Yatırım Fonları ve SGMK Ürünlerindeki Stopaj Avantajının Uzatılması 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 67'nci maddesinde yatırım fonları ve SGMK ürünleri tevkifat oranlarında yapılan değişiklik 30 Nisan 2024 tarihine kadar uzatılmıştır.
Bayram haftasında yatırım fonlarını ilgilendiren önemli bir karar Resmi Gazete'de yayınlandı ve 2020 yılı sonundan itibaren geçerli olan stopaj istisnası, 31.12.2023 tarihine kadar uzatıldı.
Düzenleme kapsamında; (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile ünvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara sıfır stopaj uygulanacaktır.
Bunları 02 Haziran 2022 tarihli yazımda açıklamıştım. Çok geçmeden, istisna ve muafiyetleri daraltma hedefi doğrultusunda yatırım fonlarında kurumlara sağlanan avantajlar, 15/7/2023 tarihinden itibaren iktisap edilen yatırım fonu katılma payları için geçerli olmak üzere kaldırıldı.
Fon satışta da aynı zaman geçerlidir. 8. Fon satarken, kazancınız üzerinden %10 stopaj vergisi kesilir. “Hisse yoğun fon” ibaresi olan hisse fonlarda stopaj sıfırdır.
İlgili 40 soru bulundu
Yatırım Fonları için;
23.12.2020 - 30.04.2024 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) alınan (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 stopaj uygulanacaktır.
Düzenleme kapsamında; 23.12.2020 - 30.06.2023 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) alınan (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 stopaj uygulanacaktır.
YATIRIM FONLARININ VERGİLENDİRİLMESİ
Portföyünde bir yıl tutan yatırımcılarına %0 stopaj avantajı sağlamaktadır. **Gelir Vergisi Kanunu'nun Geçici 67. Maddesi'nde yapılan düzenleme uyarınca 30.04.2024 tarihine kadar iktisap edilen fonları katılma payları için stopaj oranı %0'a indirilmiştir.
Söz konusu düzenleme 15 Temmuz 2023 itibariyle sonlandırılmış olup, bu tarihten sonra iktisap edilen yatırım fonu katılma paylarından elde edilen gelirler için Kurumlar Vergisi istisnası uygulanmayacaktır.
2023-24 / Şirketlerin Kendi Hisselerinden Stopaj Yapma Zorunluluğu Kaldırıldı! 7256 sayılı Kanun ile 2020 yılı sonunda gelen %15 stopaj oranı 14 Şubat 2023 tarihinde %0 olarak belirlendi.
23.12.2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 3321 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile aşağıda özellikleri ve isimleri belirtilen fonlarda elde edilen gelir ve kazançlara uygulanan tevkifat (kesinti) oranı yüzde 10'dan yüzde 0'a düşürülmüştür.
Temel olarak fonlarda alım/satım kazancı üzerinden %10 stopaj alınıyor ve satış işlemi gerçekleştikten sonra eğer kazanç varsa %10 düşülerek hesabınıza tutar yatırılıyor. Tabi bazı fonlarda muafiyet ve istisna mevcut. Örneğin Hisse senedi yoğun fonlarda stopaj oranı %0 dolayısıyla kazanç üzerinden bir vergi alınmıyor.
Bu Karar ile 2006/10731 sayılı Kararın eki Kararın geçici 2, 3, 4 ve 5 inci maddelerinde yer alan stopaj oranlarının uygulama süreleri 31/12/2023 tarihinden 30/04/2024 tarihine uzatılmıştır.
Fon alış satışında komisyon uygulanıyor mu? Fon alım-satım işlemlerinde komisyon yoktur.
Vergilendirme: Gerçek kişiler için %10 ve Tüzel kişiler için %0 stopaj • Gerçek kişiler: 30 Nisan 2024'e kadar olan alımlarda (fonun satış tarihinden bağımsız olarak) %0 stopaj uygulanacaktır.
Bu nedenle, unvanında "Hisse Senedi Yoğun Fon (HSYF)" ifadesi geçen tüm fonlardan elde edilen gelirler için stopaj oranı % 0 (sıfır)'dır.
Birikimlerine altın yatırımı ile yön vermek isteyenlere! Vergilendirme: Gerçek kişiler için %10, tüzel kişiler için %0 stopaj • Gerçek kişiler: 30 Nisan 2024'e kadar olan alımlarda (fonun satış tarihinden bağımsız olarak) %0 stopaj uygulanacaktır.
− Girişim sermayesi yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları, − Gayrimenkul yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları, − Emeklilik yatırım fonlarının kazançları, − Konut finansmanı fonları ile varlık finansmanı fonlarının kazançları kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.
Beyana tabi değildir.
şirket ve yatırım fonlarının gelirleri %0 oranında stopaja tabidir. ettikleri kazançlar %10 oranında stopaja tabidir. dayalı kontratlardan sağlanan kazançlarda stopaj oranı %0'dır.
Stopaj kesintisi, serbest meslek ödemelerinde (avukatlık, mali müşavirlik ücretleri vb.), gider pusulası ödemelerinde, personele yapılan ücret ödemelerinde, kira ödemelerinde, kar paylarında, mevduat faizinde ve ilgili yasanın belirttiği alanlarda kesinti yapılarak uygulanır.
Yatırımcı kurum bünyesinde vergileme özel fon dışındaki yatırım fonlarıyla aynıdır. Özetlemek gerekirse, Bu fonlardan elde edilen kar payları ve katılma payının fona iadesinden elde edilen kazançların tamamı kurumlar vergisinden müstesnadır.
Örnek olarak; bir meslek erbabına brüt 5.000 TL karşılığında iş yaptırdığınızda, kanunda belirtildiği üzere %20 stopaj kesintisi uygulamanız gerekir. Bu durumda, işi yapan kişiye 4.000 TL ödeme yapıp, kalan 1.000 TL'lik tutarı işi yapan adına vergi dairesine yatırırsınız.
Aktif ya da pasif gelir elde eden herkes, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından her yıl düzenli olarak açıklanan oranlar dahilinde stopaj ödemekle yükümlüdür ve ödemeler vergi dairesine yapılır.
Aylık ödeme yapacak olan mükellefler ödemelerini ayın 26. gününe kadar, üç ayda bir ödeme yapacak kişiler ise üçüncü ayın ödeme gününe kadar stopaj ödemelerini yapmakla yükümlüdür. Bununla birlikte yıllık gelir vergisi beyannamesi yoluyla bildirilen vergiler için de stopaj ödemesi yapılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri