Yönetmeliğe göre, gelecek yıl yürürlüğe girecek "şark hizmeti" yerinin 4 bölgeye ayrılmasını öngören uygulama kaldırıldı. Halen uygulanmakta olan 1. bölge (batı) ve 2. bölge (doğu) şeklindeki iki bölge uygulaması devam edecek.
Öğretmenler İçin Şark Görevi
Öğretmenler için 06.05.2010 tarihinde ve 16.06.2023 tarihinde zorunlu hizmet affı kabul edilmiştir.
Bu düzenlemeyle polisler neredeyse 3 - 5 yılda bir tayin görecek. Mevcut düzenlemede polisler şarktan sonra genellikle nüfusa kayıtlı oldukları veya ona yakın illere gelerek emekli olana kadar görevlerini burada sürdürür, bir nevi yerleşik yaşama geçerdi. Şimdi bu İstanbul, İzmir ve Ankara ile sınırlandırılıyor.
Emniyet atama ve yer değiştirme işlemlerine karşı 60 gün içinde iptal davası açabilirsiniz.
Halen görev yapmakta olduğunuz ilde en az (2) yıl görev yaptıysanız ve doğum yılınız yönüyle gerekli şartı taşıyorsanız atanma talebinde bulunabilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
İçişleri Bakanlığının Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle polislerin şark hizmetinde 2024'te yürürlüğe girmesi planlanan 4 bölge uygulaması kaldırıldı.
Maddenin kaldırılmasıyla, memurların tamamı, nüfusuna bakılmaksızın, nüfusa kayıtlı oldukları il ve ilçelere atanabilecek. Bilindiği gibi Emniyet ve Askeri Personel nüfusa kayıtlı olduğu illerde çalışamıyordu. Bu değişiklikle artık Polisler ve Askerler kendi memleketlerinde görev yapabilecek.
Sosyal medyada tepkiler üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) bir polis memuruna dört kez tayin çıkabileceğini açıkladı. Ancak emekliliği açısından kentlerdeki görev süreleri de dikkate alındığında yeni yönetmelik nedeniyle altı kez tayin olunması söz konusu.
Kendi isteğiyle memuriyetten istifa eden veya istifa etmiş sayılan personel iki defadan fazla olmamak ve açıkta geçen bekleme süresini tamamlamak kaydıyla 657 sayılı Kanunun 92. maddesine göre tekrar memuriyete dönebilir.
Bu düzenlemelerin arasında şark birleştirme gibi durumların da olabileceğini aktardı. Polislerin şark görevi süresi değişiyor. Şark sürelerinin düşürüldüğünü, 5 yıllık sürenin 4 yıla, 4 yıllık sürenin ise 3 yıla düşürüldüğünü açıklayan Bakan Soylu, şark sürelerinin de birleştirilebileceğini duyurdu.
Eski polis 10 yıl çalıştıktan sonra dilerse istifa ederek Emekli Sandığı'na isteğe bağlı kesenek ödeyebilecek.
Normal memurlardan bayanlar 58, erkekler 60 yaş şartına tabi olurlarken, polislerin yaş haddi 52 olarak korundu. Buna göre bayan ve erkek polis memurlarından 8 Eylül 1999 sonrasında göreve başlayanlar, 25 yılı doldurduktan sonra 52 yaşlarında emekli olacaklar.
Bu kapsamda ikinci şark görevine giden personelin hizmet süresi 6 yıl olan birimlerde 4 yıl, hizmet süresi 5 yıl olan birimlerde 3 yıl, hizmet süresi 4 yıl olan birimlerde 2 yıl, hizmet süresi 3 ve 2 yıl olan birimlerde 2 yıl görev yapması durumunda ikinci şark görevini tamamlamış olacak.
Doğu görevinin yapılacağı iller, ülkemizin doğu ve güneydoğu bölgesinde yer alan illerdir. Bu iller arasında Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van, Siirt, Mardin ve Batman gibi pek çok il bulunmaktadır. Doğu görevinde yer almak isteyen kişilerin öncelikle askerlik hizmetlerini tamamlamış olmaları gerekmektedir.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Polis Memuru maaşı aylık ortalama 48.500 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Polis Memuru maaşı 38.800 TL iken, en yüksek ise 100.700 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Ancak en az 10 yıl görev yaparak istifa eden veya başka bir kuruma geçen emniyet hizmetleri sınıfı personellerine 91/1779 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik'in 9/1-r maddesi kapsamında harçsız silah taşıma ruhsatı verilmektedir.
C Dilimi ise yalnızca halen görevde bulunan polisi ilgilendirmekte olup kişinin hastalığının tedavi süresince uygulanmaktadır. Mevcut hastalığınız hakkında kesin bir karar vermeden önce hekimlerin, kişiyi bir süre tedavi etmek yada gözlemlemek için uyguladığı bir dilimdir.
Polislere ağır meslek koşulları nedeniyle verilen yıpranma payı, bu 20 yılın doldurulmasının ardından devreye alınıyor ve 5 yıl olarak veriliyor. Dolayısıyla 20 yıl çalışmış olan bir polis memuru, aslında 25 yıllık hizmetle emekli oluyor.
Bu husus Emniyet Hizmetleri Sınıfı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 39. Maddesinde eş durumu ile gih olarak düzenlenmiştir. Eşinizin belirttiğiniz işte en az bir yıl sigortalı olması Sgk Dökümü ile bunu sunmanız isteniyor. Bu şartları tamamlarsanız Gih sınıfına geçiş için başvuru yapabiliyorsunuz.
Yeni mezunların ise ilk atama yerleri batı illeri olacak. Mesleğe önce batı illerinde başlayan personel, görev yapmakta olduğu ilin süresi bitmeden atamaya tabi olmayacak, görev süresini bitirmesinin ardından bu durumda olanlar 2. bölge (şark) illerine atanacak.
Bu emirlerin yazılı olarak verilmesi istenilemez. Bu hallerde emrin yerine getirilmesinden doğabilecek sorumluluk emri verene aittir. Madde 3 - (Mülga madde: 02/06/2007-5681 S.K./6.mad) Madde 4 - Polis hiç bir suretle vazifesinden başka bir işte kullanılamaz.
a) A, B ve C dilimi sağlık şartlarını taşıdıkları tespit edilenler, çarşı ve mahalle bekçisi olarak çalışmaya devam ederler. b) D dilimi sağlık şartlarını taşıdıkları tespit edilenler Emniyet Hizmetleri Sınıfında çalışamazlar.
Önlisans (2 yıllık) veya lisans(4 yıllık) mezunu olmak kaydıyla ÖSYM tarafından her yıl yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan İçişleri Bakanlığının belirlediği taban puanını alabilen herkes kanunda sayılan şartları da sağlaması halinde POMEM'e başvurarak polis olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri