Parke seçerken alternatif bir yöntem olarak, tüm ev için aynı renk parke tercih etmek yerine, yaşam alanlarınızın fonksiyonlarına göre seçim de yapabilirsiniz. Yatak odaları için koyu renk parkeler tercih ederken, koridorların daha aydınlık ve ferah görünmesi için açık renk parkeler kullanabilirsiniz.
Açmak gerekirse, parke düşündüğünüz mekânın alanı darsa ve çok ışık almıyorsa, açık renkli parkeler mekânın daha aydınlık ve geniş durmasını sağlayabilir. Bunun dışında; aydınlık, güneş alan ve geniş bir mekânınız varsa koyu renkli parkeler kullanmanızda bir sakınca yoktur.
Odanızın rengi ile seçeceğiniz parke rengi, birbirini tamamlamalıdır. Evinizde bulunan mobilyaların rengini kapatmayan, daha çok ortaya çıkaran renkler tercih edilmelidir. Koyu renk mobilyalarınız varsa açık renkler tercih etmelisiniz. Mobilyalarınız açık renk ise koyu renk parkeler tercih etmelisiniz.
Kapı ve Parke Renginde Uyumu Yakalamak
Klasik bir görüntü için; koyu tonlara sahip bir parke, daha açık tonlardaki iç kapı rengiyle keskin bir kontrast yakalayabilirsiniz. Genel olarak, kasvetli bir hava yaratmamak için koyu renkli kapıları, açık renkli parkelerle birleştirirler.
Beyaz iç kapı olan bir evde ahşap renkli mobilya, dolap ve koltuk takımı kullanıyorsanız parkelerin bu ahşap renginin daha açık bir tonu olmasını öneririz. Bu sayede hem eşyalarınız hem de kapılarınız dikkat çekecek ve parke ile uyum sağlanmış olacaktır. Meşe rengi parke bu kapılara uyumlu olacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
En yaygın parke renkleri kül grisi, süt beyaz, gül rengi ve açık beyazdır. Açık renk parkeler tozu ve kiri kolaylıkla belli etmez, daha pratik bir şekilde temizlenebilir.
Son zamanların en popüler parke renklerinden biri olan gri bir parkeye sahipseniz bej tonlarını kullanmanız akıllıca olacaktır. Ne açık ne koyu bir renk olan gri için ideal halı renkleri parkenin rengini en iyi vurgulayacak olan açık renkli halılardır.
Ceviz mobilyalar, koyu renkli parkeler ve kapı, merdivende parkelere uyumlu ahşap tonu ile sıcak ve sofistike bir görünüm yakalamış Sevim hanım.. Bu doğal doku, yeşilden, vizon ve kahverengiye toprak tonlardan oluşan bir renk paleti ile tamamlanıyor.
Yani önce parke yapılmalıdır. Bu öncelikle teknik açıdan olması gerekendir hem de estetik görünüm açısından. Kapı altlarının kesilmemesi ya da aşırı boşluk kalmaması, uzama kısalma problemlerinin olmaması ki her durumda duvar mesafesi de kalacaktır. Ve bu açıklığı da kapı kasalarının genişliği örtecektir.
Açık renkli parkeleri koyu ve açık duvar boyası seçenekleri ile kolaylıkla kombinleyebilirsin. Parkelerin krem, beyaz ve yeşil, mavi gibi pastel salon duvar boyası seçenekleri ile mükemmel bir uyum yakalayabilir.
Özetle açık renk parkeleri, alanı daha ferah göstermek için kullanırken koyu renk parkeleri daha küçük bir algı oluşturmak için kullanabilirsiniz. Açık renk parke kullanışlı mı sorusunun yanıt ile devam edelim. Açık renk parkeler biraz daha kir gösterebilir ancak bu kullanışlı olmadığı anlamına gelmez.
Genel olarak mobilya ve parkelerde parlak vernik kullanımı tercih edilir. Profesyonel mobilyacılarda daha müşterileri daha fazla etkilemek için parlak vernik çeşidi kullanılır. Ama dekoratif olarak daha zengin ve farklı tonlar elde etmek için mat vernik de tercih edilir.
Parkelere Göre Halı Seçimi;
Bu yüzden doğru zemin rengi belirlemek gerekir. Açık renk parke üzerine yine açık renkte halı tercih etmek yerine birbirlerini ön plana çıkaracak kontrast renk tonları tercih edilmelidir. Böylece hem parke hem de halı kendisini gösterir.
Kahverengi parke de oldukça çok tercih edilen parke renklerinden biridir. Bu renk parkede kullanılacak halılar ise açık kahve ya da bej gibi renklerde olmalıdır. Açık kahverengi tonlarındaki halılar parkelerin daha çok ön plana çıkmasını sağlar ve bu sayede oldukça şık bir görüntü elde edebilirsiniz.
Derzli parkeler boşluk görüntüsüne sahip olsa da temizlik ve bakım konusunda derzsiz parkelerden farksızdır ve bir bez ile kolayca temizlenebilir. Derzli parke modelleri mekânda akıcılık sağlarken aynı zamanda alanın daha geniş görünmesini sağlar.
Koridor gibi mutfak içinde yalıtım sorununu ortadan kaldırmak adına parke tercih edilmesi doğru bir çözüm olur.
Sistire, sistire makinesi ile yapılır.) Kullanıma bağlı olarak 5 yılda bir sistire yapılırsa parkenin en az ömrü 40 yıl olabilir.
Kaliteli laminat parke mutfaklarda kullanılabilir ve suya dayanıklı özelliklerinden dolayı masif parkeden daha iyi bir seçimdir.
Kapı rengi zemine göre daha hafif ve yumuşak ton renginde tercih edilmesinde fayda var. Bunun nedeni, mekan aşağıdan yukarıya doğru dikey olarak algılanmasıdır. Eğer dekore edilecek oda, dar bir alana sahipse bu noktada küçük mekanlar için açık renk tonları daha doğru olacaktır.
Sarı, turuncu, mavi, beyaz gibi renkler ve desenli kırlentler, gri ev dekorasyonu için oldukça uygun alternatifler. Gri parke ile uyumlu duvar renkleri için de gri tonlarını değerlendirebilir ya da bej, krem rengi gibi nötr renklere yakın seçenekleri tercih edebilirsiniz.
Ahşap ile uyum sağlayan duvar renklerinin başında gri, bej, krem ve beyazın tonları gelir. Ceviz ve kestane gibi koyu tonlu ahşap mobilyaların varsa, bu soft renklerle dekorasyonunu dengeleyebilirsin. Eğer kızıl ve turuncu alt tonlu ahşap mobilyalar kullanıyorsan, duvarlarında yeşil ve açık maviyi tercih edebilirsin.
Ancak eğer böyle bir düşüncemiz var ise bu renk parke için en uygun halı rengi daha çok bej tonları olmalıdır. Bunun sebebi ise gri parke ne çok açık ne çok koyu renktir. Bundan dolayı da gri parkeyi en iyi gösteren açık renkli halıları tercih etmek çok önemlidir.
Kahverengi – Parlak-mavi, krem, pembe, açık kahverengi, yeşil ve bej renkleri ile kombinlenebilir. Açık Kahverengi – Soluk sarı, krem-beyaz, mavi, yeşil, mor ve kırmızı renkler ile kombinlenebilir. Koyu Kahverengi – Kireç sarısı, camgöbeği, nane yeşili, mor ve pembe uyumlu ev boyası renkleri ile kombinlenebilir.
Parkeleriniz eskidi ve görünümünden hiç memnun değilsiniz ya da artık zeminlerinizde farklı bir renk görmek istiyorsunuz. Peki, parkeleri değiştirmenin -akıllara gelen ilk çözüm olsa da- tek yol olmadığını biliyor muydunuz? Parkeleri boyayarak da yer döşemelerini yenilemeniz mümkün!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri