için 35, yetişkinler için 80 Euro'dur.
Finansal evraklar ülkeden ülkeye değişiklik gösterebiliri. Örneğin bir A Schengen ülkesi bankada en az 5000 TL olmasını şart koyarken bir diğeri bu para miktarını daha fazla olmasını talep edebilir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının pasaportsuz ve vizesiz olarak seyahat edebildiği bazı ülkeler bulunur. T.C. vatandaşlarının vize ve pasaporta ihtiyaç duymadan girebildiği ülkeler Ukrayna, Azerbaycan, Gürcistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'dir.
Schengen vizesinin en rahat alındığı ülke hangisi? 2020-2023 verilerine göre, Litvanya Schengen vizesini en rahat veren ülke. Litvanya'nın vize verme oranı yüzde 98.7. Onu yüzde 98.4 oranıyla Estonya, yüzde 98.3 ile Finlandiya takip ediyor.
Norveç iş imkanları birçok farklı meslek dalından alternatife sahipken Norveç'te iş bulmak birçok Avrupa ülkesine kıyasla daha zordur. Norveç halkı iyi bir İngilizce seviyesine sahip olduğu için Norveç'te iş bulmak isteyen kişinin İngilizce bilgisinin yanı sıra farklı beceri ve deneyimlere sahip olması gerekmektedir.
Norveç'te Asgari Ücret ve Ortalama Maaşlar
Norveç'te, 2023 yılı itibariyle aylık brüt asgari ücret yaklaşık 35.000 NOK. Vergi kesintileri düşüldüğünde, aylık net asgari ücret yaklaşık 27.000 NOK'a düşüyor. Bu da yaklaşık olarak 2700 Euro'ya denk geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri