Pilav yaparken et, kemik ya da sebze suyu kullanabilirsin. Bu şekilde pilav çok daha lezzetli olacaktır. Pilavını pişmeye bıraktığında ocağın altını kıstığından emin olmalısın. Pişen pilavını demlendirirken tencerenin üstüne kağıt havlu ya da temiz bir bez yerleştirmeli, daha sonra tencerenin kapağını kapatmalısın.
Pilav piştikten sonra tencerede yaklaşık 10-15 dakika kadar dinlendirilmesi tanelerin daha da açılmasını sağlar. Tüm bu işlemlerden sonra pilavın lezzetine varabilirsiniz.
3) Pirinç Bir Süre Islatılmalı
Bu ise pilavın lapa olmasını önler. Pirinçleri suda beklettikten sonra güzelce yıkamalısınız. Temizlenen pirinçler ile tane tane pilav lezzetini yakalayabilirsiniz. Pirinçleri ne kadar suda bekletmeliyim diyorsanız, ortalama 30 dakika ile 1 saat yeterli olacaktır.
Pilav lapa olmasın diye yapabileceğiniz bir diğer şey de pirinçleri pilav yapmaya başlamadan önce yarım saat sıcak suda bekletmektir. Ardından pirinçleri bir süzgece alıp akan suyun altında iyice yıkamalısınız. Böylece kalan nişastası da akacak ve pilavınız tel tel olacak.
İlgili 43 soru bulundu
İyi bir pilav yapmak istiyorsanız ölçünüz 1'e 1,5 olsun. Yani 1 su bardağı pirinç koyuyorsanız 1,5 su bardağı da su koyun. Suyunuz ise kaynamış ve en az 2 dakika beklemiş bir su olsun. Eğer pirinci daha önceden ıslatıp beklettiyseniz ölçünüzü 1'e 1 olarak alabilirsiniz.
Suyun az konulması pirinçlerin çiğ ve diri kalmasına, çok konulması ise pilavın lapa olmasına sebep olur. Bu yüzden pilav yapımında her zaman 1'e 1,5 ölçüsü kullanılmalıdır. Yani 1 su bardağı pirince, 1,5 bardak su eklenir.
İlk iş pirincin dikkatli bir şekilde içindeki taş gibi yabancı maddelerden ayıklanmasıdır. Pirinç pilavı yapılacaksa tuzlu sıcak suda (ne çok kaynar ne de soğuk) en az 1-2 saat kadar önceden ıslatmak, pilavın tane tane ve yumuşak olmasına, pişerken eşit pişmesine yardımcı olur.
7. Pilavın suyunu çektikten sonra, tencerenin kapağını açmadan 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakın. 8. Pilavın üstüne kağıt havlu veya temiz bir bez kapatın ve tencerenin kapağını kapatın. Bu, pilavın buharının kağıt havlu veya bez tarafından emilmesini sağlar ve daha tane tane bir pilav elde etmenizi sağlar.
Pirinç taneleri çok yapış yapış ya da jöleleşmişse aşırı pişmiş demektir. Pirinci süzgece alıp fazla suyu süzdükten sonra soğuk suyu açın ve pirinç taneleri üzerinde az miktarda soğuk su gezdirin. Tenceredeki fazla sudan kurtulamıyorsanız ya da pirincin çok su çektiğini düşünüyorsanız fırını 180 dereceye ayarlayın.
Pirinçler kavrulduktan sonra bir buçuk tatlı kaşığı tuz ilave edip iki buçuk su bardağı kaynar suyu ekliyoruz, pilav altını kısıp pişiriyoruz, afiyet olsun.
Pişirme aşamasında ki son hile ise, kaynar suyu ekledikten hemen sonra eklenecek bir kaç damla limon suyu ve bir çay kaşığı kadar şeker. Limon pirinçlerin beyaz kalmasını sağlarken, şeker ise pilavı çok daha lezzetli kılar.
Pirinç pilavının kaç kişi için hazırlanacağı düşünülürken bu tarifte kullanılan pirinç miktarı dikkate alınır. Yani temelde 1 su bardağı pirinçle yapılan pilavın 2-3 kişilik olduğu söylenebilir. Bu bağlamda 2 su bardağı pirinç kullanılarak hazırlanan bir pilavın ise en az 6 kişiye yeterli geldiği belirtilmelidir.
Yani pirinç pilavı hangi tencerede yapılır, sorusuna cevap arayanlardansanız yanıtı granit tencerelerde bulabilirsiniz. Bu tencereler, yapışmaz kaplaması sayesinde tahılların yapışmasını önler ve pişirme sürecini kolaylaştırır.
Bu durumda 1 su bardağı pirinç ve 1,5 su bardağı su kullanabilirsiniz. Ya da diğer bir deyişle pirincinizi 1 kase ile ölçüyorsanız 1,5 kase de su kullanmalısınız.
Pirinç içerisinde nişasta bulunan bir malzeme. Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır. Birkaç kez soğuk suyla yıkamak da benzer bir etkiyi verecektir.
Pilavın lapa olmasında en önemli sebep ölçüleri doğru bir şekilde kullanmamaktır. Pilav yapımında 1 bardak pirince, 1,5 veya 2 bardak su ekleyerek ilerlemeniz gerekir. Ölçüleri aynı oranda arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Pilavı suyun içerisinde çok fazla bekletmek, lapa olmasına yol açar.
Tuzu ilave edin. Pirinci sürekli karıştırarak 3-4 dakika kısık ateşte kavurduktan sonra içerisine 3 su bardağı kaynar su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın. Önce yüksek ateşte 3-4 dakika, daha sonra orta ateşte 3-4 dakika, en son da kısık ateşte tane tane olup, suyunu çeken kadar pişirin.
Pirinçler suyla birleştikten sonra, bütün pirinçlerin su içinde olduğuna emin olmak için sadece 1 veya 2 kere karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp pilavı pişmeye bırakın. Bu sürede pirinçlerin suyu azalmadan asla tencerenin kapağını açmayın. Kapağı açmak pilavın buharının tencereden kaçmasına neden olur.
Bir ölçek kaya tuzu ile sıcak su dolu kapta 45 dakika ila 1 saat bekletiyoruz. Bekleme süresi bittiğinde pirinci akan suyun altında duru su akana kadar iyice yıkıyoruz. Pirinci yıkamaya başladığımız anda ilk akan su süt beyazken bir süre sonra su durulur, renksizleşir, işte bu aşamaya kadar yıkıyoruz.
Buradan hareketle 3 su bardağı pirince 4,5 su bardağı su ilave etmeniz gerektiğini anlayabilirsiniz. 3 su bardağı pirinç için 2 tatlı kaşığı tuz ilavesi de yeterli olacaktır.
pilavın altını kapattıktan sonra kapağı kapalı şekilde bekletirken yoğun bir şekilde buharlaşma ve akabinde yoğunlaşma başlar. yoğunlaşan buhar damlalar halinde pilavın üzerine damlar. peçetenin amacı da buhar halinde bulunan haş iki o'yu yoğunlaşmadan tutabilmek.
4 kişilik pilav yapmak isterseniz 2 su bardağı pirinç kullanmalısınız.
6 kişilik pilav hazırlarken elinizde 1,5 su bardağı pirinç olması yeterli olacaktır. İhtiyat olarak daha fazla pilav olsun isterseniz 1 su bardağının 4 kişilik pilav porsiyonuna karşılık geldiğini bilmeniz yeterli olacaktır. Pirincin ölçüsünü doğru ayarlamanız, pilav hazırlamada en kritik husustur.
Demleme Pilav Nasıl Yapılır? Demleme pilav yapmak için şu malzemeler kullanılabilir: 1 su bardağı pirinç, 1,5 su bardağı su veya et suyu, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı zeytinyağı (isteğe bağlı), sebzeler (soğan, domates, biber, havuç) (isteğe bağlı), et veya tavuk (isteğe bağlı), baharatlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri