1. Nem ve Rutubet Emici: Tuz Kayası, havadaki nem ve rutubeti emerek ortamdaki akar ve virüslerin yaşayamayacağı bir atmosfer oluşturur. Bu sayede odanızın havası daha temiz ve sağlıklı olur.
Kristal kaya tuzundan üretilen tuz lambası, doğal bir nem ya da rutubet önleyicidir. Doğal kaya tuzu lambası, birçok yazıda belirttiğimiz üzere higroskopik yani güçlü nem çekme özelliğine sahiptir.
Nem birikmesini engellemek için bir kaya tuzunu bir kaba yerleştirin ve altına delikler açın. Ardından başka bir kaba biraz su doldurarak dibinde delikler açılmış ve içerisinde kaya tuzu kabı olan kabı da bunun içerisine yerleştirin. Buradaki en önemli püf noktası; kaya tuzunun suyla temas etmemesidir.
- Karbonat ve kedi kumunun nemi çekme özelliği bulunur. Bu nedenle evlerin belirli bölümlerine küçük torbalar halinde yerleştirilmelidir. - Kaya tuzu lambası yakmak nemi önlemeye yardımcı olur. - Badana yapılacağı zaman küf ve mantarlara karşı koruyucu boyalar tercih edilmelidir.
Tuz higroskopik olduğu için ortamdan suyu çeker ve emer. Bu yüzden mutfak gibi nemli bir ortamda saklamak tuzun topaklaşmasına neden olur. Daha uzun raf ömrü için tuz hava geçirmez bir kapta saklanmalıdır.
İlgili 40 soru bulundu
1. Nem ve Rutubet Emici: Tuz Kayası, havadaki nem ve rutubeti emerek ortamdaki akar ve virüslerin yaşayamayacağı bir atmosfer oluşturur. Bu sayede odanızın havası daha temiz ve sağlıklı olur.
Karbonatı, evin rutubet oluşabilecek noktalarına yerleştirin. Bu sayede rutubet oluşma riski düşecektir. Son zamanlarda çok popüler olan kaya tuzu lambası, fazla nemi içine çeker. Evin farklı bölgelerine koyabileceğiniz kaya tuzu lambası, hem ortama hoş bir koku yayar, hem de rutubetin azalmasına yardımcı olur.
Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz. Cam önünde oluşan rutubetler için de karışımı sıkıp bez ile silebilirsiniz.
Nem emici olarak kaya tuzu kullanın
Bu küf ve mantarları özellikle de akciğer hastalıkları olan kişilerin soluması oldukça zararlıdır. Havadaki nemi toplamak için kaya tuzu kullanmak, nem birikmesini önlemek için iyi bir adım olabilir. Tuzu küçük bir kaba koyun ve içerisine su ekleyin.
Bebek odalarının ideal nem oranı, yüzde 40-60 arasıdır. Bunu sağlamanın yolu, bebek odasının sık sık havalandırılmasından geçer. Nem ölçen ve nemi kontrol eden cihazlarda kullanılabilir. Nem alma cihazı belli aralıklarla odaya nem verir ve odanın ideal nem oranına ulaşmasını sağlar.
Kaya Tuzunu Odaya Koymak Neye İyi Gelir? Kaya tuzunu lamba formatıyla ya da iri parçalar halinde odalarınızda kullanabilirsiniz. Çünkü kapalı alandaki havayı temizleme özelliğine sahiptir. Yaydığı negatif iyonlar sayesinde odadaki fazla elektriği ve kötü bakterileri temizleyerek size temiz bir hava sağlar.
Tuz lambası yaymış olduğu negatif iyonlar sayesinde ortamda bulunan nemi çeker böylece havayı iyonize ederek astım ve bronşit hastalarının daha rahat nefes almalarını sağlar.
Kaya tuzu ısındığı zaman negatif iyon yayar. Negatif iyonlar havanın vitamin molekülleridir. Isınan tuz odada ki bakteri, polen nem rutubet ve radyasyonun zararlı etkilerini azaltır. Yatak odası, oturma odası, Çocuk odası ve İş yerlerinizde kullanabilirsiniz.
Araştırmalara göre kaya tuzunun bulunduğu ortamlarda uyuyan kişiler kendilerini normalden daha çok dinlenmiş hissederek uyanmaktadır. Kaya tuzları bulundukları ortamdaki küf, toz veya kir gibi etkenlerin oluşturduğu rahatsız edici kokuları kendilerine çekerek yatak odanızda sürekli temiz hava olmasını sağlar.
Kristal kaya tuzu sabunu cildi temizler ve ölü hücrelerden arındırır. Cilt lekelerini tedavi eder. Böylece daha parlak bir görünüm sağlar. Kristal kaya tuzu deodorantı, terleme problemini azaltır ve kötü kokuyu önler.
Pirinç önerisi birçok teknoloji blogunda da geçiyor. Pirinçler nemi emdiği için cihazdaki suyu çekip alıyor.
Nem kontrolü, iyi havalandırma, su sızıntılarının düzeltilmesi, düzenli temizlik ve rutin denetimler küf oluşumunu engellemek için etkili adımlardır.
Boş bir sprey şişesine sirke ve karbonat koyun. (Sirkenin karbonatla etkileşime girip köpürüp taşmaması için sirkeden sonra karbonat koyabilirsiniz.) Sirke ve karbonat oranını lekenin durumuna ya da kullanım alanınıza göre belirleyebilirsiniz. Küflü bölgelere karışımdan sıkarak yarım saat bekletin.
Yani sodyum içeriği açısından sofra tuzundan anlamlı bir farkı yoktur. Sonuç olarak kaya tuzunun da fazla tüketimi kalp ve damar sağlığı açısından sakıncalıdır. Sağlıklı bireyler günde 6gr altında tuz tüketmeli, hipertansiyon hastaları ise günlük 4 gr. ' ı geçmemelidir.
Rutubete Kesin Çözüm Yolları
Özellikle banyo ve mutfak gibi nemin yoğun olduğu alanlarda pencere açılarak veya havalandırma fanları kullanılarak havanın dolaşımı sağlanmalıdır. Bazı durumlarda profesyonel yardım almak ve uzman bir tesisatçı veya nem uzmanıyla çalışmak etkili sonuçlar sağlayabilir.
Odadaki Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir? Rutubet kokusunun geldiği odayı belirledikten sonra kokuyu gidermek için yarı yarıya hazırladığınız beyaz sirke ve su karışımını tüm dolap, pencere ve yüzeylere püskürtüp silin. Odadaki perde, kilim, yatak takımları gibi diğer eşyaları yıkayın ve mümkünse açık havada kurutun.
Bu nedenlerin başında yetersiz havalandırma gelir. Ev içindeki nem seviyesi yeterince dengelenmezse, havadaki nem yüzeylere yoğunlaşarak rutubet oluşumuna yol açar. Banyo ve mutfak gibi nemli alanlarda bu durum daha da belirgin hale gelir. Su sızıntıları da rutubetin bir diğer önemli sebebidir.
Evdeki havanın kurumasını önleme
sorusunun bir diğer yanıtı da evdeki havayı nemlendirmektir. Evde bulunan havanın aşırı kurumasını önlemek adına radyatörün üzerine bir kase su koyabilir ya da ılık suyla ıslatılmış havluyu sandalyeye asabilirsiniz. Soğuk nemlendirici kullanmak da yararlı bir çözüm olabilir.
Karbonat: Nemi kendi içine hapsetmesiyle kolay bir çözümdür, önleyici bir yöntem olarak kullanılır. Çamaşır suyu: Çamaşır suyu yüksek oranda baziktir. Püskürtülerek veya dökülerek uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri