Noterlik Kanunu'nun 103'üncü maddesi hükmü uyarınca, noter tarafından bir dilden diğer dile, bir yazıdan diğer yazıya çevrilen veya çevirtilen kağıtların her sayfasından 196,62 lira çevirme ücreti istenecek.
Noterde, tek sayfa tercüme belgesi onay ücreti 565 TL dir. Türkiye'deki tüm noterlerde ücretlendirme aynıdır.
Noter tasdikli çeviri işleminde, tercüme faaliyetini, bir noterde yemin zaptı olan çevirmenler gerçekleştirebilmektedir. Yemin zaptı olan çevirmenlerce gerçekleştirilen tercüme faaliyeti daha sonra çeviriyi yapan yeminli tercümanın yemin zaptının bulunduğu noter tarafından tasdik edilir.
Noter onaylı tercümede, yeminli tercüme ücreti ayrı noter onayı ayrı şekilde ücretlendirilir. Yeminli tercümanlar tarafından tercüme edilen ve onay için notere gönderilen tercümeler için 2023 noter onay tasdik ücretleri sayfa başına 254 TL olarak hesaplanmaktadır.
Standart bir evrak için İngilizce çeviri ücreti 30 TL'den başlamaktadır. Belgedeki yazı yoğunluğuna göre bu fiyat artabilmektedir. Tercüme büroları tarafından yapılan İngilizce diploma tercümesi, pasaport tercümesi, sertifika çevirisi gibi işlemler için 50 ila 100 TL arasında ücret talep edilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
İngilizce çeviri ücretleri bu 1000 karakter kuralına göre 75 -120 TL arasında değişiklik göstermektedir. 3 – Özellikle yurt dışına yaptığımız çevirilerde kelime sayısı kullanılır. İngilizce tercüme fiyatları kelime sayına göre hesaplandığında 150 – 180 kelime ücreti 120 TL olarak belirlenmiştir.
Bununla birlikte Türkiye'de Free-Lance bir çevirmen günde ortalama 25000 karakter çeviri yapmaktadır. Maaşlı olarak çalışan çevirmenlerden günde 20.000 karakter çeviri yapmaları istenmektedir.
Kamu sektöründe çalışan çevirmenler, genellikle Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre maaş alırlar. Bu skalaya göre, çevirmen olarak görev yapan bir kişinin maaşı 2023 yılı için en düşük 16.680 TL ile en yüksek 53.573 TL arasında değişebilir.
Yeminli tercüman tarafından gerçekleşen tercümeyi imzalayarak kaşesini bastığı için bu tercüme belgesi resmi kurumlarda da geçerli olur. Yeminsiz tercüman tarafından yapılan tercümenin ise resmi bir geçerliliği bulunmamaktadır. Yeminsiz tercüman tarafından yapılan tercüme için noter onayı gerekmez.
Bu faktörlerin başında metnin uzunluğu gelmektedir. Yani kelime sayısı veya karakter sayısının çeviri ücretine doğrudan bir etkisi vardır. Dünyada genelde çeviri ücretleri kelime sayısı baz alınarak hesaplanırken ülkemizdeyse kelime sayısı veya karakter sayısına çeviri ücreti hesaplanmaktadır.
Ülkemizde yeminli tercümanlık süreci noterlerin gözetiminde yürütülmektedir. İlgili yabancı dilde üniversite diploması olan kişiler noter huzurunda yemin ederek yeminli tercüman yetkisini alırlar. Her bir noter sadece kendisine bağlı çalışan, huzurunda yemin etmiş yeminli tercümanların imzalarını tasdik eder.
Başarılı bir çeviri yapılabilmesi için dilin gereklilikleri ve tüm özellikleri detaylı bir şekilde bilinmelidir. Ancak her çevirmen noter onaylı çeviri hizmeti verememekte ve bunun için yeminli tercüman olması gerekmektedir. Yeminli tercüman olmak isteyen çevirmenlerin karşılaması gereken bazı özellikler vardır.
Standart olarak 30 bin karakterlik İngilizce metin, teslim alındıktan sonra üç gün içinde tercüme, redakte ve diğer işlemleri bitmiş olarak ve istenilen formatta teslim edilir.
Noter yeminli tercüme işlemi yapıldıktan sonra sıra apostil yapmaya gelmişse gidilecek yer, işlemi yaptırdığınız notere en yakın Kaymakamlıktır. Noter onayı olmadan sadece yeminli tercümenizle apostil işlemi yaptırmanız mümkün değildir. Mutlaka yaptırdığınız tercümenizin noterde onaylanması gerekmektedir.
2023 Mart itibariyle güncel diploma tercüme ve tasdik işlem ücreti 410 TL iken Transkript tercüme ve tasdik ücreti 1000 ila 1500 TL arasında değişmektedir.
Yeminli Tercüme Nedir? Yeminli tercüme işlemi noter aracılığı ile yapılır. Yeminli tercüman, çeviri yaptığı metni imzalar ve mühürler. Daha sonra ilgili noter kendisine bağlı olan yeminli tercümanın yaptığı çevirilere onay vererek tasdik işlemini yapar.
Noterlerince tercüme edilmesi istenen bazı belgelerin İngilizceden Türkçeye çevirme faaliyeti mutad ve sürekli bir şekilde yapılması halinde gerçek usulde katma değer vergisine tabi olacak ve KDV mükellefiyeti tesis ettirilmesi gerekecektir.
Yeminli tercüme yapabilmesi için çevirmenlerin herhangi bir lisans bölümünden mezun olmaları ve notere dil bildiğini kanıtlayıcı belgeler sunmaları gerekiyor. Böylece tercümanlık ile ilgili bir bölüm okumadan da gerekli şartların yerine getirilmesiyle birlikte yeminli tercüme yapılması mümkün olabiliyor.
Tercüman olabilmek için 4 yıllık lisans mezunu olunması gerekir. Üniversitelerde bu alanda bazı bölümler yer almaktadır. Üniversitelerin Mütercim Tercümanlık ya da Alman Dili Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı gibi bölümlerinden mezun olunması halinde tercümanlık yapılabilir.
Bir tercüman işaret dilini konuşabilir ve kullanabilir ve bir çevirmen yazılı metinde çeviriyi sağlar. Tercüme ve çeviri için en çok aranan diller arasında İspanyolca, Arapça, Almanca, Fransızca ve Rusça yer alır.
Tercümanlar, her 20-30 dakikada bir dönüşümlü olarak tercüme yaparlar. Bir simultane tercümanın bir günde en fazla 6-8 saat süren etkinliklerde tercüme yapması beklenebilir. Yarım saati aşan tüm etkinliklerde 2 simultane tercüman bulundurulması gerekir.
Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığı Türkiye'de Çevirmenlik Mesleği Araştırma Raporuna (3) göre ülkemizde: Çeviri bürosu sayısı 5.000. Nitelikli çevirmen sayısı 10.000. Ardıl çeviri yapan çevirmen sayısı 2500.
Çevirmen bir metni veya sözlü iletişimi bir dilden başka bir dile çevirmeyi meslek edinen kişiye denir. Yazılı çeviri yapan kişiye mütercim, sözlü çeviri yapan kişiye de tercüman adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri