Çocuklar okul öncesi eğitim ile sosyal, duygusal fiziksel ve zihinsel birçok beceri kazanır ve geliştirirler. Sosyal olarak paylaşmayı, sıra beklemeyi, kurallara uymayı, karşılıklı konuşmayı, oyun kurmayı, yaşıtları ile çıkan çatışmaları çözmeyi, kendini korumayı ve diğer çocukların haklarına saygı göstermeyi öğrenir.
Okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanan, okul öncesi eğitim programında yer alan okuma yazmaya hazırlık etkinliklerine temel oluşturacak olan beceriler; • Sözel dil becerisi, • Genel kültür bilgisi, • Yazı bilinci, • Alfabe bilgisi, • Fonolojik duyarlılık, • Yazı öncesi çalışmalardır.
Genel anlamda temel beceriler, gözlem yapma, ölçme, sınıflandırma, çıkarım yapma, tahmin ve paylaşma becerileridir.
Okul öncesi döneme ilişkin çalışmalarda sıkça karşımıza çıkan bilimsel süreç becerileri ise gözlem yapma, tahmin etme, ölçme/hesaplama, karşılaştırma, kategori oluşturma/sınıflandırma, veri toplama/veri kaydetme ve iletişim kurmadır.
Okuma yazmaya hazırlık becerileri; sözel dil becerileri, alfabe bilgisi, fonolojik farkındalık, kelime bilgisi, aynı sesle başlayan ya da aynı sesle biten kelimeleri fark etme, görsel okuma yapma, yazılı kelimeler arasında konuşulan kelimeleri ayırt etmek olarak sıralanabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Okuma yazma becerilerinin kazanılması okuma farkındalığı, yazı farkındalı- ğı, sözel dil becerisi, fonolojik farkındalık ve alfabe bilgisi gibi okuma yaz- maya hazırlık becerilerinin okul öncesi dönemde desteklenmesine ve gelişti- rilmesine bağlıdır.
Okul öncesi eğitim kurumları, çocukların yaşamsal bazı becerileri edinmelerini sağlayan ortamlardır. Bu beceriler yemek yeme, giysilerini giyme ve düzenleme, temizlik yapma, tuvalet eğitimi, düzenli olma ve tehlikelerden korunma gibi özbakım becerileridir.
Okul öncesi dönemde verilen eğitim ile çocukların sevgi, saygı, iş birliği, sorumluluk, hoşgörü, yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma gibi duygu ve davranışları geliştirilmelidir. Eğitim, çocuğun kendine saygı ve güven duymasını sağlamalı; ona öz denetim kazandırmalıdır.
Yemek, uyku, tuvalet, temizlik gibi alışkanlıkları geliştirilir. Çocuklar nasıl paylaşmaları gerektiğini, problem çözmeyi ve takım oyuncuları olmayı öğrenirler. İyi eğitmenler eşliğinde yürütülen programlarda çocuklar çatışma durumunda uzlaşı oluşturmayı ve diyalog geliştirmeyi de öğrenir.
Öğrencilerin Türkçede okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini uluslararası standartlarda ölçen ve ilk kez yapılan "Dört Beceride Türkçe Dil Sınavı"nın pilot çalışma sonuç raporu açıklandı. Buna göre öğrencilerin en başarılı olduğu dil beceresi konuşma oldu.
Uygulamanın temel amacı, öğrencilerin öğretim programı dahilinde kazanmaları gereken becerileri ne derece kazanıp kazanmadıklarını, temel disiplinlerdeki ve disiplinler arası alanlardaki yeterliliklerini belirlemektir.
Bunlar; özbakım, dil gelişimi, bilişsel gelişim, sosyal ve duygusal gelişim, motor gelişim alanlarıdır.
(1) Çocukların beden, zihin ve duygu gelişmesini ve iyi alışkanlıklar kazanmasını sağlamak; (2) Onları ilk öğretime hazırlamak; (3) Şartları elverişsiz çevrelerden ve ailelerden gelen çocuklar için ortak bir yetişme ortamı yaratmak; (4) Çocukların Türkçeyi doğru ve güzel konuşmalarını sağlamaktır.
Bu doğrultuda okul öncesi eğitimin temel amacı; çocukların bedensel, zihinsel, duygusal gelişimini ve iyi alışkanlıklar kazanmasını, onların ilköğretime hazırlanmasını sağlamaktır. Çocuklar okul öncesi dönemde tüm yaşantılarını adeta birbiri üzerine koyarak biriktirir, bunlar arasında ilişki kurmayı başarır.
Okul öncesi eğitimde çocuklar birlikte oynayarak ve keşfederek öğrenirler. Bununla birlikte okul öncesi eğitim, çocuğun gelişiminin ilk yıllarında yaşadığı bir deneyimdir ve öğrenmenin oyunla birleştirildiği bir erken çocukluk programıdır. Bu dönemde çocuklar temel düzeyde fen, matematik ve sesler ile tanıştırılır.
Ülkemizde uygulanmakta olan okul öncesi eğitim programları 1952,1989, 1994, 2002, 2006 ve 2013 yıllarında yeniden ele alınarak geliştirilmiştir. Ülkemizde okul öncesi eğitime yönelik ilk program, yönetmeliği de içinde barındıran 1952 programı olmuştur.
Okul öncesi eğitim; isteğe bağlı olarak zorunlu ilköğretim çağına gelmemiş 36–72 ay grubundaki çocukların eğitimini kapsar.
Çocuklarımızın gelişim özelliklerine uygun olarak, kişisel bakımını üstlenebilmesi için gerekli olan becerilere özbakım becerileri denir. Tuvalet, yemek yeme ve giyinme becerileri en temel özbakım becerileridir.
Öz düzenleme duygu, düşünce ve davranışlarımızı belirli yollarla yönetme ve izleme becerisine denir. Bu şekilde bir beceriye sahip olmanın yeni deneyimlere ve öğrenmeye açıklık, iyi oluş ve ilişkilerimizde sevgi dengesini bulabilme gibi bazı getirileri de vardır.
Bilişsel beceriler; dikkati, belleği, alınan bilginin işlenmesini, yürütücü işlevleri, sezgiyi ve diğer birçok yetiyi içerir. Bilişsel gelişim, zekânın temelini oluşturur. Zekânın sözlük anlamı, yeni durumları öğrenebilme anlayabilme ve yeni durumlarla baş etme becerisini tanımlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri