MADDE 10- (1) Bakanlık, Birlik ile Birliğin bölgesel organları olan Noter Odaları üze- rinde gözetim ve denetim hakkına sahiptir. (2) Birlik ve Odaların her türlü çalışmaları ile hesap ve işlemleri adalet müfettişleri ve Cumhuriyet savcılarınca denetlenir.
Bunun dışında, noterler, Adalet Bakanlığı'na bağlı adalet müfettişlerinin, Cumhuriyet savcılarının ve Türkiye Noterler Birliği'nin gözetim ve denetimi altında faaliyet gösterirler.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) aracılığıyla kamu kurumlarına dilekçe hakkı kapsamında istek ve şikâyetlerinizi gönderebilir veya bilgi edinme hakkı kapsamında kamu kurumlarından bilgi talebinde bulunabilirsiniz.
A- Noterin Hukuki Sorumluluğunun Niteliği:
Öte yandan noter, noterlik işlerinden zarar görmüş olan herkese karşı sorumlu tutulduğuna göre, yalnız noterde işlem yaptıran kişiye (iş sahibine) karşı değil, noterlik işlerinden zarar gören üçüncü kişilere karşı da sorumludur.
Kuruluşu: Türkiye Noterler Birliği, Anayasa'nın 135'inci maddesine göre Noterlik Kanunu ile kurulmuş olup, kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir meslek kuruluşudur. Bu Kanun'da gösterildiği şekilde Devletin idari ve mali denetimine tabidir. Birliğin merkezi Ankara'dadır.
İlgili 39 soru bulundu
Yapılan işlemlerin resmiyet kazanması ve hukuki ilişkilerin düzenlemesi açısından önem arz eden bir meslek koludur. Noterde çalışanlar devlet memuru statüsüne girmemekle birlikte serbest meslek erbabı olarak sayılırlar. Katip ve hizmetliler iş kanuna tabidir.
Madde 18 - Yıllık izinler, noterlik dairesini işlerini aksatmayacak şekilde başkatip tarafından her yılın Ocak ayında düzenlenecek ve noter tarafından onaylanacak bir çizelgeye göre kullandırılır. İzin talepleri, yazılı olarak başkatibe verilir.
Noterlik Mesleği: Madde 1 – Noterlik bir kamu hizmetidir. Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar.
Noterlerin yaptığı işlemlerden dolayı zarar gören kişiler noterler aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açabilirler. Noterin bir “işi yapmaması”, “hatalı yapması” veya “eksik yapması” nedeniyle oluşan her türlü zarar, maddi ve manevi tazminat davasına konu edilebilir (Noterlik Kanunu m.162/1).
— Noterler, işin özelliğine göre keşif ve bilirkişi incelemesi yapabilir; tanık dinleyebilirler. Bu konularda Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu hükümleri kıyasen uygulanır.
Avukatın mesleğine ve müvekkillerine karşı bazı yükümlülükleri vardır. Bunlar mevzuatta düzenlenmiş halde bulunmaktadır. Eğer ki müvekkil, avukatının bu yükümlülüklere aykırı hareket ettiğini düşünüyorsa bu durumda avukatın bağlı bulunduğu baroya bir dilekçe ile başvurup avukatından şikayetçi olabilecektir.
Noter, ülkemizde en güvenilir kurum olarak karşımıza çıkar. Ancak dolandırıcılar ne yazık ki notere el atmayı başardılar. Noter huzurunda yapılacak alım-satım işlemlerinde dolandırılmamak için vatandaşların gözünün açık olması gerekiyor.
Araç Alırken Noter Ücretini Kim Öder? Araç alım satımı sırasında noter satışı için 932,65 TL'yi (2023 yılı itibarıyla) yanınızda bulundurmayı unutmayın. Ödeme alıcı tarafından yapılır.
Noterlik Kanununun 149. maddesine göre “Noter Kâtiplerine veya adaylarına disiplin cezaları, yanında çalıştığı noter tarafından verilir.”
Gelen banka yazıları ile de teyit edildikten sonra, Noterlik Kanunu Yönetmeliği'nin 84/2 maddesi uyarınca düzenlenen tespit tutanağının bir örneği ilgiliye verilmelidir. Emanet tutanakları, kabul ve red makbuzları, çek dip koçanları ve defter kayıtları karşılaştırır ve sayfa toplamlarının kontrolü yapılır.
1512 sayılı Noterlik Kanunu'nun 162. maddesinde düzenlendiği üzere noterler, bir işin yapılmasından veya hatalı yahut eksik yapılmasından dolayı zarar görmüş olanlara karşı sorumludur. Noterlerin hukuki sorumluluğu kusursuz sorumluluk olup, zarara uğrayan kişinin kusurun varlığını ispatlamasına gerek yoktur.
Madde 24 — Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik Hükümleri uygulanır. Bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde tanımlanan D grubuna dâhil tüm noterlik işlem kâğıtları 75 yıl saklama süresine tabi olacaktır.
Bu iptalin gerçekleşmesi için notere gidilmesi gereklidir. Vekaletin iptali için ilk olarak vekaletin düzenlendiği notere gidilmesi gerekir. Noterden azilname ya da iptal, fesh belgesi alınmalıdır. Noterden alınan azilname ise vekalet veren kişiye gönderilmelidir.
Noterlerin de delil tespiti yapabilmeleri mümkün hale getirilerek, vatandaşların mahkemeye gitmeden delil tespiti yaptırabilmelerine imkan sağlanıyor.
Noter olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Noter maaşı 2023 verilerine göre ortalama 81.500 TL civarındadır.
Ancak genel olarak Türkiye'deki noter katiblerinin maaşları, başlangıç seviyesinde ortalama 13.500 TL ile 18.000 TL arasında olabilir. Daha deneyimli noter katiblerinin maaşları ise ortalama 15.500 TL ile 26.000 TL arasında değişebilir.
Noterler bulundukları bölgenin yoğunluğuna göre iyi para kazanan yerlerdendir. O bölgede tek noter olması kazançlarını çok daha arttıran bir nedendir. Aylık 90.000 - 100.000 kazanabilirler. Çalışan maaşları ise çalışma yılı ve deneyimlerine göre 6500 TL ile 15.000 arasında değişmektedir...
4 Haziran 2021 Cuma gününden itibaren noterliklerde, mesai başlama saati 09.00, mesai bitiş saati ise 17.00'dır.
Noter Olmak
Yeni bir belge sahibi yaklaşık 10 ile 15 yıl arasında atanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri