Eskiyen ve kirlenen sensörlerin yakıt-hava karışımındaki değişikliklere tepki verme süresi azalıyor. Bu gibi durumlarda oksijen sensörü arızası tekleme ve artan yakıt tüketimi gibi belirtilere sebep oluyor.
Fakat oksijen sensörü arızası meydana gelirse yakıt tüketimi artar. Egzoz duman renginin değişmesi: Verimsiz yanmanın sinyali olarak egzoz duman renginde siyahlaşma yaşanabilir. Bu durum aracın muayene esnasındaki verilerine de yansır. Oksijen sensöründe sorun varsa emisyon testlerinde araç başarısız olur.
Oksijen sensörünün zaman içinde bozulmasının önüne geçmek için temizleme ve bakım işlemlerini aksatmamak gerekir.
Oksijen sensörü arızalı ise egzozdan arda kalan oksijen ölçümünü yapamayacak ve aracınızın motoru için yakıt verimliliği sağlayamayacaktır. Arızalanan bir oksijen sensörü sadece araç sahipleri için değil aynı zamanda doğa için de oldukça riskli bir durumdur.
Biraz daha fazla yakıt yakar ve arıza lambası yakar. Yolda bırakmaz fakat ilk fırsatta değiştir, zaten yakacağı yakıtla kendini amorti eder.
İlgili 23 soru bulundu
oksijen sensörü fişini çekersek ne olur sorusuna cevap olarak arıza lambası yanacaktır geri taksanızda belli km sönmeyecektir diyebiliriz.
Ancak Lambda sensörü olarak da bilinen oksijen sensörü için arıza söz konusu olması halinde tamir işlemi uygulanamaz. Bu durumda değişim yapılması gerekir.
Birçok araçta oksijen sensörü arıza lambası mevcuttur. Aynı zamanda, sürücü fazla yakıt sarfiyatından şikayet eder. Arızalı Oksijen Sensörü yakıt sarfiyatının %30 değerine kadar artmasına neden olur.
Oksijen sensörü arızalı ise egzozdan arda kalan oksijen ölçümünü yapamayacak ve aracınızın motoru için yakıt verimliliği sağlayamayacaktır. Arızalanan bir oksijen sensörü sadece siz araç sahipleri için değil aynı zamanda doğa için de oldukça riskli bir durumdur.
(Bkz: Lambda-Oksijen Sensörü) Sonucunda motor çekişi düşer, yakıt artar. Bazen oksijen sensörü arızalı değildir, fakat motorda anormal çalışmalar ve anormal hava-yakıt karışımının yanması sorunları meydana gelir, çekiş yine düşer, titreşimli-dalgalı rölanti olur, yakıt artar.
Bu durumlar meydana geldiğinde egzoz hattında fazla oksijen veya fazla hidrokarbon (HC) veya karbonmonoksit (CO) oluşur, oksijen sensörü bunu algılar ve sürücüye: “normal olmayan bir motor çalışması var” diye arıza lambasını yakarak uyarı gönderir.
Araç içinde iki adet oksijen sensörü bulunmaktadır. Bir tanesi katalizör ile egzoz manifoldu arasında yer almaktayken öbürü de katalizör çıkışında bulunmaktadır.
Bu durumda motor hava-yakıt karışımını ideal olarak ayarlayamaz, yakıt sarfiyatı artar, egzoz emisyonları artar, motor performansı azalır.
Muayeneye hiçbir etkisi yok.
Yaklaşık 316 santigrat derece ısındığında etkin olarak çalışır. Isıtma devresi bulunmayanlarda ise gecikmeli olarak 1, 2 dk içerisinde etkin olarak çalışmaya başlar. Sensörler egzoz üzerinden geçen yanmamış oksijen miktarını ölçerek ECU'ya bilgi verir.
LPG Oksijen Sensörünü Bozar mı? Lafı uzatmadan bir üst başlıkta sorduğumuz iki sorunun cevabını verelim. LPG oksijen sensörü arızasına neden olmaz ya da sensörü bozmaz!
Gaz, oksijen sensörlerini hemen temizlemeyecektir; en az 8 saat boyunca ıslanmalarına izin vermeniz gerekir. Algılayıcılar gaz kabına batırılıyorken bir noktada kabı alın ve birkaç kez döndürünüz. Bu, sensörlerin tüm parçalarının benzin tarafından temizlenmesini sağlayacaktır.
- 22 anahtar tutan oksijen sensörlerini (lambda) sökmekte kullanılır.
Krank sensörü bozulursa, aracın yakıt ve ateşleme sistemi de düzgün şekilde çalışmaz. Krank sensöründe arıza olması, aracın seyir halinde ani şekilde stop etmesine neden olabilir. Krank sensörü etkili şekilde çalışmazsa aracın kaptör kısmı gerekli iletimi sağlayamaz.
Biri aracın egzoz manifoldu ve katalizörü arasında bulunur.
Özellikle dizel olan araçlarda aracın çekiş gücünün düşmesinin en büyük sebebi oksijen sensörünün arızalı olması olabilir. Motor performansını sağlayan oksijen sensörü arıza yaptığında araç hızlanmada sorun yaşar. Hatta araç hız yapamaz ve sürüş olumsuz etkilenir. Bu durum çeşitli trafik kazalarına bile neden olabilir.
oksijen müşürü ne işe yarar konusunda devreye motora alınan zengin ve fakir hava karışımı girmektedir. Fakir karışım havanın çok, yakıtın az olduğu bir durumdur. Zengin karışım ise havanın az, yakıtın çok olduğu duruma denir. Oksijen sensörü bu zengin ve fakir karışımın dengesini tutmakla görevlidir.
Sensörün içerisinde bulunan zirkonyum dioksit (ZrO2-seramik madde) çok ince mikro delikli, platinyum tabakasıyla kaplıdır. Dış bölümü ise egzoz gazına maruz kalan sensörün iç bölümü atmosfere doğru havalandırılmış olup EKÜ' ye bir kablo ile bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri