Odyometri bölümünden mezun olmuş ve odyometrist unvanıyla hastanelerde görev alan teknikerlerin görevleri ve yaptıkları işler şunlardır: Odyometrist, KBB hekiminin yönlendirmesi ve talimatları üzerine tedavisi süren hastalara çeşitli odyolojik testler uygular ve hastanın işitme yetisini ölçer.
Odyometrist; bebeklerden ve yaşlı bireylere kadar tüm hastalarda işitme sorunlarını tespit etmek için özel ekipmanlarla çalışır.
Odyometri, Kulak Burun Boğaz (KBB) doktorlarının yönlendirdiği önemli birimlerden birisidir.
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakültelerine bağlı olarak eğitim veren 4 yıllık odyoloji bölümü mezunları da eğer akademik kariyer yapmak isterlerse, yüksek lisans sonrası katıldıkları doktora programıyla, akademisyen olarak “Dr.” unvanı alabilirler.
İlgili 45 soru bulundu
Sonraki Konu. Odyoloji Uzmanı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 15 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Odyoloji Uzmanı maaşları 38880 TL'dir. En düşük Odyoloji Uzmanı maaşı 31110 TL iken, en yüksek Odyoloji Uzmanı maaşı 71130 TL'dir.
Odyoloji, temel görevi işitme olan bir bilim dalıdır. İşitme, denge ve bunlarla ilişkili bozuklukların incelenmesinde ve tedavisinde görev alır. Odyoloji, işitme ve işitme bozukluklarıyla ilgilenen tıp alanının bir alt dalıdır.
DGS ile Lisans Programına Geçiş Yapabilirsiniz.
Odyometri programından mezun olan öğrenciler; Dikey Geçiş Sınavı'nda (DGS) başarılı olmak suretiyle Odyoloji, Özel Eğitim Öğretmenliği, Fizik, Fizik Mühendisliği, Optik ve Akustik Mühendisliği lisans programlarına devam edebilmektedirler.
eleman.net verilerine göre, Odyometri Teknikeri 2023 yılında ortalama 14.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Odyometri Teknikeri , Ocak 2023 yılında ortalama 10.783 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 6.864 TL maaş alıyordu.
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakülteleri ya da sağlık bilimleri yüksekokulunda yer alan odyoloji veya odyometri bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayanlar odyolog olarak adlandırılır. Odyoloji uzmanı unvanını alabilmek için en az yüksek lisans seviyesinde olmak şartıyla, lisansüstü eğitimlere devam etmek gerekir.
Odyometri teknikeri ya da odyometrist; işitme kaybı yaşadığı düşünülen hastalara gerekli testleri yapmaktan işitme cihazı üretimine kadar birçok farklı alanda çalışır. Odyometri teknikerleri, devlet ve özel hastaneler ile işitme cihazı üretimi ya da satışı yapan şirketlerde görev alabilir.
İşitme cihazı uygulamasına yönelik kulak kalıbı ölçüleri alır, uygun görülen cihazların kazanç ve çıkış değerlerini ölçer ve ayarlarını yapar. Odyometri Bölümü mezunları odyolog veya kulak burun boğaz hastalıkları uzmanının gözetim ve denetiminde, devlet veya özel hastanelerde çalışabilirler.
Odyolojide Hangi Testler Yapılabilir? Odyoloji, işitme kayıplarının incelenmesi ve tanısı için birçok farklı test ve değerlendirme yöntemi kullanır. Bazı örnekler şunlardır: Odyometri: Odyometri, işitme seviyelerinin ölçümünü sağlayan bir testtir.
Programımızdan mezun olan öğrenciler ÖSYM'ye başvurarak, Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde Fizik, Fizik Mühendisliği, Optik ve Akustik Mühendisliği, Odyoloji, İşitme Engelliler öğretmenliği bölümlerine dikey geçiş yaparak lisans eğitimi yapabilirler.
Odyologlar, hastalığın araştırılması ve tedavi yöntemlerinin belirlenmesi alanında çalışırlar. Odyometristler ya da diğer adıyla odyometri teknikerleri ise, odyolog ya da KBB uzmanı gözetiminde, işitme kaybının seviyesi ve türünün belirlenmesine yardımcı olan testleri uygulamakla görevlidirler.
eleman.net verilerine göre, Paramedik 2023 yılında ortalama 15.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Paramedik , Ocak 2023 yılında ortalama 12.100 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 7.436 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Odyometrist Ne Kadar Maaş Alır? Odyometrist olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Odyometrist maaşı 2023 verilerine göre ortalama 14.900 TL civarındadır.
Kamu ve özel sektörde iş bulması sıkıntısı yaşayan odyometristler, “Odyometrist işitme merkezi açabilir mi?” sorusunun cevabını aramaya başlamıştır. Yukarıda belirtildiği odyometristler işitme merkezi açabilir ve mevcut yönetmeliğe göre işitme cihazı satış ve uygulama merkezilerinde sorumlu müdür olabilirler.
Odyoloji Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Odyoloji bölümü, üniversitelerde eğitimi verilen 4 yıllık lisans bölümüdür. Odyoloji hakkında eğitim veren odyometri adında 2 yıllık bir önlisans programı da söz konusudur ki odyoloji teknikerleri bu bölümden yetişir. Odyoloji bölümü mezunlarına ise odyolog unvanı verilir.
İşitme ve denge kayıplarının tanı ve tedavisinde çalışan odyologlar sağlık hizmetlerinin önemli bir parçası olsa da gereken değeri görmüyor. Atama sayıları oldukça düşük.
2022 yılında Hacettepe Üniversitesi Odyoloji bölümü taban puanı 353,32914, Gazi Üniversitesi Odyoloji tercih puanı 340,84522 olarak belirlenmektedir. İstanbul Üniversitesi Odyoloji bölümü 328,60809 taban puanıyla alırken, Trakya Üniversitesi Odyoloji bölümü 293,63940 taban puanıyla alım yapmaktadır.
Odyologlar başlıca hastanelerde, özel sektörde, üniversitelerde, özel eğitim kurumlarında ve devlet bünyesinde olmak üzere geniş çalışma alanlarına sahip bulunmaktadırlar.
Hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde ilgili bölümlerde iş bulabilen odyoloji mezunları, kliniklerde, kulak burun boğaz alanında araştırmalar yapan tüm merkezlerde, işitme cihazı üretilen ya da satışının yapıldığı tüm işletmelerde ya da okullarda, üniversitelerde iş bulabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri