Öğretmenlerin ev ziyaretleri ile ilgili olarak 2002 yılında yayımlanan 2002/27 sayılı "Okul-Veli İşbirliği Genelgesi" 2017/20 nolu Bakanlık genelgesi ile yürürlükten kaldırılmış olup öğretmenlerin zorunlu olarak ev ziyareti ve aile eğitimi konularında görevlendirilmeleri mümkün bulunmamaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul öncesi eğitimin güçlendirilmesi için ailelerin de eğitim sürecine daha etkin katılımını sağlayacak. Bu amaçla öğretmenlerce ev ziyaretleri yapılarak ailelerin eğitimcilerle daha fazla iletişim kurmalarına imkan tanınacak.
Ev ziyaretleri öğrencinin aile ortamı hakkında bilgi toplamak böylece onu daha iyi tanıyarak onun kendi kendini tanımasına yardımcı olmak amacıyla yapılır.Bu amacın yanı sıra okul-aile işbirliğini kolaylaştırır.
Ev ziyaretleri 30-40 dk. arasında sürmelidir. Bu süre içerisinde aile-çocuk gözlemi üzerine odaklanılmasına dikkat edilmelidir. Ev ziyareti sırasında sadece çay, kahve, kolonya veya şeker gibi basit ikramların kabul edilmesine özen gösterilmelidir.
Ders başarısının artırılması için ev ortamındaki düzenlemeler, aile desteğinin önemi gibi konularda bilgilendi- rilebilir. 5. Form aile ziyareti sonrasında doldurularak rehberlik öğretmeni tarafından öğrenci dosyasında saklanır.
İlgili 18 soru bulundu
• Ziyaretin başlatılması
İlk ziyaret ✓ Hemşire kim olduğunu, nereden geldiğini ve neden geldiğini açıklar. ✓ Aile bireylerinin soruları kısa ve net olarak cevaplandırılır. ✓ Aile bölgeye yeni gelmiş ise bölge hakkında ve yararlanabilecekleri sağlık kaynakları hakkında bilgilendirilir.
Aile katılımında amaç; okul ile ev arasındaki koordinasyonu sağlayarak çocukların gelişimlerinde ve eğitimlerinde birlikte hareket etmeyi sağlamak ve bu sayede bu süreci desteklemektir.
“Aile katılımı; anne- babaların ve diğer aile üyelerinin, çocukların eğitimi ve gelişimine katkıda bulunmaları için eğitim programına katıldıkları bir süreçtir” (Morrison, 2003).
Sağlık Bakanlığı tarafından sunulan Evde Sağ- lık hizmetleri yönetmeliğinde aile hekimlerine, evde sağlık ihtiyacı olan hastayı bildir- me, evde sağlık birimleri tarafından takip edilen bireyi daha sonra evinde ziyaret etme görevi tanımlanmıştır.
Okul Öncesi Eğitimle Bütünleştirilmiş Aile Destek Eğitim Rehberi (OBADER), TC Milli Eğitim Bakanlığı, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından 2013 yılında Okul Öncesi Eğitim Programı ile bütünleştirilerek oluşturulmuş bir rehber kitaptır.
Öğretmen evinde öğrencilerin ya da sivillerin kalması mümkündür. Fakat öncelikli grup içinde son sıralarda yer aldıkları için bunun için öğretmenevinin boş olması gerekir. Sadece öğretmen ve eğitimci yakınları değil sivil vatandaşlar ile öğrenciler daha rahatça öğretmen evinde konaklayabilir.
Öğretmenevinde herkes kalabilir, öğretmen olma şartı gerekmez, sadece öğretmenler ve yakınları, öğretmenevlerinde özel bir indirimle ve öncelikli olarak konaklarlar.
Öğretmenevi'nde Kimler Kalabilir? Aktif olarak faaliyet gösteren Öğretmenevleri'nin konaklama ve diğer hizmetlerinden tüm vatandaşlar faydalanabilmektedir. Tesis doluluk oranına ve çeşitli özel durumlarda bazı kişi ve guruplara öncelik sağlanmaktadır.
Aile-okul iş birliğinin iki avantajı vardır: Birincisi, ailenin okula ve öğrenciye gösterdiği ilgi, motivasyonu sağlar. İkincisi ise, okulun yapısını, değerlerini ve standartlarını tanıyan aileler çocuklarını daha iyi yönlendirebilirler (Berger, 1987, 96-108).
Okulöncesi dönemde, çocuğa dış dünyayı tanıma olanağı veren, ona çeşitli alışkanlıklar kazandıran temel kurum ailedir. Çocuk, aile içinde temel öğrenme için gerekli deneyimleri kazanırken, olanaklar ölçüsünde gidebileceği okulöncesi eğitim kurumlarında bu deneyimleri pekiştirme ve zenginleştirme fırsatını bulur.
Öğrencilerin velileri ile okul arasında iletişimi sağlamak sorumluluğu da Okul Aile Birliği'ndedir. Okul Aile Birliği, okul yönetimi ve öğretmenlerle iş birliği yaparak, eğitimde kalite ve başarının yanı sıra öğrencilerin özellikle manevi değerler doğrultusunda yetiştirilmeleri açısından büyük önem taşır.
Amaç; ailelerin uygun ortamlar hazırlayarak çocuklarının gelişimlerini desteklemeleri, öğretme becerilerini kazanmaları, çocuklarındaki gelişmeleri değerlendirmeleri, değerlendirme sonuçlarına göre bireysel eğitim programı hazırlamaları ve gerektiğinde uyarlamalar yapmalarını sağlamaktır.
OKUL AİLE İŞBİRLİĞİ NASIL OLMALIDIR? Okul aile işbirliği sorunları çözme ve önlemeye yönelik olmalıdır.Okul aile işbirliğinde velilerin okula katılımı sağlanmalı ve tüm eğitim kademelerine yönelik olmalıdır. Okul aile işbirliği konusunda farklı bakış açılarından yararlanılmalıdır.
Öğretmenlerin ev ziyaretleri ile ilgili olarak 2002 yılında yayımlanan 2002/27 sayılı "Okul-Veli İşbirliği Genelgesi" 2017/20 nolu Bakanlık genelgesi ile yürürlükten kaldırılmış olup öğretmenlerin zorunlu olarak ev ziyareti ve aile eğitimi konularında görevlendirilmeleri mümkün bulunmamaktadır.
Omaha Sistemi, hemşirelik uygulamalarını destekleyen uluslararası hemşirelik bilişim sistemlerinden birisidir. Sistem, sağlık problemlerini, girişimlerini ve bakım sonuçlarını basit kodlarla tanımlamakta ve sağlık hizmetlerinin dokümantasyonu için son derece uygun bir yapı sunmaktadır.
Omaha Sistemi Hemşirelik Sınıflama Modeli
Omaha Sistemi, hemşireliğin değişen ve gelişen gereksinimleri doğrultusunda sürekli geliştirilen en eski sınıflama sistemidir. Bireye odaklı temel bilgileri inceler ve bir araya toplar. Problem çözme ve hemşirelik süreci yaklaşımlarına dayalıdır.
Danıştay, öğretmenevlerinde kadın ve erkeğin aynı odada kalmasıyla ilgili davada, evli olmayan çiftlerin aynı odada kalamayacaklarına ilişkin yönergenin yürütmesinin durdurulması talebini reddetti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri