Yeni sistemle birlikte noterlikte kredi kartıyla işlem yapılmaya başlandı. Uygulamanın başladığı tarihten bu yana güvenli ödeme sistemiyle noterliklerde 561 bin 88 işlem yapıldı. İşlemlerin toplam hacmi 149 milyon 304 bin 496 lira olarak gerçekleşti.
Noter işlemlerini yaparken ödeme sırasında kredi kartı ile işlem yapabilecek olan vatandaşlar, ücretlerini istediği kart ile ödeyebilmektedir. Noter işlemlerinde kredi kartlarında herhangi bir komisyon alınmamaktadır.
Ardından satış belgesi ile paranın blokeli olarak havale edildiği bankaya gidip aracın ücretini alabilirsiniz. Ayrıca noterlik hizmetleriyle ilgili ödeme seçenekleri de çoğaltıldı. Artık noterde kredi kartı ya da banka kartı ile de ödeme yapılabiliyor.
Noterlerde Kredi Kartı Kullanılır mı? Evet, noterlerde kredi kartı kullanılıyor. Çoğunlukla vekalet, tasdik, araç alım satımları gibi işlemlerin yapıldığı noterlerde son dönemlerde pos cihazıyla işlem yapılmaya başlandı.
Noterde nakit ücret mi geçerli? Noterlik işlemlerinde 'güvenli ödeme sistemi' uygulaması, tüm Türkiye'de noterlerde de başladı. Yeni uygulamayla artık noterlerdeki harç, damga, değerli kağıt, tescil belge bedeli ve masrafları kredi kartı veya banka kartıyla ödeyebilme kolaylığı sağlandı.
İlgili 16 soru bulundu
Noterlik Ücreti, bir noterlik işleminde 17,32 TL'den az olamaz. Noterler, taşınmaz satış sözleşmesi düzenlediklerinde ise taşınmazın satış değerinin binde 1'i oranında noter ücreti alırlar. Ancak bu ücret taşınmazın değerine göre beş yüz Türk lirasından az ve dört bin Türk lirasından fazla olamaz.
NOTER ONAYI BİLGİLENDİRME
*2023 yılı için geçerlidir. Noterde, tek sayfa tercüme belgesi onay ücreti 565 TL dir. Türkiye'deki tüm noterlerde ücretlendirme aynıdır. Bu ücrete tercüme ücretleri dahil değildir.
Bu kapsamda, noterliklerimizde yürütülen hizmetlerle ilgili ödeme aracı seçeneklerini çoğaltmış bulunduk. Vatandaşlarımız noter ücretleriyle birlikte harç ve vergileri de kredi kartı veya banka kartlarıyla ödeyebilecek duruma geldiler" dedi.
Taşınmaz satışı esnasında tahsil edilecek olan tapu harcı ödemesini www.gib.gov.tr internet sitesi üzerinden yaparken tapudan verilen referans numarasını girerek ödeme ekranına yönlendirildikten sonra kredi kartı bilgilerinizi girerek yapabilirsiniz.
Buna göre güncellenen 2023 yılı noterlik ücretleri şu şekilde: Düzenleme ücreti: 783,82 TL. Çevirme ücreti: 196,62 TL. Yol ödeneği: 94,12 TL.
Satıcı adına çek düzenlenir ve “ödeyiniz” yazılması gerekir, Satıcı adına blokeli hale gelen çek ile alıcı notere gelir, Noter işlemleri sırasında çek satıcıya teslim edilir. Satıcı noter işlemleri tamamlandıktan sonra bankaya giderek ücreti kendi hesabına aktarabilir.
Noter 'de araç satışı yapılırken araç devir ücretinin alıcı tarafından ödemesi gerekir. Satıcının herhangi bir noter ücreti ödemesi söz konusu değildir.
Araç Alırken Noter Ücretini Kim Öder? Araç alım satımı sırasında noter satışı için 932,65 TL'yi (2023 yılı itibarıyla) yanınızda bulundurmayı unutmayın.
NOTER VEKALET ÜCRETİ 2023 NE KADAR? Noter ücretlerine yapılan % 50'lik artışın ardından Vekaletname ücreti 192 TL'den 288 TL'ye yükseldi.
Sürücü Belgesi - T.C. kimlik numarası üzerinden KPS 'den alınacak bilgilerin noterlik işlemine yazılması ve buna ilişkin olarak yazıcıdan alınacak çıktının da işleme eklenmesi suretiyle noterlik işleminde kullanılabilir.T.C. kimlik numarası olmayan sürücü belgeleri de, noterlik işleminde kullanılabilir.
Kimliğinizin aslı olmadan fotokopisiyle işlem yapamazsınız. Kimlik fotokopisi ile resmi işlemler yapılamaz.
Cep telefonunuza SMS olarak gelen 12 veya 13 haneli seri numarası ile tapu harcı, damga vergisi ve döner sermaye bedeli tüm bankaların kredi kartı ile Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesi üzerinden ödenebiliyor.
Eğer inşaat halinde bir daireyi konut kredisi kullanarak almak istiyorsanız, konut kredisi kullanırken kat irtifakı tapusunu almak zorundasınız çünkü bankalar kat irtifakı olmayan eve kredi vermezler. Kat irtifakı tapusu, tapu dairesinden alınıyor.
Tapu Harcı Nedir? Tapu harcı veya tapu masrafı, satışı gerçekleştirilen tüm gayrimenkuller için (konut, iş yeri, arsa, tarla, arazi vb.) tapuda beyan edilen satış bedelinin %4'ü olarak hesaplanan bir harçtır. Tapu harcına ek olarak 2023 yılı için 590 TL döner sermaye bedeli de tahsil edilir.
Hiçbir noter fiyatları kendisi belirleyemez ve belirlenen ücret tarifesini uygulamak zorundadır. Noter vekalet ücretleri ise vekaletname türüne göre farklılık göstermektedir.
Tapu vekalet ücreti: 304 TL olarak belirlenmiştir.
Güvenli alışveriş için notere geldiklerinde sistemde onaylandıktan sonra otomatik olarak para hesaba geçiyor. İşlem ücreti her para miktarı için aynı olup, 20 liralık bir ücret alınıyor. Dolandırıcılığı ortadan kaldıran bir sistem. Vatandaşlar için iyi bir uygulama oldu” dedi.
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
Noter aracılığıyla yollanan ihtarname ortalama 1-15 gün arasında ulaşır ancak duruma göre bu süre değişiklik gösterebilir. İhtarnamenin APS ile gönderilmesi durumunda ise ortalama 1-2 gün içerisinde ihtarname gidecektir.
Noter ücreti Madde 1 - Noterler, yaptıkları işlemlerden Harçlar Kanunu'na göre aldıkları harçların yüzde otuzu oranında noter ücreti alırlar. Bu ücret, bir noterlik işleminde 8,66 TL'den az olamaz. Bu suretle hesaplanan ücret miktarlarında (0,5 KR'nin) yarım kuruşun altındaki değerler dikkate alınmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri