Öğrenmeyi Öğrenme Stratejileri Nelerdir? Öğrenmeyi öğrenme stratejileri beş başlıkta toplanır: Tekrarlama, anlamlandırma, örgütleme, anlamayı izleme-denetleme ve duyuşsal stratejilerdir.
1- Sunuş yoluyla öğretim stratejisi. 2- Buluş yoluyla öğretim stratejisi. 3- Araştırma-inceleme yoluyla öğretim stratejisi.
Öğrenme stratejileri "öğrencinin kendi kendine öğrenebilmesi için kullandığı işlemlerdir (3). Kendi öğrenmesini sağlayabilen öğrencilere, "stratejik öğrenenler" (Strategic Learners), "bağımsız öğrenenler" (Independent learners), "öz-düzenleyici öğrenenler" (Self- regulated learners) gibi adlar verilmektedir.
1-Dikkat Stratejileri
Çevreden gelen bilgilerin ve uyaranların gerekli olanlarının kısa süreli beleğe alınmasını sağlayan süreçtir. Kullanılan yöntemler: Farklı renkte yazmak, altını çizmek, yuvarlak içine almak, anlaşılmayan yerlere soru işareti koymak.
Strateji, belirli bir amaca ulaşmak için geliştirilen bir plan veya yaklaşımdır. Strateji, başarının temelini oluşturur ve etkin bir şekilde yönetildiğinde, belirli bir hedefe ulaşmayı sağlar. Bireysel veya kurumsal seviyede, belirli bir hedefe ulaşmak için strateji belirlemek.
İlgili 27 soru bulundu
Stratejik türleri nelerdir? Stratejik türleri, farklılaştırma stratejisi, maliyet liderliği stratejisi ve odaklanma stratejisi olmak üzere üç farklı alanda işlenmektedir.
Öğrenme stratejileri, bireyin kendisine sunulan bilgileri zihninde bütünleştirmesi ile kalıcı olmasını sağlamaktadır. Stratejilerin başarılı bir sonuç vermesi süreklilik ve çaba gerektirmektedir. Bu nedenle bireyin kendine en uygun öğrenme stratejisini benimsemesi oldukça önemlidir.
Öğrenme Stratejilerinin Sınıflaması
Ayrıca, metin kena- rına not alma, altını çizme, zihinsel tekrar, benzetimler kullanma, grup- landırma, örgütleme, uzamsal temsilciler oluşturma, kendi kendine soru sorma ve not alma vb. (Senemoğlu, 2010) gibi eylem veya davranışlar da öğrenme stratejileri arasında yer bulmaktadır.
Odaklanma stratejisi, işletmelerin geniş pazarlardaki rekabetten ziyade daha belirgin bir niş pazarda veya belirli bir müşteri segmentinde rekabet avantajı elde etmesine odaklanır. Bu strateji, daha küçük ve daha özelleşmiş bir alanda rakiplerden daha başarılı olma şansını artırabilir.
Öğrenmeyi öğrenme teknikleri kişinin belirlediği öğrenme amacının gerçekleştirilmesine yönelik olan ve öğrenme sürecini kolaylaştıran tekniklerdir. Öğrenmeyi öğrenme teknikleri öğrenen kişinin kolay ve kalıcı öğrenmesini sağlarken öğrenmedeki verimliliğini arttırmayı sağlamaktadır.
En önemli öğrenme teorileri ve yaklaşımları arasında davranışçılık, bilişselcilik, yapılandırmacılık, sosyal öğrenme teorisi, hümanizm, deneyimsel öğrenme ve durumlu öğrenme teorisi yer almaktadır.
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN.
Öğretim stratejisi, bir öğretmenin, dersin veya bir konunun öğretilmesinde hedefe ulaşmak için seçeceği öğretim metodu, çeşitli teknikler ve hattâ değerlendirme biçimidir. Öğretim stratejisi nedir? Strateji öğretiminde yöntemsel etkinlik, öğretmen eğitimi ve okul organizasyonunun bir doğrultuda geliştirilmesidir.
Strateji, amaçlara ulaşmak için oluşturulmuş, rakiplerin çalışmalarını da gözlemleyerek sonuç odaklı, etkin, uzun süreli kararlar topluluğudur. Rekabet ise müşterilerin ihtiyaçlarını karşılarken onların beklentilerine karşılık veren stratejilerle sektörde mücadele etmektir.
Çeşitlendirme stratejisi, temel strateji olarak bir büyüme stratejisidir. söylenebilir. İşletmenin bildiği, deneyim sahibi olduğu mevcut işinde veya benzer işlerde yeni faaliyetlerde bulunarak büyüme. faaliyette bulunduğu alanlardan çok farklı ve değişik alanlarda yeni işlere girmesi.
Öğrenme çeşitleri, temel olarak ilişkisel öğrenme ve ilişkisel olmayan öğrenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. olayla daha önceden karşılaşmış olması gerçeğine bağlıdır. İlişkisel olmayan öğrenmenin, “alışkanlık” ve “duyarlılaştırma” olmak üzere iki çeşidi vardır.
En kalıcı öğrenme tekniği, bilgi ve beceri kazanımını etkili öğrenme yöntemleriyle desteklemek ve hafızaya doğru yerleştirmektir.
Örgütleme stratejileri; gruplama, terim ya da düşünceleri bir araya getirme, küçük alt parçalara bölmeyi ve önemli düşünceleri belirlemeyi ya da daha geniş bilgiden ana düşünceleri çıkarmayı içerebilir. Örgütleme stratejisini kullanan kişi konuyu yeniden yapılandırarak düzenler ve kendisi için anlamlı hale getirir.
Bunlar; sunuş yolu ile öğretim stratejisi, buluş yolu ile öğretim stratejisi, araştırma-inceleme yolu ile öğretim stratejisidir.
Öğrenmede duygusal ya da güdüsel etmenlerden oluşan engelleri ortadan kaldırmak için kullanılan stratejiler duyuşsal stratejiler olarak adlandırılmaktadır. Duyuşsal alanda, dikkati toplama, yoğunlaşmayı sürdürmeyi, başarı kaygısı, güdülenme, stresle başa çıkma, zamanı etkili olarak kullanma konuları yer alır.
Buluş yoluyla öğretim, öğrenci merkeze alarak öğretme-öğrenme sürecini savunan Bruner tarafından 1960 ve 1970'li yıllarda ortaya atılan, öğrencilerin hipotezlerini yapılandırmalarına, karar vermelerine ve bilgilerini keşfetmelerine dayanan bir yaklaşımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri