Bir portfolyo; çalışma örnekleri, fotoğraflar, tasarımlar, yazı örnekleri, sertifikalar veya diğer başarı kanıtları gibi çok çeşitli materyalleri içerebilir. Portfolyodaki materyaller genellikle uyumlu ve mantıklı bir şekilde düzenlenir ve genellikle temaya, projeye veya zaman dilimine göre gruplandırılır.
Ürün seçki dosyası, öğrencinin çalışmalarının bir dosya içinde toplanmış halidir. Öğrencinin yüksek nitelikli ödevlerini içerir. Ürün seçki dosyası içinde; ödevler, proje sonuçları, raporlar, öğrencinin kendini yansıttığı diğer yazılı çalışmalar, yani öğrenmeyle ilişkilendirilen bir çok etkin malzeme bulunabilir.
Öğrenci Portfolio (Ürün) Dosyası öğrencilerin bir ya da birkaç alandaki çalışmalarını, harcadığı çabayı, geçirdiği evreleri gösteren başarılarının koleksiyonudur ve süreç odaklı değerlendirme yaklaşımının bir sonucudur.
Portfolyo, öğrencinin yaşadığı sistem içinde öğrendiklerinden, ilgi ve becerilerinden, sanat çalışmaları ya da fen deneylerinden ve daha pek çok şeyden bazılarını seçip, anne-babasına kendi ağzı, aklı, yüreği ve bilgisiyle sunduğu ya da sergilediği bir süreçtir.
İlgili 39 soru bulundu
Vitrin portfolyo, adından da anlaşılacağı üzre, öğrencinin en iyi çalışmalarından oluşan portfolyodur. Ürünler sergileme amaçlı da seçilebilir; ancak önemli husus öğrencinin kendini yansıtacağına inandığı ürünleri seçmesidir. Vitrin portfolyoda yer alan ürünlerin puanlanması gerekmemektedir.
Portfolyo hazırlarken şunlara dikkat edilmelidir; Tüm yetenek ve beceriler sıralanmalıdır. Bahsedilen çalışmalar ve başarıları destekler nitelikte metinler, fotoğraflar, raporlar vb. ekler portfolyoda yer almalıdır. Portfolyoya eklenecek tüm belgeler dikkatli bir şekilde birleştirilmelidir.
Portfolyo, öğrencinin yalnızca bitmiş çalışmalarını değil aynı zamanda öğrenme sürecini de gösterir. Öğrencinin çeşitli zamanlarda toplanmış çalışmaları, öğrencinin öğrenme sürecini ve bu süreçteki gelişimlerinin de bir belgesini oluşturur. Portfolyo, öğrencinin kendine güven duygusunu geliştirir.
Gelişim dosyası; öğrenenin çabalarını, gelişimini ve başarısını yansıtan öğrenci çalışmalarının amaçlı bir koleksiyonu olarak tanımlanmaktadır (Demirel, 2006; Paulson, Paulson ve Meyer, 1991). Gelişim dosyası öğretmen eğitiminde, mesleki çalışmaların belgelendiği eserler koleksiyonudur.
Öğrenci Ürün Dosyası (Portfolyo): Ürün dosyası, öğrencinin çalışmalarının toplandığı bir dosyadır. Bu dosya, öğrencinin, yüksek kalitede bir düzen içinde oluşturulmuş anlamlı ödevlerini içerir ve öğrencinin en iyi çalışmalarının bir yansımasıdır( Haladaysa,1997).
Öğrenci portfolyosu, öğrenci tarafından hazırlanıp, öğretmen tarafından veya hem öğrenci hem de öğretmen tarafından değerlendirilen öğrencinin kavramları anlama düzeyini, uygulama ve sentez kabiliyetini gösteren kanıtlardan oluşur.
Portfolyo kullanım amaçları:
Öğrenme çıktılarını başarma yönünde öğrencinin gelişimini göstermek. Çeşitli kaynaklardan belirli bir zaman periyodunda elde edilen performans kanıtlarını ortaya koymak. Programda gelişmeye ihtiyaç olan alanları belirlemek.
Portfolyonuzu dikkat çekici bir şekilde dizayn etmelisiniz. Çalışmalarınızın kompozisyonu oldukça önemli; başından sonuna giriş, gelişme ve sonuç bölümleri olan bir yapıya sahip olmalı, unutmayın ki çalışmalarınızı değerlendirirken yalnızca içeriğe değil, sunum şeklinize de dikkat edeceklerdir.
Genellikle A3 ve A4 sayfa boyutu tercih edilir. A5 sayfa boyutu, görsellerin ve yazıların anlaşılması için küçük kalacağı gibi, A2 sayfa boyutu da taşınma ve incelenme açısından büyük olacaktır. Portfolyo tasarımında, standart olmayan farklı sayfa boyutları da tercih edilebilir.
Portfolyo tasarımı, renk, biçim, tipografi ve görsel kullanımına dayanan bir görsel iletişim yöntemidir. Mesleki ifade biçimlerine uygun olarak hazırlanan portfolyo belgelerinde öğrenciler eğitimlerini, becerilerini ve uzmanlıklarını görselleştirirler (Goldsby ve Fazal, 2001: 607-616; DiMarco, 2005).
Özetlemek gerekirse, portfolyo öğretmenlerin öğrencilere düzenli aralıklarla verilen geri dönütler yoluyla yardımcı olmalarını sağlayan bir kılavuz olarak düşünülebilir. Portfolyo Çalışmasının Amacı Nedir? - Öğrencilerin zaman içerisindeki gelişimini takip etmek.
Portfolyoların genel olarak, hizmet ettiği amaca göre türleri vardır. Bunlar; gelişimsel portfolyolar, yeterlilik portfolyoları, vitrin (showcase) portfolyoları, iş becerisi portfolyoları, yüksek okula giriş portfolyoları olarak sıralanabilir (Lankes, 1995).
Portfolyo, öğrencilerin çalışmalarını, kat ettikleri aşamaları ve başarılarını ortaya çıkaran öğrenci çalışmalarının toplamıdır.
Profesyonel bir CV veya Portfolyonun mutlaka PDF formatında olması gerekmektedir. PDF formatı müdahalelere kapalı olması sebebiyle daha doğru bir kullanım şeklidir. Bu sebeple Portfolyo ve CV hizmetimizde A4 ebatları ve PDF formatı standart olarak uygulanmaktadır.
Uygulanışına ve içeriğine göre olmak üzere iki temel başlıkta incelenir. Uygulanışına göre portfolyo çeşitleri; basılı ve dijital portfolyolar olmak üzere ikiye ayrılır ve kendi içlerinde de çeşitlilik gösterir.
Portfolyo, yapılan işlerin ve bu işlerle ilgili belgelerin toplanarak bireysel olarak düzenlendiği, belli bir süreç içindeki bilgi ve beceri gelişimini gösteren dosya olarak tanım- lanabilir.
Portfolyo değerlendirmede, öğrencinin belli bir süreç içinde bir veya birkaç alandaki becerilerini yapmış olduğu çalışmaları veya gös- terdiği davranışları düzenli ve birikimli olarak toplanması ile elde edi len delillerin önceden belirlenen ölçütlere göre ölçülüp değerlendirilmesidir (Birgin, 2002,3).
-Öğrencilerin eleştirisel düşünme becerilerini, bilgilerini, kendilerini ifade edebilme yeteneklerini ve katılımlarını arttırır. -Öğrencinin kendini ifade etmesi için ona geniş bir alan sağlar. -Öğrencileri yaratıcı olmaya teşvik eder. -Öğrencilerin sınıf dışında da düşünmesini ve çalışmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri