Öğrenme, bireyin bilgiyi yorumlama ve yapılandırma sürecidir. Bilgi, özneldir. Yeni bilgiler önceden yapılanmış bilgilerin üzerine kurulur. Yapılandırmacı öğrenme, var olanlarla yeni olan öğrenmeler arasında bağ kurma ve her yeni bilgiyi var olanlarla bütünleştirme sürecidir.
Öğrenme, bireyin yaşantılar sonucu davranışlarda meydana gelen oldukça uzun süreli değişmelerdir. Bir bilgi ve becerinin, öğrenme sayılması için davranışta değişiklik yapması ve davranıştaki değişikliğin uzun süreli olması gerekmektedir.
Öğrenme nedir konusu insanoğlunun tüm hayatı boyunca olmakta ve devam etmektedir. Beyin ne şekilde öğrenir sorusunun ise birkaç cevabı vardır. Örneğin; kişi yanan bir sobaya elini dokundurduğunda eli yanar ve acır. Bu öğrenmeyi öğrenme şeklinde tanımlanabilir.
“Öğrenme, bireyin olgunlaşma düzeyine göre, çevresiyle olan etkileşimi sonucunda yeni davranışlar kazanması veya eski davranışlarını değiştirme sürecidir”.
Öğrenme, bir kişinin deneyimleri, gözlemleri ve etkileşimleri yoluyla yeni bilgiler, beceriler veya anlayışlar elde etmesi ve bu bilgileri zihinsel olarak işlemesi ve anlamasıdır. Öğrenme, beynin sinir hücrelerindeki (nöronlar) bağlantılarının güçlendirilmesi ve yenilerinin oluşturulmasıyla gerçekleşir.
İlgili 33 soru bulundu
Öğrenme, bilgide ve davranışta kalıcı değişikliklere neden olan yaşantı sürecidir. Öğrenme, tekrar ya da yaşantı sonucu davranışta meydana gelen genellikle devamlı bir değişikliktir. Öğrenme, insan davranışında pratikten kaynaklanan göreceli sürekli bir değişimdir.
Genel anlamda düşünüldüğünde öğrenme bireyde davranış değişikliği meydana getirme süreci olarak tanımlanabilir. Bir başka tanıma göre ise öğrenme çevresi ile etkileşimi sonucu kişide oluşan düşünce, duyu ve davranış değişikliğidir. Ancak bu değişikliğin nasıl olduğu konusunda farklı görüşler vardır.
Öğrenme, deneyimler sonucu insan davranışlarında görülen kalıcı değişikliklerdir. Ancak, kişide yorgunluk, heyecan ya da olgunlaşma sonucu olan değişiklikler öğrenme olarak ele alınmamalıdır.
Öğrenme olgusu, edinilen bilgi uygulamaya aktarıldığında anlam kazanır; çünkü eğitimdeki dolayısıyla öğrenmedeki temel amaç, bireye edindiği bilgiler doğrultusunda yeni davranışlar ve düşünceler kazandırmaktır.
Öğrenme çeşitleri, temel olarak ilişkisel öğrenme ve ilişkisel olmayan öğrenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. olayla daha önceden karşılaşmış olması gerçeğine bağlıdır. İlişkisel olmayan öğrenmenin, “alışkanlık” ve “duyarlılaştırma” olmak üzere iki çeşidi vardır.
TDK'ya göre öğrenmenin iki anlamı vardır: 1- Belli başlı konular ve olgular hakkında bilgi sahibi olmak. 2- Okuyarak, araştırma ve gözlem yaparak yeni şeyler keşfetmek ve onları hafıza tutmak.
Bir insan dünyaya geldiği andan itibaren öğrenme sürecine başlar ve bu süreç yaşamı boyunca devam eder.
· Öğrenme, doğuştan getirilen davranışları, eğilimleri, olgunlaşmayı ve yorgunluk, ilaç vb. etkilerle meydana organizmanın geçici durumlarını kapsamayan ve çevredeki etkileşimler yoluyla davranışların oluşması ya da değiştirilmesi sürecidir (Bower and et.al., 1981).
Öğrenilmiş davranış, genel olarak, bir organizmanın tecrübesi sonucu geliştirdiği bir davranıştır. Öğrenilmiş davranışlar, genetik olarak kodlanmış ve herhangi bir geçmiş tecrübe veya eğitim olmaksızın gerçekleştirilebilen, doğuştan gelen davranışlarla karşıtlık gösterir.
Öğrenme, hayatın her alanında önemli bir rol oynar. Öğrenme, kendi kendini geliştirmemizi, güçlenmemizi ve başarılı bir yaşam sürmemizi mümkün kılar. Öğrenmek, hayatımızdaki hedeflerimize ulaşmamız için gerekli olan yeni becerilerimizi ve bilgilerimizi geliştirmemizi sağlar.
Öğrenme, bireyin çevresiyle etkileşime girmesiyle beyninde oluşan biyo-kimyasal değişiklikler sonucu meydana gelir. Öğrenme bireylerde bilişsel, duyuşsal ve hareketsel değişimlere sebep olur. Öğrenmenin bu etkileri, öğrenmenin nasıl meydana geldiği konusunda farklı kuramların doğmasına neden olmuştur.
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN.
Çocukların gelişim düzeylerine uygun şekilde öğrenebilmeleri için üç temel koşula sahip olmaları gerekir. Bunlar; normal sınırlarda zekâ düzeyi, dikkat ve öğrenme becerisidir. Zekâ doğuştan var olan bir yetimizdir. Normal zekâya sahip olmak öğrenmenin birinci koşuludur.
Öğrenme: Bireyin kendi yaşantısı yoluyla davranışında meydana gelen değişme ise öğrenmedir. Öğrenme, büyüme ve vücutta değişik etkilerle oluşan geçici değişmelere atfedilmeyecek, yaşantı ürünü olarak meydana gelen, davranışta ya da potansiyel davranıştaki nispeten kalıcı izli değişmedir.
Öğrenme çok karmaşık olduğu için insanların nasıl ve neden öğrendiklerini açıklamaya çalışan birçok farklı psikolojik yaklaşım vardır. Albert Bandura adlı bir psikolog, gözlem ve modellemenin bu süreçte birincil rol oynadığını öne süren bir sosyal öğrenme teorisi önermiştir.
Öğrenme teknikleri; bireyin öğrenmek istediklerini çeşitli yollarla öğrenmesine yardımcı olan tekniklerdir. Öğrenme teknikleri, öğrenilmek istenilen konunun daha verimli ve kolay öğrenilmesine yardımcı olmaktadır. Öğrenme tekniklerinin bilinmesi, her tekniğin kendine özgü çalışmaları olduğundan dolayı çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri