Araç Alırken Noter Ücretini Kim Öder? Araç alım satımı sırasında noter satışı için 932,65 TL'yi (2023 yılı itibarıyla) yanınızda bulundurmayı unutmayın. Ödeme alıcı tarafından yapılır.
Noter 'de araç satışı yapılırken araç devir ücretinin alıcı tarafından ödemesi gerekir. Satıcının herhangi bir noter ücreti ödemesi söz konusu değildir.
Araç alım-satımında ek vergiyi kimin ödeyeceği, kanunun yürürlük tarihine göre değişecek. 15 Temmuz tarihinden önce yapılan satışlarda aracı alan, sonrasında yapılan satışta için ise aracı satan ödeyecek.
Noter satış bedeli önemlidir. O ödeme yapılmadan aracınızı satmanız ya da yeni aracı almanız mümkün değildir. Noter bedeli, noterde yapılan işlemin ücretidir. Notere yaptığınız işlemin geçmesi ve araç alım- satım işleminin gerçekleşmesi için notere gerekli ödemenin yapılması gereklidir.
Noterlik Ücreti, bir noterlik işleminde 17,32 TL'den az olamaz. Noterler, taşınmaz satış sözleşmesi düzenlediklerinde ise taşınmazın satış değerinin binde 1'i oranında noter ücreti alırlar. Ancak bu ücret taşınmazın değerine göre beş yüz Türk lirasından az ve dört bin Türk lirasından fazla olamaz.
İlgili 21 soru bulundu
Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir. Satıcı adına olan ruhsat iptal edilir ve yeni tescil belgesi hazırlandıktan sonra satış belgesi sunulur. Böylece noter satış işlemleri gerçekleşmiş olur.
Araç satış belgelerin tamamının hazır olduğu durumlarda araç satışı noter işlemleri 20-30 dakika içerisinde tamamlanır.
Araç satın alırken nakit, çek ya da havale gibi çeşitli yöntemlerden yararlanarak ödeme yapılabilir. Bunlar arasında en çok tercih edilen yöntemler ise çek ve havaledir. Aracın noterden devri sırasında paranın ödenip ödenmediği sorulacağı için ödemenin önceden yapılması gerekir.
NOTER ONAYI BİLGİLENDİRME
*2023 yılı için geçerlidir. Noterde, tek sayfa tercüme belgesi onay ücreti 565 TL dir. Türkiye'deki tüm noterlerde ücretlendirme aynıdır. Bu ücrete tercüme ücretleri dahil değildir.
Ödeme alıcı tarafından yapılır.
Taşınmaz malların alım satımında tapu idaresi tarafından tahsil edilen tapu harcı, ülkemizde tamamı alıcı tarafından ödenene fakat resmiyette her iki tarafın eşit olarak ödemesi gereken bir bedeldir.
Ekspertiz ücretini genellikle alıcılar ödüyor
Eğer satıcının ekspertiz ücretini ödemesini istiyorsanız, bunu öncesinde satıcı ile konuşmalısınız. Bazı durumlarda, ekspertiz bedelini alıcı ve satıcı ortak da ödemektedir.
Dolaylı vekalet varsa kendi adına vekalet veren hesabına yapar parayı vekile ödersiniz. O sonra vekalet verene aktarır. Uygulama: Eğer karşında vekil olduğunu iddia eden biri varsa vekalet sözleşmesinin noterden verilmiş olmasını iste parayı vekalet verene öde sözleşmeyi vekille yaparsın.
Madde 26 – Yargı harçları harca konu olan işlemleri yapan mahkeme veya daire tarafından alınır. Kanunlarda aksine hüküm varsa bu madde yerine o hüküm uygulanır. Maktu harçlarda ödeme zamanı: Madde 27 – (1) sayılı tarifede yazılı maktu harçlar ilgili bulunduğu işlemin yapılmasından önce peşin olarak ödenir.
Paranızı Almadan Noter Satış Onayı Vermek Sakıncalı mı? Paranızın tamamını almadığınız halde aracınızı noterde devredecek olmanız bir şüphe uyandırabilir. Fakat korkulacak bir durum söz konusu değildir. Banka, alıcı tarafından araç satan kişiye yani size ulaştırılmak üzere bir detaylı dosya hazırlar.
Açıklama kısmına plaka/şaşe numarası araç bedeli yazılır. (Alıcı için elinde yazılı bir belge olur böylece) Sonra gidip noter'de alım-satım yapılır.
Araç satışı sırasında aracın üzerinde vergi borcu olduğu öğrenildiği anda vergi borcunun ödenmesi gerekir. Eğer vergi borcu, noterde araç satışı işlemi sırasında öğrenildiyse şunlar yapılmalıdır: en yakın vergi dairesine giderek borcunun ödenmesi.
Aracınız hakkında açıklama yazarken başlıkta aracın markası, modeli ve aracınızı en iyi şekilde tanımlayan, öne çıkan özelliğini kısa bir şekilde yazabilirsiniz. Bu tanımlamanın net olması alıcının size güven duyması ve ilanınızı detaylı bir şekilde incelemesi için ilk adımı oluşturacaktır.
Ticari faaliyet olarak değerlendirilen bireysel araç satışları için de 6 ay ve 6 bin km sınırı olacak. Araç sahipleri, kendi araçlarını da bu şartlara uymadığı sürece satamayacak.
Oto Ekspertiz Zorunluluğu
İkinci el araç satış sürecinde, alıcı ve satıcı tarafların mağduriyetini önlemek için birtakım düzenlemeler yapıldı. Bu düzenleme çerçevesinde 8 yaşını geçmemiş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için ekspertiz raporu zorunlu hale getirildi.
21 Nisan 2022 tarihinde oranı artırılan alım-satım vergisi kapsamına, yalnızca ikinci el motorlu taşıt ticareti ile uğraşan mükellefler giriyor. Kendilerine tanınan yasal sınır dahilinde satış yapan kişiler ise vergilendirmeden muaf tutuluyor.
Notere randevusuz gidilmesi mümkün değil. Satış işlemini noterden yapmak isteyenler Türkiye Noterler Birliği'nin 'e-randevu/başvuru' uygulamasından e-Devlet kapısını kullanarak başvuru yapacak.
Bloke edilecek ücret bankaya yatırılır, Satıcı adına çek düzenlenir ve “ödeyiniz” yazılması gerekir, Satıcı adına blokeli hale gelen çek ile alıcı notere gelir, Noter işlemleri sırasında çek satıcıya teslim edilir.
Hizmet Bedeli
Noterde tescil işlemi gerçekleştiğinde Satıcı'nın hesabından hizmet ücreti 66,26-TL otomatik tahsil edilecektir. 2023 yılı için hizmet bedelinin 33,13 TL'si Türkiye Noterler Birliği'ne, 33,13 TL'si Halkbank'a aktarılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri