Bu durum için ise, bir öğretmen mazeretsiz 9 göreve gelmezse 'kademe ilerlemesinin durdurulması' cezası uygulanacak. Aynı öğretmen aynı yıl içinde 'göreve sarhoş gelip veya görev yerinde alkollü içki içtiği' tespit edilirse 'Kademe ilerlemesinin durdurulması' cezası tekrarlanacak.
Memura, görevinde ve davranışlarında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir. Görevle ilgili hususlarda kusurlu davranmak, görev sırasında amire saygısız davranmak, devlete ait resmi araç, gereç ve benzeri eşyayı özel işlerinde kullanmak hallerinde verilebilir.
Kanun'da sayılan memur disiplin cezaları durumun niteliği ve ağırlık derecesine göre; uyarma, kınama, aylıktan kesme, kademe ilerleyişinin durdurulması ve devlet memurluğundan çıkarma olmak üzere beş türdür.
Yani bir memura disiplin soruşturması sonucunda 657. Sayılı Devlet Memurları Kanununda sınırlı olarak sayılan uyarma, kınama, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması, devlet memurluğundan çıkarma cezaları dışında ceza verilemez.
Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır: a) Göreve sarhoş gelmek, görev yerinde alkollü içki içmek, Özürsüz ve kesintisiz 3-9 gün göreve gelmemek, c) Görevi ile ilgili olarak her ne şekilde olursa olsun, çıkar sağlamak.
İlgili 17 soru bulundu
Memurun özlük dosyası (sicili) memurun kamu kurumuna atanmasıyla tutulmaya başlanır. Memurun disiplin cezası alması durumunda bu husus da sicile işlenir.
Disiplin cezaları memurun özlük dosyasına işlenir. Uyarma cezasının uygulanmasından 5 sene sonra atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının özlük dosyasından silinmesini istenebilir. Disiplin amirleri tarafından verilen uyarma, cezalarına karşı disiplin kuruluna itiraz edilebilir.
Öğretmenin öğrenciye şiddet uygulaması Ceza Yasası'na (TCK) göre suç. Üstelik bu yalnızca fiziksel şiddet değil. Bağırmak, korkutmak, aşağılamak da şiddet kapsamında.
Araştırma sonuçları, yıllara göre farklılık gösterse de en fazla suç sayılan eylemler sırası ile görevi kötüye kullanma, görevi ihmal, hakaret ve saygısızlık, çıkar sağlama ile ilgili yolsuzluklardır. En fazla teklif edilen ceza önerileri ise; ihtar, uyarma, kınama ve aylıktan kesmedir.
Öğretmenin çubukla öğrencinin eline vurması, kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanarak 'silahla' basit yaralama suçunu oluşturur.
Mevzuat incelendiğinde, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde, öğrenci disiplin cezalarının öğrencilerin sicilinden silinmesi konusunda herhangi bir düzenleme bulunmadığı görülmektedir.
Disiplin cezası önemli bir ceza olduğu için okul değişikliklerinde ya da iş görüşmelerinde istenebilir. Bu durumda okuldan ya da e okul üzerinden, eğer mezunsanız e devlet üzerinden disiplin cezası almadığınıza dair belgenizi alabilirsiniz.
MEB yönetmeliğine göre disiplin cezası alacak öğrencilere öncelikle kınama yapılır. Öğrenci ceza almaya devam eder ve kuralları çiğnerse kısa süreli uzaklaştırma cezası verilir. 3. kere ceza kuralı aşıldığında öğrencinin başka okula nakli gerçekleştirilir.
Okul müdürleri, okulda çalışan öğretmenlere istenmeyen davranışlar karşısında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 126. maddesine göre uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını verebilir.
Bu konu, Çocuk Hakları Konvansiyonunun 31. maddesi ile şu şekilde belirlenmiştir: “Taraf ülkeler çocuğun dinlenme, teneffüs, oyun ve kendi yaşına göre eğlence aktivitelerini yapma hakkını tanır.” Bu nedenle, teneffüse çıkarmama cezası öğretmenin ya da kurumun sahip olduğu gücü kötüye kullanması anlamına gelmektedir.
hocam müdür odasında değil hiç bir yerde öğretmene bağıramaz. Devletin dili yazıdır. İşine gelmeyen bir şey varsa yazı ile bildirsin.
Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği'nin 12.maddesi uyarınca güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması, taleplerin ilgili makama ulaşmasından itibaren arşiv araştırması sonuçları en geç 30 iş günü, güvenlik soruşturması sonuçları en geç 60 iş günü içinde cevaplandırılmaktadır.
Soruşturma sonucunda, öğretmenin hatalı davranışları veya etik dışı eylemleri tespit edilirse, uyarma veya disiplin cezası verilebilir. Bu, öğretmenin davranışlarını düzeltmek ve gelecekte benzer durumların tekrarlanmasını önlemek için alınır.
Madde 5 – Şikayetler söz veya yazı ile en yakın amirden başlanarak silsile yolu ile ve şikayet edilen amirler atlanarak yapılır. Yazılı şikayetler maksadı en iyi ifade edecek şekilde ve mevzuat hükümlerine uygun olarak yazılan bir dilekçe ile yapılır.
Olurda öğretmen öğrencisine vurursa öğrenci ne yapmalı? Madde 86 - (1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
– Özürsüz olarak bir yılda toplam 20 gün göreve gelmemek fiilini işleyen memura Devlet Memurluğundan Çıkarma Cezası verilmektedir.
Öğrenci öğretmene küfür ederse kamu görevlisine hakaret suçundan cezalandırılır. Benzer şekilde öğrencinin velisi de yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öğretmene hakaret ederse ceza kanununda nitelikli hal olarak belirlenen kamu görevlisine hakaret eyleminden sorumlu olur.
Hayır, lisede alınan disiplin cezaları öğrencinin resmi sicil kaydına işlenmemektedir. Disiplin cezaları yalnızca memur ya da yüksek kademe devlet çalışanlarının sicil kaydına işlenmektedir. Öğrenciler için disiplin cezaları hiçbir şekilde sicile işlenmemektedir.
Öğrenci kınama cezası ne zaman silinir sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Öğretmenler kurulu kararına bağlı şekilde cezalar, öğrencinin mezun olacağı ders senesi sonunda öğrenci dosyasından silinmektedir ve sonuçlar da yazılı şekilde velilere bildirilmektedir.
Uyarı cezası, idarenin çalışanına hatalı davranışları nedeniyle verdiği en hafif disiplin cezasıdır. İdare, iş disiplinini korumak amacıyla bazı durumlarda uyarma cezası vermeye karar verebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri