Odyolog Ne Demek? Odyolog; işitme, denge veya kulakla ilgili diğer problemleri olan hastalarla çalışan kulak uzmanlarıdır. Uzman hekimin koyduğu tanı ve tedavi tavsiyesi çerçevesinde hastalara çeşitli testler uygular.
Odyologlar başlıca hastanelerde, özel sektörde, üniversitelerde, özel eğitim kurumlarında ve devlet bünyesinde olmak üzere geniş çalışma alanlarına sahip bulunmaktadırlar.
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakültelerine bağlı olarak eğitim veren 4 yıllık odyoloji bölümü mezunları da eğer akademik kariyer yapmak isterlerse, yüksek lisans sonrası katıldıkları doktora programıyla, akademisyen olarak “Dr.” unvanı alabilirler.
Sonraki Konu. Odyoloji Uzmanı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 15 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Odyoloji Uzmanı maaşları 38880 TL'dir. En düşük Odyoloji Uzmanı maaşı 31110 TL iken, en yüksek Odyoloji Uzmanı maaşı 71130 TL'dir.
Odyoloji bölümü mezunları, işitme ve denge bozukluklarının tespit, rehabilitasyon ve tedavisinde görev alabilirler. Özel işitme merkezleri, hastaneler, rehabilitasyon merkezleri ve işitme cihazı üreticileri gibi kurumlarda çalışabilirler. Ayrıca kendi işyerlerini açarak serbest çalışma imkanları da bulunmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları; Üniversitelerde öğretim elemanı olarak, devlet, üniversite ve özel hastaneleride uzman odyolog ve konuşma terapisti olarak istihdam edilebilmektedir.
2022 yılında Hacettepe Üniversitesi Odyoloji bölümü taban puanı 353,32914, Gazi Üniversitesi Odyoloji tercih puanı 340,84522 olarak belirlenmektedir. İstanbul Üniversitesi Odyoloji bölümü 328,60809 taban puanıyla alırken, Trakya Üniversitesi Odyoloji bölümü 293,63940 taban puanıyla alım yapmaktadır.
Odyoloji Bölümü Geleneksel Beyaz Önlük Giyme Töreni.
Odyoloji Mezunu Nerelerde Çalışır? Odyoloji Bölümü mezunları, devlet, özel veya üniversite hastanelerinin Odyoloji Kliniklerinde istihdam edilmektedir. Bunun yanı sıra işitme engellilere yönelik hizmet veren özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde iş olanakları bulunmaktadır.
Özel sektörde işitme cihazı firmalarında sorumlu müdür pozisyonunda ve ayrıca dışarıdan hastanelere hizmet veren koklear implant firmalarında da görev alabilmektedirler. Kendilerine ait özel odyoloji merkezleri açabilirler.
Odyologlar hastanelerde işitme kayıpları ile ilgili olarak işitme testleri yapar, ilgili teşhisi koyar ve uygun tedavi planını hazırlarlar. Bunun yanında hastanelerde denge bozuklukları ile ilgili gerekli testleri yapar, tanıyı koyar ve lüzumu halinde tedavi için gerekli rehabilitasyon süreçlerini yürütür.
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakülteleri ya da sağlık bilimleri yüksekokulunda yer alan odyoloji veya odyometri bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayanlar odyolog olarak adlandırılır. Odyoloji uzmanı unvanını alabilmek için en az yüksek lisans seviyesinde olmak şartıyla, lisansüstü eğitimlere devam etmek gerekir.
Odyoloji bilim dalında çalışan uzmanlara odyolog adı verilmektedir. Odyolog, işitme ve denge sorunu yaşayan hastaların kontrollerini uzman kulak burun boğaz hekimlerinin belirlediği program doğrultusunda yapılan özel testler yardımıyla gerçekleştirir.
Odyolog; işitme, denge veya kulakla ilgili diğer problemleri olan hastalarla çalışan kulak uzmanlarıdır. Uzman hekimin koyduğu tanı ve tedavi tavsiyesi çerçevesinde hastalara çeşitli testler uygular.
İşitme sektöründe; odyolojik testleri yapan, işitme taramaları yapan, işitme ölçümü yaparak işitme cihazı uygulayan odyometri teknikerlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Odyometri teknikerleri, endikasyonu belirlenmiş hastalara ilgili ekipmanı kullanarak gerekli testleri uygulayan sağlık teknikeridir.
Odyoloji bölümü, üniversitelerde eğitimi verilen 4 yıllık lisans bölümüdür. Odyoloji hakkında eğitim veren odyometri adında 2 yıllık bir önlisans programı da söz konusudur ki odyoloji teknikerleri bu bölümden yetişir. Odyoloji bölümü mezunlarına ise odyolog unvanı verilir.
Cerrahi operasyonlarda cerrahlar ve diğer görev alan sağlık personeli, yeşil ve mavi önlük, bere kullanır. Ayrıca ameliyatta kullanılan operasyon örtüsü de, genellikle yeşil ve mavidir. Ameliyathanelerin duvarları genellikle, yeşil veya gözü yormayacak diğer renklerle kaplıdır.
Siyah önlük, uygulamanın yayıldığı uzun zamana aldırılmaksızın giyenler ve giymeyenler olarak adı konmamış bir kuşak karşılaşmasının sabiti olarak kullanılıyor.
KPSS-B Rehberlik – Monopol Eğitim Kurumları
Hemşire Ne Kadar Maaş Alır? Hemşire olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Hemşire maaşı 2023 verilerine göre ortalama 18.600 TL civarındadır.
1754 odyoloji mezunundan yalnızca 221'i atandı: 2019 yılı mezunları ile toplam 1754 odyolog var ve 2016-2019 döneminde mezunlar arasına katılacak 2813 odyolog adayı daha var. Yalnızca 221 odyolog, devlet kurumlarına atanmış. Halihazırdaki odyolog istihdamı ile eğitim politikaları son derece tutarsız.
İşitme ve denge kayıplarının tanı ve tedavisinde çalışan odyologlar sağlık hizmetlerinin önemli bir parçası olsa da gereken değeri görmüyor. Atama sayıları oldukça düşük.
Odyoloji bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: Odyoloji bölümü toplam 27 adet üniversitede bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri