Çocuklukta fallik döneminde ortaya çıkan Oedipus kompleksi, erkek çocuğun annesini aşırı sahiplenmesi ve baba figürünü yani kendisi ile aynı olan cinsi rakip görmesi, düşman kesilmesi ile kendini belli eder. Erkek çocukta baba düşmanlığı, rakip kompleksi olarak açıklanabilmektedir.
Oidipus kompleksi ya da Oidipus karmaşası, Sigmund Freud'un kurucusu olduğu psikanalitik teoriye göre karşı cinsteki ebeveyni sahiplenme ve kendi cinsinden ebeveyni saf dışı etme konusunda çocuğun beslediği duygu, düşünce, dürtü ve fantezilerin toplamı. Freud'a göre her çocuğun ilk aşkı karşı cinsteki ebeveynidir.
Oedipus kompleksinin gerilemesi ve gecikme dönemine girmesi, erkekler için kısırlaştırma tehdidi ile ilgilidir. Ergenlik çağından sonra, Oidipus sendromunun çözümü, aşk nesnesi olan annenin yerini, karşı cinsten başka bir partnere bırakması ile olur.
Özdeşim yapılacak bir baba yoksa ödipal çatışmanın çözümlenmesi zorlaşabilir. Ayrıca erkek çocuğun babasına karşı olan normal sevgisinin çok daha şiddetlenerek, annesini rakip olarak görmesi ve ondan nefret etmesi durumu da olabilir. Buna “negatif ödipal kompleks” denir.
Freud ve Lacan'a Göre Oedipus Kompleksi
Freud (2015), psikanaliz kuramını, bilinçdışı bilinç seviyesine ilerletilme aşamasında hastanın gösterdiği direncin idrakı üzerine inşa etmiştir.
İlgili 34 soru bulundu
Oedipus kompleksi, psikoloji alanının en ünlü isimlerinden Sigmund Freud tarafından ortaya atılan psikanalitik bir teoridir. Freud'un inanışına göre her çocukta ilk aşk karşı cins ebeveynle ortaya çıkmaktadır. Erkek çocukları için ilk aşkın anne olması, babanın bir rakip, bir düşman olarak görülmesine neden olmaktadır.
Çocukluk döneminde ebeveynleri tarafından aşağılanan, hor görülen ve yetenekleri göz ardı edilen, hata yaptığı zaman cezalandırılarak başarısız ve yetersiz bir benlik geliştiren kişide aşağılık kompleksi oluşur.
"Oedipal Karmaşa" olarak da bilinen Oedipus Kompleksi, bir çocuğun karşı cinsten ebeveynine duyduğu arzuyu ve aynı cinsten ebeveynine karşı kıskançlık ve öfkesini tanımlar.
Aşağılık kompleksi ya da Aşağılık karmaşası, bireysel psikoloji ekolünün kurucusu Alfred Adler tarafından ortaya atılan ve kişinin bazı yönlerden kendini diğerlerinden aşağı hissetmesine neden olan karmaşasına verilen addır. Bu komplekse sahip kişilerde genellikle kendini ispat etme çabası görülür.
Elektra kompleksi, Sigmund Freud'un bir görüşü olan Oedipus kompleksinin kız çocukları için geçerli olanıdır. 3-6 yaş arası (fallik dönem) çocuklarının babaya aşırı düşkün olmaları ve anneyi rakip olarak görmeleri olarak tanımlanmaktadır. Bu karmaşa, yaş ilerleyince anneyle özdeşleşme yoluyla çözümlenir.
Aşağılık kompleksi nedenleri arasında davranışsal ve psikolojik özelliklerin yanı sıra pek çok faktör yer alabilir. Kişinin yaşamsal deneyimleri ve genetik eğilimi bu konuda etkilidir. Ayrıca, anksiyete ve depresyon gibi birtakım psikolojik sorunlar da bu duruma yol açabilir.
Psişik dterminizm ilkesine göre ruhsal yapıda gerçekleşen hiçbir şey nedensiz ya da rastlantısal değildir. Tüm zihinsel (ve fiziksel) davranışla, kendisinden önceki nedenlerle belirlenmiştir ve kestirilmesi (tahmin edilmesi) olası yollarla gerçekleşmektedir (Ewen, 2003). çok parafraks örnekleri vermektedir.
İğdiş edilme kompleksi, Freudyen psikanalizde bir çocuğun cinsel organlarını kaybetme korkusuna atıfta bulunan bir kavramdır ve genellikle aynı cinsiyetten ebeveynleri tarafından bir ceza biçimi olarak kullanılır.
Hayatı Oidipus'un babası Laios, Pelops un oğluna tecavüz ettiği için Crysispios Pelops tarafından lanetlenir. Laios'un yeni doğan oğlu Oedipus, babasını öldürecektir.
Sosyal çevrenin az olduğu, annenin bebeğin bakımını tek başına üstlendiği, aşırı kaygılı anne fenotipinde, ruhsal soruna sahip anne ve çocuk, aile içi sorun mevcudiyetinde, ailede ve çocukta fiziksel hastalık ve genetik yatkınlık durumunda ayrılma kaygısı daha yoğun olarak ortaya çıkmaktadır.
Kendi yeteneklerini küçümser ve kendilerine karşı sert eleştiriler yaparlar. Başkalarını yargılama: Aşağılık kompleksi olan kişiler, kendilerini yetersiz hissettikleri için, başkalarını eleştirmek ve yargılamak konusunda da hassas olabilirler. Başkalarını eleştirerek, kendilerini daha iyi hissetmeye çalışırlar.
Kişiler aşırı agresif ve otoriter davranışlar sergilerler ve bu tür davranışlar kişinin boyunun kısa olmasından dolayı bu durumu telafi etmeye çalışması olarak yorumlanır. Bu terim genel olarak herhangi bir engele sahip kişilerin diğer yönlerini telafi etmeye çalışmasını tanımlamak için kullanılır.
Aşağılık kompleksi, bireyin kendini değersiz, yetersiz ve başarısız hissettiği, sürekli başkalarını kendinden üstün gördüğü bir psikolojik durumdur. Bu durum, çocukluk döneminden itibaren ortaya çıkabilir ve yetişkinlikte de devam edebilir.
Bu dönemde erkek çocuğun en yakınındaki karşı cins olan anneye ve kız çocuğun da babaya ilgi duyması beklenir. Ödipal çatışmadan kastedilen kız çocuğun babasına karşı aşkına ( burada kastedilen yetişkinden farklı çocuksu bir fantezi) karşılık en büyük rakibi anneye duyduğu nefret.
Electra kompleksi, bir kızın babasının şefkatine karşı annesiyle rekabet hissini tanımlamak için kullanılan psikanalitik bir terimdir. Erkek çocuklardaki Oedipus kompleksi ile karşılaştırılabilir. Elektra kompleksini çözmek, nihayetinde aynı cinsiyetteki ebeveynle özdeşleşmeye yol açar.
Erkek çocuk, cinsel etkinliklerine karşılık olarak kendi penisinin de baba tarafından kesileceği korkusuna kapılırken (kastrasyon anksiyetesi), kız çocuğu kendisinin anne tarafından çoktan kastre edildiğini varsayarak/düşünerek, bunu inkar ve telafi etmeye koyulur.
Üstünlük kompleksi, aşağılık kompleksine bir tepki olarak meydana gelen, diğer bir deyişle hissedilmek istenmeyen yetersizlik duygusuna karşı geliştirilen bir savunma mekanizmasıdır. Üstünlük kompleksine sahip bireyler, aşırı kontrolcü, kibirli, tepeden bakan ve baskıcı davranışlar sergiler.
içten içe kendisinin diğerlerinden daha iyi,daha akıllı,daha üstün vs. olduğuna inanmak istediğinden ve bunu her fırsatta kendine kanıtlayabilmek için başkalarına sürekli eleştirel bir gözle bakarak kendini hep üst pozisyonda tutma çabasındaki insan modelidir. genellikle eleştiriye kapalı ve egosantriktirler.
Kendini ezik olarak tanımladığın durumlar yaşıyorsan kendinle ilgili bir derdin vardır. Kendini yetersiz, başarısız, kusurlu, sevilmeyi hak etmeyen, saygı duyduğun kişilerin seni tanıdıklarında saygı duymayacağı birisi olarak görüyorsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri