Çeşitli kullanım alanları var. Saf salepi dondurma yapımında kullanabilirsiniz, ya da muhallebilerde, ama ben en çok kış aylarında içmesini severim. 50 gr. aldığınız saf salepten iki kişi için baya bi salep çıkar. 1 su bardağına bir silme çay kaşığı diye düşünürseniz bol bol içersiniz.
Salep, şeker ve soğuk sütü derin bir tencereye aktarın. Bir çırpıcı yardımıyla orta ateşte sürekli karıştırarak kıvam alması için sütü kaynatın. Salep süte kıvamını verdiğinde ocaktan aldığınız salep karışımını bardaklara paylaştırın.
1 kg salepten ortalama 180-200 litre salep olmaktadır. Her litrede 5 fincan (bardak) salep çıkmaktadır. Yani toplamda 1kg salepten 850-900 fincan salep çıkmaktadır.
Kasedeki sütün içerisine salep ekleyelim ve topak kalmayacak şekilde karıştıralım. Daha sonra tenceredeki sütün içerisine kasedeki salepli sütü ekleyelim ve kaynayana kadar karıştırarak pişirelim. Kaynadıktan sonra hazır olan saleplerimizi fincanlara alalım, üzerine tarçın serperek servis edelim.
İlgili 27 soru bulundu
500 mililitre süt için 1 tatlı kaşığı toz salep ve 1.5 yemek kaşığı toz şeker yeterlidir. Salep yapımı için, sütü bir tencereye alın ve kısık ateşte pişirin.
* Bronşit gibi ya da mide hazımsızlıkları gibi rahatsızlıklarda salep iyi gelen bir içecektir. * İştah açar ve zihni güçlendirir. Çünkü karbonhidrat yapısıyla enerji veren bir içecektir. Toz salep aktarlarda bulunabiliyor.
TDK'de salep için tek köklü, yumrulu, salkımlı veya başak çiçekli olan örnek bitkisi, bu bitkinin yumru şeklindeki köklerinden dövülerek elde edilen beyaz toz ve bu tozun şekerli süt veya su ile kaynatılmasından yapılan sıcak içecek anlamları verilmektedir.
Salep ile hazırlayabileceğiniz bir diğer lezzet ise pamuk kıvamında kek. Kakaolu, limonlu, sade, mozaik gibi klasik kek çeşitlerinden sıkıldıysanız, salepli/tarçınlı kek tarifimiz tam size göre! Yanında çay, kahve ya da benzeri içeceklerle gününüzü şenlendirmeye birebir!
100 Gr Salepten ortalama 16-18 litre salep olmaktadır. Her litrede 5 fincan (bardak) salep çıkmaktadır. Yani toplamda 100 gr salepten 80-90 fincan salep çıkmaktadır.
1 fincan (200 ml) salep 188 kcal. 1 kahve fincanı (150 ml) salep 141 kcal. 250 ml salep 235 kcal içerir.
arkasında yazdığı şekilde, ya 200ml su ya da 200ml süt olayı tamamen yalan. su kesinlikle süt ile aynı lezzeti vermiyor. keyif alınacaksa mutlaka süt ile denenmeli. su ile yapıldığında sahlep kokusunda, sıcak su içmekten farklı bir şey olmaz.
Sıcacık bir kış içeceği olarak bildiğimiz salebi, alışılmışın dışında tüketeceğiz bu kış. Örneğin SEK kutularının üstünde tarifi verildiği gibi, soğuk olarak da içilebilir. Yapmanız gereken, soğuk salebi blendırda bol buzla karıştırmak.
Salep bitkisinin toprak altındaki yumrularının toplandıktan sonra haşlanıp gölgede kurutulur ve öğütülerek toz haline getirilir. Daha sonra isteğe göre tarçınla harmanlanır. Sütle birlikte kazanlarda uzun süre kaynatılır ve hazır hale getirilir.
Kış aylarının vazgeçilmez sıcak içeceklerinden biri olan Nestle Salep, tek içimlik özel yapısıyla oldukça kolay bir kullanım imkanı sunar. Bir poşet salebi 1 bardak süt ile hazırlayarak salebin o bildiğiniz kıvamlı yapısını kolaylıkla elde edebilirsiniz.
İçecek olarak salep yapımı için, bu tozun dışında süt de kullanılmaktadır.
Salep Özellikle Çocuklarda İshal kesici, kuvvet verici ve gıda olarak kullanılmaktadır. Soğuk algınlıklarında , Adet düzensizliği düzenlemesinde , Kemik Erimesini önlemede , ve özellikle dondurma yapımında ,Bunun yanında Afrodiyazak özelliği olduğu için cinsel performansı artırır.
Salep yapılışı;
Sütü kaynatınız. (1 litre) Toz şeker ve toz salep ayrı bir kapta karıştırınız. (1 litre süt için 6,7 gr salep ortalama 2 çay kaşığı olmakta.
Üst Solunum Yollarını Yumuşatır
İçerisinde yer alan musilaj bileşeni sayesinde boğaz yollarını yumuşatır. Dolayısıyla öksürük, nezle ve bronşit gibi üst yolunum yolu hastalıklarının tedavisinde yararlıdır.
Ayrıca soğuk havalarla birlikte artış gösteren grip ve nezle gibi kış hastalıklarının tedavisinde de etkindir. Bu hastalıkların sık görülen şikayetlerinden öksürüğün azalmasına yardımcıdır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan salep, göğsü yumuşatır ve boğaz ağrısına iyi gelir.
"Salebin karbonhidrat ve şeker içeriğinden dolayı kalorisi yüksektir. Ara öğün olarak kullanılabilir. Her gün olmamak şartıyla ortalama bir fincan salep içmek yeterlidir.
1 kilo kuru salep elde etmek için ortalama 2600 adet orkide köküne ihtiyaç duyuluyor ve her orkide çiçeğinde sadece iki adet kök bulunuyor. Ülkemizde yılda üretilen salep miktarı 45 tondur. Bu da gerçek toz salebin fiyatının neden pahalı olduğunu bize açıklıyor.
Sahlep içilecek en doğru zaman öğlen ve akşam arasındaki ara öğününüz olacaktır. Bu aralıkta tükettiğiniz fındık parçaları ile süslediğiniz 1 bardak tarçınlı salep, iyi bir ara öğün olarak sizi tok tutar ve akşam daha az yemenize yardımcı olur. İçimizi ısıtan bu sağlıklı içeceği evde hazırlamaya ne dersiniz?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri