Modern üretim teknolojileri ile üretilen ve konforlu bir kullanım sunan modern okçuluk malzemeleri isimleri yay gövdesi, yay kanatları, makaralar, nişangah, kiriş, ok yatağı, parmaklık, basınç düğmesi, oklar, gez, stabilizatörler, tetik, kolluk, göğüslük, sadak ve ayaklık olarak sıralanır.
Bilinen ilk kompozit (çok parçalı) katı yay Hunlar tarafından yapılmıştır. Oklar ise fiber, karbon, alüminyum tahta veya çelikten olabilir. Oklar kompozit olarak birkaç malzemenin birlikte kullanılması ile de yapılabilir. Okun arkasında oku yönlendiren 3 tane tüy bulunur.
Kısaca okçulukta kullanılan iki ana temel malzeme vardır. Bu iki malzeme olmadan okçuluk gerçekleştirilemez. Yay ve ok baş sırada en bilinen okçuluk malzemeleridir. Okçuluk sporu ellerde yer alan parmaklarla gerçekleştirilmektedir.
Yaylar genellikle fiberglas, karbon veya ahşaptan yapılır. Yayın gerilmesini ve okun doğru bir şekilde yerleştirilmesini sağlayan okçuluk dizgisi, önemli bir aksesuardır.
İlgili 23 soru bulundu
Spor dalı, dart tahtası adı verilen hedefe, belirli bir uzaklıktan ufak okların atılması ile başlar. Yüksek puanı alarak skor kazanmak amacıyla oynanan spordur.
Okçunun zikr'i, doğruluk, Tanrı ve gerçek anlamına gelen "Ya Hak"tı.
Ok kendi içinde 5 parçadan oluşur. Ok şaftı, ok ucu, ok tüyü, pin ve ok arkalığı parçalarından oluşur.
Omuz kaslarını sırt kasları ile beraber çalıştırır. Okçuluğun hedefe odaklanarak insan zihnini dinlendirmesi, istemli hareketlerin dışında istemsiz bir kasılma alışkanlığı sağlaması ile günlük hayat ve iş hayatında olumsuz koşullara karşı güçlü ve refleks şeklinde tepki veren kasların gelişmesini sağlar.
Erkekler: Spor ayakkabı, beyaz eşofman veya pantolon, şort, kısa ve uzun kollu forma, şapka ve okçulukla ilgili aksesuar. Beyaz süveter ve yelek giyebilir. Takım sporcuları ve antrenörü aynı tip kıyafeti giymek zorundadır. Hava şartlarına göre koruyucu ceket, yağmurluk vs. giyilebilir.
Bireysel sporlar arasında bulunan ve disiplin gerektiren bu spor, aynı zamanda hobi olarak da tercih edilir. Ana ekipmanları oklar ve yaylar olan okçulukta kullanılan malzemeler geleneksel ve modern olarak farklılık gösterse de genellikle yay, tirkeş, kol koruyucu, zihgir, ok, kolçak ve ip olarak sıralanır.
Modern Okçuluk Kıyafetleri Nelerdir? Modern okçuluk kıyafetleri tişört veya forma, eşofman, spor ayakkabısı ve tercihe bağlı olarak gözlük, şapka veya siperliktir. Modern okçulukta önemli olan, okçunun kendi aksesuarları haricinde üstünün rahat olması, kurallara uygun olması ve elbette atışına engel teşkil etmemesidir.
Okun kirişe oturmasını sağlayan plastikten üretilen parçanın adı arkalıktır. Kirişin ortasına sarılan ipe ise meydanlık denir. Endikatör, yay ideal gerginliğe geldiğinde klik sesi ile uyarı veren aletin adıdır.
Bunlar arasında en çok kullanılanları, Sarıçam (Pinus sylvestris L.), Kazdağı Göknarı (Abies equi-trojani Aschers. et Sint) ve Doğu Kayını (Fagus orientalis Lipsky.) ağaç türleridir. Ok gövdelerinde, mukavemet kaybı getirmeyecek şekilde hafif yapı eldesinden ötürü düşük yoğunluğa sahip ağaç türleri tercih edilmektedir.
Okçulukta kiriş, yayın tutturulduğu ve çekildiği sert iptir. Eski Türkçede kirişe "çile" de denmektedir. Saf ipekten yapılan sert bir sicimden oluşur.
Türk yayları ahşap, boynuz ve tendonlardan elde edilen sinir lifleri ve bunların hayvansal tutkallarla yapıştırılması ile elde edilen mürekkeb (kompozit) yaylardır. Ahşabın mekanik ve fiziksel özellikleri boynuz plakalar ve sinir lifleri kullanılarak iyileştirilmiştir.
Genel olarak enerji seviyemizde artış gözlemlenir ve kan dolaşımımızla birlikte sağlık seviyemiz artar. Fiziksel faydalarına ek olarak el-göz koordinasyonu için mükemmel olduğunu eklemek gerekir. Eklem ağrıları olanlar için de birebirdir. Yayı germek kolay bir iş değildir.
sorusunun cevabı ayak ve kollarda bulunan kaslardır.
Okçuluk, özellikle omuz, sırt, göğüs ve kol kaslarının gelişimine katkıda bulunabilir. Ok atmak için, okçular genellikle yayı çekmek için sırt ve omuz kaslarını kullanırlar. Bu kaslar zamanla güçlenir ve gelişir.
"Temren” okçulukta okun ucundaki özel, delici demir parçaya denir. “Temür” yani demir kökünden gelmektedir.
Temren okun ya da kargının (benzeri fırlatma kullanımlı silahların) ucundaki özel, delici parçadır. İlk fırlatma kullanımlı silahlarda temren, silahtan ayrı bir parça değildi.
Yaya sarılan sırmaya "toz", okun ucundaki demir parçaya "temren", okun arkasındaki tüyeyse "yülek" ya da "yelek" denmiştir. Yayların taşınması için bir kap bulunmamış, genellikle kola veya omuza asılarak taşınmıştır; ancak okların taşınması için özel olarak tasarlanmış ve süslenmiş kılıflar üretilmiştir.
Bugün ve geçmişte okçuların piri olarak kabul edilen Sa'd bin Ebu'l Vakkas, peygamberin yakın sahabelerindendir. Ona Uhud Gazası'nda “At ya Sa'd anam babam sana feda olsun.” dediği söylenir. 14. yüzyıldan itibaren yazılan okçuluk risalelerinde yay ve okun ilk yapılışı Hz. Adem ve Cebrail'e dayandırılır.
Modern okçulukta salonda (indoor) 18 metre, açık havada (outdoor) makaralı yaylar için 50 metre, olimpik yaylar için 70 metre mesafeden ok atışları yapılır. Geleneksel okçulukta oklar 30 – 90 metre mesafeden atılır. Menzil okçuluğunda ise mesafe sınırı yoktur.
Peygamber, “Ok atma, at ve deve yarışı dışında ödül caiz değildir” (Tirmizi, “Cihad”, 22; Nesaî, “Bey”,14) buyurarak, bu tür sporları teşvik etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri