Bunlar; özbakım, dil gelişimi, bilişsel gelişim, sosyal ve duygusal gelişim, motor gelişim alanlarıdır.
Öğrencinin gelişim alanları; (1) fiziksel , (2) sosyal, (3) benlik kavramı, (4) bilişsel ve (5) kariyer gelişim alanı olarak beş grupta toplanmaktadır.
Gelişim Psikologları insanı fiziksel, bilişsel, sosyal-duygusal ve kişilik gelişimi olmak üzere dört temel alanda incelemektedirler. Gelişim alanları birbirinden bağımsız olarak işlev görmez.
Gelişim, araştırma ve gözlem amacıyla üç temel alanda incelenir. Bireyin zihinsel yapısında meydana gelen değişmeler, duygularını, iletişimini, motivasyonunu etkilemektedir. Gelişim, bilişsel, fiziksel, psiko-sosyal gelişim olarak bütünlük gösterir.
Çocukların gelişim alanları, çocukların yaşlarına ve gelişim dönemlerine bağlı olarak farklılık gösterir. Ancak, genel olarak, çocukların fiziksel/motor, bilişsel, dil, sosyal ve duygusal gelişim alanları olarak beş ana kategoride değerlendirilirler.
İlgili 38 soru bulundu
Gelişim: Doğum öncesinden başlayıp ölüme kadar devam eden sistemli ve olumlu davranış değişikliği. Gelişme: Gelişim süresi içerisinde ortaya çıkan üründür. Büyüme: Boy kilo artışıdır. Organizmada yaşanan somut nicel ,fizyolojik gözüken artıştır.
Fiziksel gelişim, bedeni oluşturan tüm organların gelişmesi, boyun uzaması, kilonun artışı, kemiklerin gelişimi, dişlerin çıkması ve değişmesi, kas, beyin ve tüm sistemler (sinir, sindirim, dolaşım, solunum, boşaltım gibi) ve duyu organlarının gelişimidir.
Çocuk gelişimi değerlendirmede beş gelişim alanı takibi yapılmaktadır. Bunlar; özbakım, dil gelişimi, bilişsel gelişim, sosyal ve duygusal gelişim, motor gelişim alanlarıdır.
Bilişsel gelişim öğrenme, anlama, dikkatini verme, algılama, bellek, problem çözme, mantık yürütme ve yaratıcılık becerilerini kapsar. Bilişsel gelişim dil ve iletişim, motor, sosyal-duygusal uyum becerilerini içine alan gelişimin diğer alanlarıyla da yakından ilişkilidir (Dunlap, 2009).
Çocuk Gelişimi Bölümü'nde doğumdan itibaren çocukların; bilişsel gelişim, dil gelişimi, sosyal duygusal gelişim, ince motor, kaba motor ve öz bakım becerileri gelişimsel açıdan değerlendirilmektedir.
Okul öncesi dönemi genel olarak 6 ana başlıkta incelenir. Bunlar; Dil Gelişimi, Bilişsel Gelişim, Fiziksel Gelişim, Öz Bakım Gelişimi, Motor Gelişim, Sosyal- Duygusal Gelişim olarak ele alınmaktadır.
Psikomotor gelişme (psiko-motor gelişme), fiziksel yapıdaki değişikliklerin (büyümenin) santral sinir sisteminin gelişimiyle koşut ve uyumlu olması olgusudur. Prenatal (doğum öncesi) dönemden başlar ve yaşam boyu sürer.
Yakınsak Gelişim Alanı, çocuğun tek başına başarabilmesi zor olan, fakat yetişkinlerle veya daha yetkin akranlarıyla etkileşim ile başarılabilen becerileri ifade eder.
Bilişsel gelişim; doğumundan başlayarak çevreyle etkileşimi ve çevrenin anlaşılmasını sağlayan bilginin edinilmesi, kullanılması, saklanması, yorumlanarak yeniden düzenlenmesi ve değerlendirilmesi aşamalarındaki tüm zihinsel süreçleri içine alan bir gelişim alanıdır.
BİLİŞSEL GELİŞİM. Bilişsel gelişim kimi kaynaklarda “zihinsel gelişim” olarak anılır. Biliş sözcüğü akıl, bilgi, bellek, akıl yürütme, anımsama, unutma, problem çözme, kavramlar ve düşünce gibi zihinsel işlevleri ifade eder (Yeşilyaprak, 2002).
Çocuk Gelişimi Bölümü, doğumdan onsekiz yaşına kadar çocukların (resmi ve gayri resmi) gereksinimlerinin saptanması, özel durumları bulunan çocukların gelişimine yardımcı olacak yetkin elemanların yetiştirilmesini amaçlayan eğitim programıdır.
Duyu gelişimi anne karnında başlayan ve doğum itibariyle bebeklerin çevrelerini keşfetmeleri ve anlamlandırmaları için aktif olarak devam eden bir süreçtir. Duyusal gelişim, 5 duyu organı ile farklı renkleri, dokuları, sesleri, kokuları ve daha fazlasını keşfetme ile gelişir.
Sosyal-Duygusal gelişim bebeğin etrafındaki kişilere ilk gülümseyişi ile başlayan kendini ifade etme, duygularını denetleyebilme, sosyal uyaranları bulundukları bağlama göre doğru algılama ve bu uyaranlara doğru tepkiler verme ile devam eden davranış örüntülerini kapsayan bir gelişim alanıdır.
Zihinsel Gelişim, çevremizdeki dünya ile etkileşimi ve onu anlamayı sağlayan “bilgi”nin kazanılıp kullanılmasına yardım eden, gözlemlenemeyen tüm süreçleri içerir. Algılama, kavram oluşturma, dili kazanma, hafızaya yerleştirme, hatırlama, düşünme ve problem çözme ,bu süreçlerin içinde yer alır.
Fiziksel gelişim anne karnında başlar ve doğumdan sonra hızlanarak devam eder. Fiziksel gelişim büyük ve küçük kasların gelişimini, çocuğun hareket kabiliyetlerinin artmasını kapsayan bir alandır.
Fiziksel Gelişim
Boy artışı 4-6 yaş aralığında (ortalama) 5-6 cm, kilo artışı senede (ortalama) 2 kg kadardır. Büyük kas gelişimi, küçük kas gelişimine oranla daha iyidir. Bu sebeple hoplama, koşma gibi hareketleri, ince ve küçük becerileri gerektiren hareketlere kıyasla daha rahat yaparlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri