Takıntılı düşünce ve dürtüler anlamına gelen obsesyon ile yineleyici zihinsel eylemler ve davranışlar anlamına gelen kompulsiyon davranışları bir araya gelerek hastalığı oluşturur. Obsesyon, yani kişinin zihninde uzaklaştıramadığı fikir, düşünce ve dürtüler, kişinin isteği dışında gelişir.
Obsesif kompulsif bozukluk kendini tekrarlayan bir hastalık türüdür. Obsesif kompulsif bozukluk istenmeyen düşünceler, sürekli müdahil olma, sıkıntı veya endişe veren dürtülerdir. Bu hastalığa sahip kişiler kendilerini zorlayarak tüm düşüncelerini görmezden gelmeye veya onlardan kurtulmaya çalışabilir.
Kapı kilidini tekrar tekrar kontrol etmek, İşleri belirli sayıda yapmak, Rahatsız edici kelimelere veya düşüncelere takılı kalmak, Belirli kelimeleri, cümleleri veya duaları tekrarlamak gibi birçok takıntılı düşünce ve davranış obsesif kompulsif bozukluk belirtilerindendir.
OKB kendiliğinden geçmez, ilaç tedavisi veya bilişsel davranış terapisi yöntemlerinden biri ile tedavi edilmelidir. Erken teşhis gerçekleştirildiğinde tedavi süreci de hızlanır. Bazı hastalarda ilaç tedavisi yerine terapi yöntemi uygulanabilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi bu terapiler arasında en etkilisidir.
İlgili 34 soru bulundu
Obsesif Kompulsif Bozukluğu Olan Kişilerin Düzeni
Anlayışlı ve sabırlı olunması gerekir. Eşyaların düzeni konusunda hassas olan kişilerin özellikle kişisel alanlarında herhangi bir farklılık yapılmamalıdır. Değersiz olan eşyaları biriktirmek gibi takıntıların bulunmasında ise yanlış olduğu savunulmamalıdır.
Son yıllarda toplum içinde görülme oranı artış gösteren obsesif kompulsif bozukluk hastalığı her 100 kişiden iki ya da üçünde rastlanabilir. Genel olarak ergenlik dönemini ve 2-0-30'lu yaşları kapsayan hastalık çocukluk dönemi de dâhil her yaşta görülebilir.
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), sizin tekrarlayan davranışlar ve hareketler yapmanıza neden olan istenmeyen düşünce ve korkuları içerir. Bu obsesyonlar ve kompulsiyonlar günlük aktivitelere müdahale eder ve ciddi sıkıntıya neden olur.
Obsesif Kompulsif Bozukluk doğru şekilde ilaçsız tedavi mümkündür. Doğrusu zaten OKB'den kurtulmak için tedavi ilaç değil analitik psikoterapidir.
Bir çok OKB'li kişi bir sorun olduğunun farkındadırlar ve obsesyonlarıyla kompulsiyonları arasındaki bağı fark edebilirler. Ancak obsesif kompulsif bozukluk tedavi edilmezse bu durum onlarda daha da anksiyete yaratır ve bu kişiler bir süre sonra başkasının ilgisine, yardımına bağımlı olmalarına neden olabilir.
Obsesif kompulsif bozukluk evliliğe engel mi konusunda kişilerin kendileriyle ilgili kararları verebilmesi gerekmektedir. Neticede bu konularla ilgili gerekli ilaçlarını alınması ya da psikoterapi seanslarının geçilmesi sonrasında mental olarak sağlıklı olan kişilerin evlenmesi de mümkün hale gelebilmektedir.
Maudsley Obsesif Kompulsif Bozukluk Testi, Obsesyon (takıntı) ve kompulsiyonların yani takıntıların yarattığı kaygıyı gidermek için uygulanan davranışların belirti düzeylerini ölçen 37 soruluk bir psikoloji testidir.
Partnere duyulan sevgi ve partnerinin kendisine karşı duyduğu sevgiye dair obsesif şüpheleri barındırır. Bu tarz obsesyonlara sahip kişilerin içinde bulunduğu ilişkinin kendisi için uygun ilişki olup olmadığı gibi şüphelerle yoğun bir şekilde uğraştığı belirtilmektedir.
Takıntı hastalığı neden olur? Araştırmalarda obsesif kompulsif bozukluğun nedenleri arasında; vücutta mutluluk hissini veren serotonin hormonunun üretimindeki aksamasının en önemli neden olduğu görülmektedir. Çocuklukta görülen travmalar da takıntı hastalığına neden olmaktadır.
Düşüncelerimiz beyinde oluşmaz, duygularımızın sonucunda oluşur. Bastırılan duygu ve dürtüler ise bir süre sonra patlar ve bir hastalık olarak yani OKB olarak ortaya çıkar. Bu nedenle de OKB alanında uzman bir psikolog ve aynı zaman da psikanalitik psikoterapi çalışan bir psikoterapiste başvurulmalıdır.
mümkündür. OKB ne kadar erken teşhis edilirse, tedavisi de o kadar kolay olur. OKB NE KADAR SÜRER? OKB tedavisi gören kişilerin önemli ölçüde veya tamamen iyileşmesi olasılığı yüksektir.
Takıntılardan Kurtulmak Mümkün Mü? Takıntı, psikolojik kaynaklı bir rahatsızlıktır ve tedavisi elbette mümkündür. Bu noktada ilk anlamamız gereken şey takıntının boyutu ve bizi nasıl etkilediğidir. Takıntıların bireyin yaşamını olumsuz etkilemeye başladığı noktada destek alınması önemlidir.
OKB hastaları zeki mi? Obsesif kompülsif bozukluğu bulunan kişilerin zeka düzeyleri bu hastalıktan etkilenmemektedir. Yani, bu kişilerin zekaları normal toplum normlarındadır. Farklı veya diğer insanlardan daha üstün zekalı olmaları gibi bir durum söz konusu değildir.
Erişkin hastaların üçte birinden fazlasında, belirtiler 15 yaşından önce başlar. 5 yaşında başlayan olgular da bildirilmiştir, ancak yapılan araştırmalara göre çocukluk çağında OKB'nin ortalama başlangıç yaşı 7-12 yaş arasındadır.
Obsesif kompulsif bozukluk çeşitleri obsesyon ve kompulsiyon olmak üzere 2 farklı gruba ayrılır. Obsesyonlar; cinsel, kuşku, bulaşma, kirlenme, kompulsiyonlar; sayma, kontrol, temizlik, tekrar etme.
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Nedenleri Nelerdir? Genetik faktörler ruhsal bozuklukların çoğunda olduğu gibi bu durumda da etkilidir. Kişinin aile geçmişinde bulunması kişide de sık görülmesine yol açar. Beynin serotonin ve dopamin seviyesindeki değişiklikler, kişinin OKB belirtilerinin görülmesini güçlendirebilir.
Bipoların en belirgin özelliği kişinin ruh halinin uçlarda olmasıdır. Bipolar bozukluk en yüksek seviyedeyken kişi hiperaktif bir ruh haline bürünür ve kendini çok mutlu hisseder. Fakat depresyon haline büründüğünde ise dış dünyaya kendini kapatabilir ve hatta intihar eğilimi gösterebilir.
Akıl hastalığı mutlak boşanma sebebi olmayıp, mahkemenin bu konuda takdir yetkisi bulunmaktadır. Mahkeme, evliliğin diğer eş için çekilmez hale geldiğine kanaat getirmelidir, aksi takdirde davanın reddine karar verir.
Erken erişkinlikte başlayarak, insan ilişkilerinde, benlik imgesinde, duygulanımda kararsızlık ve dürtüsellik olarak kendini gösterip, davranışların sonuçlarını düşünmeden hareket etmeye, duygu ve davranışlarını kontrolde güçlük yaşatan kişilik örüntüsüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri