Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir. Bu aralıklı sulama domatesin rutin gereksinimini karşılamak için yeterlidir.
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır.
Kurak bölge şartlarında domatesin su ihtiyacı genel olarak şöyle bir dağılım gösterir; Mayıs ayında 3 günde bir su, Haziran ayında 2 günde bir su, Temmuz ayında 6 günde 5 su, Ağustos ayında 7 günde 4 su, Eylül ayında haftada bir olmak üzere toplam 18 kez sulanmalıdır.
Fide ekildikten sonra yapılması gereken en önemli şey bunu sulamak olarak bilinir. Haftada 1 ila 2 gün sulama işlemi yapılması gerekir. Serin olan saatlerde sulamak daha uygun olur. Hasar döneminde de sulama işlemi aza indirilebilir.
Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Bitkinin ilk meyvesi çıkmasıyla beraber sulama daha da önemli hale gelir. Sulama işlemi sabah veya akşam saatlerinde yapılırsa bitki için daha verimli olacaktır. Ayrıca sulama esnasında bitkinin sadece toprağı sulanmalıdır, yapraklarına su gelmemesine dikkat edilmelidir.
Sıcak havayı seven olan domates genellikle yaz aylarında güneş ışığıyla birlikte olgunlaşır. Olgunlaşması için bir diğer etken sudur. Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir. Bu aralıklı sulama domatesin rutin gereksinimini karşılamak için yeterlidir.
Domates de bir yaz bitkisi olduğundan havanın her zaman sıcak olacağını göz önünde bulundurmalı ve onu sıklıkla sulamanız gerekir.
Bolca güneş gören pencere kenarında domates fideleri daha çabuk yetişir. Ama fideyi yetiştirdiğiniz saksıdaki toprak soğuk olduğu takdirde çimlenme süresi gözle görülür şekilde yavaşlayacaktır. Fideleriniz saksıdayken düzenli olarak sulamanız gerekmektedir.
Kimyevi gübre uygulaması, taban gübrelemesi uygulanması gerekmektedir. Dekara 40 kg, taban gübresi 20 potasyum sülfat gübresi kullanılması gerekmektedir. Domates veriminin yüksek oranda olması için gübreleme önemli olmaktadır. Düzenli sulamalarda domatesin çatlamasına önlem alınmaktadır.
Salçalık domatesin sulama suyu miktarına ve hasattan önce kesilme zamanına duyarlı olduğu, son sulama uygulamasının hasattan 8 gün önce kesilmesi durumunda verimde büyük bir azalma olmaksızın kalite parametrelerinde iyileşmeye yol açtığı sonucuna varılmıştır.
Fideler ışık eksikliği nedeniyle doğru gelişmez, sıkışır, kendi içinde yaprakların sararmasına neden olabilir. Beslenme alanı önemli ölçüde azalır ve kök normal şekilde gelişmez. Uyarı! Sık ekilmiş/dikilmiş domateslerde hastalık riski daha fazladır.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
"Domates suyu oldukça sağlıklı ve lezzetli bir besin olarak bilinmektedir. Domates suyu özellikle yaz aylarında yapılması tercih edilen bir tarif olarak bilinmektedir.
Domatesin yaz aylarında hasadı yapılır. Bu nedenle ekiminin ilkbahar döneminde yapılması gerekir. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında domates ekimi yapıldığında, Haziran ayının sonu, Temmuz ve Ağustos aylarında hasat yapılabilir.
Açık alanda domates yetiştiriciliğinde, büyüme mevsimi boyunca 700 mm'ye kadar sulama yöntemi aracılığı ile su vermek gerekebilir. Açık yetiştiricilikte bitkilerin su ihtiyacının büyük bir bölümü yağmur suyu ile karşılanmaktadır.
·Fosfor köklerin büyümesi için hayati önem taşır, potasyum çiçeklenmeye ve genel büyümeye azot ise yapraklanmaya yardımcı olur. ·Fosfor, meyvelerin yanı sıra köklerin büyümesi ve gelişmesi için çok önemlidir. Bu nedenle ilk aşamada ve son aşamada önemli bir besindir.
Budama zamanının gelip gelmediğini tespit etmelisiniz
Eğer bitkinizin en alt kısmında yer alan yapraklar sararmaya başladıysa, ilk çiçek açan dallarda renk değişimleri oluştuysa budama yapabilirsiniz.
Satın aldığınız domates fidelerini toprağa ekmeden evvel aspirin ve yumurta kabuklarına ihtiyacınız olacak. Aspirin, domates fidelerinizin bağışıklık sistemini geliştirmeye ve korumaya yardımcı olur. Yumurta kabukları ise zengin kalsiyum içerir bu da domates fidelerinizin sağlıkla büyümesini sağlar.
Bu nedenle, fideleri eklerken uygun derinlikte yerleştirmek önemlidir. Domates fideleri güneş ışığına ve suya ihtiyaç duyar.
Domates sıcak ve ılıman iklim sebzesidir. Yetiştirme devrelerinde ısı sıfırın altına (-2,-3 ºC'ye) düştüğünde bitki tamamen ölür. Fidelerin tarlaya dikilmesinde ilkbahar geç donlarının bitmesi gerekir.
*RAF ÖMRÜ 1 GÜNDEN 7 - 12 GÜNE ÇIKARTILMIŞTIR. *BİTKİ BAŞINA VERİM 2 KG DAN 7 KG VE DAHA ÜSTÜNE KADAR ÇIKARTILMIŞTIR. *AÇIK ALANDA OTURAK VE ASKIDA SERADA İSE ASKIDA YETİŞTİRİLİR.
Domates yetiştirmek harika bir deneyim olsa da, doğal tozlayıcılar bulunmadığı için bazen çiçekler meyve vermez. Özellikle arı popülasyonunun yetersiz olduğu yerlerde domates çiçek açar, meyve vermez. Bu durumda, çiçekleri elle tozlaştırmak önemli bir adımdır.
Dik güneş ışığı olduğu zamanlarda yağmurlama sulama yapılması halinde su damlaları mercek vazifesi yaparak yapraklarda yanıklık yaptıkları ve fazla nemlenmeden dolayı mildiyö gibi hastalıklara sebep olduğundan yaprağı yenen sebzelerde yağmurlama sulama yapılmamalı, eğer mecbursa dikkatli yapılmalıdır.
Fideler tutana kadar bir iki kez sulama yapılır. Daha sonra ilk meyveler görülene kadar mümkünse sulama yapılmamalıdır. Eğer çok kurak giderse bu devrede de bir iki sulama yapılabilir. Normal sulamaya yörelerin iklim koşullarına göre değişik zamanlar da başlanır ve 7 ile 12 gün aralar ile sulamalar yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri