Ocağın alevi kırmızı renkte yanıyorsa, ocağın yanma havasının yeterli miktarda oksijenle karışmadığı anlamına geliyor. Alev, bu durumda daha düşük sıcaklıklı olduğundan dolayı kırmızı renkte yanar.
“Alev rengine bakarak yanmanın tam veya eksik olduğu belirlenebilir. Mavi alev genellikle tam yanmayı, turuncu alev eksik yanmayı ve karbonmonoksit oluşumunu, sarı alev ise ısıtıcının hiç yakılmaması gerektiği anlamına gelir.
Ocağınızın tüp ile arasındaki bağlantısının yerine tam olarak oturmamış olması, kıvrılma veya sıkışma meydana gelmesi, vananın değiştirilmesi gerekmesi ya da tüpün bitme zamanı yaklaştığında yan yatırılarak kullanılması gibi sebeplerle ocağınızda is oluşabilir.
Bu ışık, mavi renkli spektrumda yer almaktadır. Ancak alevin, yanma işlemi ilerledikçe, atmosfere yayılan gazların havadaki oksijen ile daha fazla etkileşime girmesi sonucu sıcaklığı düşer. Bu durumda, alevin rengi turuncu veya kırmızıya doğru değişir.
Dikkat! #Doğalgaz ın alev rengi mavidir. halinde 2 dakika içinde yaşamsal faaliyeti sona erdirir.
İlgili 37 soru bulundu
Normalde yeşil olan ışık turuncuya geçer, gaz kaçağı artınca kırmızı ışık yanar ve aynı anda bir sesli alarm verir. Selenoid valfe bağlı olanlarda aynı zamanda valfi kapatır.
Doğal gaz temiz bir gazdır. Yandığında kül, karbonmonoksit ve kükürt bileşikleri oluşturmaz ve çevrede asit yağmuruna sebep olmaz. Yalnızca karbondioksit ve su buharı meydana gelir. Bunun yanında azot oksit emisyonu diğer yakıtlara kıyasla daha azdır.
Ateşte gözlenen sarı renkler, yakıtı tamamen yakabilecek yeterli oksijenin olmamasıyla oluşan is parçacıkların varlığının göstergesidir. Mavi ateş ise bu is parçacıklarının olmadığını, alevin yeterli oksijene sahip olduğunu gösterir.
Mavi alevler için bakır klorür ya da kalsiyum klorür kullan. Turkuaz alevler için bakır sülfat kullan. Kırmızı alevler için stronsiyum klorür kullan. Pembe alevler için lityum klorür kullan.
Bilim adamları; ateş renginin ateşin sıcaklığı ile olan ilişkisini incelediklerinde, onun renginin once kırmızı, daha sonra sıcaklığı artırıldığında beyaz renge dönüştüğünü, sıcaklığı daha fazla yükseltildiğinde ise siyah bir ateşe dönüştüğünü gördüler. Bilim adamları bu duruma siyah cismin şuaları adını vermişlerdir.
Bunun sebebi o boşluk olan kısımdaki ışığı bizim göremiyor oluşumuz. Çünkü morötesi kısımda kalıyor oluşu.
Yanan tüpü balkona çıkarmaya çalışınız. Eğer çok tehlikeli bir hal almışsa ve söndürme imkanınız yoksa dışarıda yanmasını sağlayınız. Piknik tüpleri yanarsa ıslak bez ile veya havlu ile anında örterek havasız bırakınız. Tüp veya ocak alev aldığında heyecanlanmayınız.
Dolayısıyla egzozdan siyah duman çıkmasının sebepleri genel olarak bir motor yakıt sistemi sorunu anlamına geliyor. Siyah duman, yakıt geri dönüş hattında tıkanıklık ve enjektörlerin sorun yaşamasının habercisi olarak görülüyor.
Örneğin, alev testi sırasında bakır (I) mavi ışık yayar, bakır (II) ise yeşil ışık yayar. Bir metal tuzu, bir bileşen katyon (metal) ve bir anyondan oluşur. Anyon alev testinin sonucunu etkileyebilir. Örneğin, halojenür içermeyen bir bakır (II) bileşiği yeşil alev üretirken bakır (II) halojenür mavi-yeşil alev verir.
Ocak üyeleri yani Dedeler, sosyal hiyerarşinin en üst noktasında bulunurlardı. Dedelerin sahip oldukları yetkiler ve yaptırım güçleri cemaatin sosyal düzenini sağlayan çok etkili bir güç olmuştur. Alevi Dedeleri, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde bulunan ocaklara bağlıdırlar. Bundan dolayı kendilerine Ocakzâde de denilir.
Pişirme esnasında ocaktaki metal gözler yüksek sıcaklığa maruz kaldıkları için bir miktar renk değişimi olması normaldir. Her pişirme sonrasında ocağı temizlemeye dikkat edin.
En iyi yanma karışımı; %9 doğal gaz %91 havadır. Doğal gazın tutuşma sıcaklığı (590 ºC - 650ºC), Sıvılaşma noktası -163 ºC, üst ısıl değeri 9.155 kcal/m³'tür. Kükürtlü bileşikler içermediğinden dolayı, yanma sonucunda kükürt oksit gibi zehirli atıklar oluşturmaz.
Isıl değeri 23600 kcal/m3 dür, ~% 90 verimle yakılabilir, ~24 kat hava ile yanar. Tutuşma sıcaklığı 460 oC dır. Patlama Alt Sınırı (LEL): % 1,5 Patlama Üst Sınırı (UEL): % 9,6 dır. Metan, % 5 Etan ve % 5 de diğer gazlar şeklindedir.
Doğalgazlı Ocak Neden Kırmızı Yanar? Ocağın alevi kırmızı renkte yanıyorsa, ocağın yanma havasının yeterli miktarda oksijenle karışmadığı anlamına geliyor. Alev, bu durumda daha düşük sıcaklıklı olduğundan dolayı kırmızı renkte yanar.
Alev, yanma tepkimesine giren gazlar ve katıların karışımının yaydığı görünür, kızılötesi ve bazen de morötesi ışınımın tamamıdır. Alevin içereceği elektromanyetik dalgaların aralığı (görünür ışık mı olacağı, kızıl ötesi mi olacağı, mor ötesi mi olacağı, vs.), yanan cismin kimyasal yapısına bağlıdır.
Ateşin sıcaklığını ise anlamanın en basit yolu ise rengine bakmaktır. Örneğin sarı renk düşük verimde bir yanmayı dolayısıyla daha az sıcaklığı gösterirken mavi renk olması yüksekverimli dolayısıyla yüksek sıcaklık demektir.
Mavi ateş veya kükürt ateşi olarak da adlandırılır. Adına rağmen fenomen, aslında volkanik bir patlamadan kaynaklanan gerçek lavdan ziyade lava benzeyen mavi sülfürik bir ateştir. Endonezya'da Kawah Ijen yanardağında düzenli olarak yanmaktadır.
Satın alma gücüne göre konutlarda doğal gaz ücreti (2021-II. yarıyıl) Satın alma gücünde doğal gazın en yüksek olduğu ülkeler İsveç, Bulgaristan ve Kuzey Makedonya. En düşük olduğu ülkeler ise Macaristan, Lüksemburg ve Slovakya.
Dünya'da doğalgaz
Doğalgazın geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Tarihsel kaynaklar doğalgazın ilk kez M.Ö. 900'lerde Çin'de kullanıldığını göstermektedir. Taşınması, işlenmesi ve stoklanması kolay olan doğalgaz yaygın kullanımı ise 1790'da İngiltere'de başladı.
Enerji arz kaynaklarının çeşitlendirilmesi amacıyla 14 Şubat 1986`da Sovyetler Birliği ile imzalanan, yılda 6 milyar m³ gaz alımına yönelik anlaşma ile Türkiye, 1987`de doğalgaz kullanmaya başlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri