1) En az iki yıllık yüksekokul mezunu olmak, 2) Son iki yılı Bakanlıkta olmak üzere Devlet memurluğunda en az üç yıl görev yapmış olmak, 3) Bulunduğu görev unvanında veya aynı düzeydeki görevlerde toplam en az bir yıl görev yapmış olmak.
Memur alımları için belirlenen herhangi bir alt veya üst yaş sınırı var ise buna uymak gerekir. En az lise, önlisans ya da lisans mezuniyeti gereklidir. Yüksekokul ve lisans bölümlerinden mezun olmanız önemlidir. En az lise, ön lisans ve lisans mezuniyeti ile memur olunabilmektedir.
KPSS'siz personel alımlarında ise en az ilkokul mezunu olan adaylar işçi statüsünde alımlara başvurabilecekler. Kamuya yapılan bu memur personel alımları, çeşitli kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilecek ve bu fırsatları değerlendirmek isteyenler için büyük bir iş imkanı sunuyor.
Sınavsız kamu personeli alımı, kamu kurumlarına personel alımı için KPSS şartı aranmaksızın personel alımı yapılmasıdır. Sınavsız kamu personeli alımına ilişkin ilk düzenlemeler, 1923 yılında kabul edilen 3201 sayılı Kanun ile yapılmıştır.
Memur olmak için 4 yıl lisede eğitim almak gerekir. Fakat 2 yıllık (ön lisans) ya da 4 yıllık (lisans) bölüm okuyan üniversite mezunları da memurluk yapabilir. Ayrıca memur olmak için KPSS'ye (Kamu Personeli Seçme Sınavı) girilir. KPSS'de yeterli puanı almak için ise sınava hazırlanmak gerekir.
İlgili 22 soru bulundu
Memurun görevleri, çalıştığı kuruma ve pozisyonuna göre belirlenir. “Memur kime denir?” sorusuna ise birçok farklı cevap verilebilir. Polis, emniyet amiri, öğretmen, devlet hastanesinde çalışan doktor, vali ve belediye çalışanı devlet memuru olan kişilere örnek gösterilebilir.
Lise KPSS' ye giren bir kişi kamu kuruluşlarında görev alabilir. Özel koşullara göre alım yapan ve doğrudan puan ile alım yapan bölümlere göre çalışma yerleri fark edebilir. Lise KPSS'ye giren bir kişi, KPSS puanına göre atama yapılan devlet kurumlarında veya kamu kurumlarında çalışabilir.
Bu çerçevede, düz memurluk, kurum avukatlığı, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır.
Devlet Memurları Kanunu madde 48'de aranan genel şartlar, vatandaşlık, yaş, öğrenim, kamu haklarından mahrum bulunmamak, mahkumiyet, askerlik ve sağlıktır. Memur olabilmek için Türk vatandaşı olmak gerekir. Burada Türk vatandaşlığının kazanılma biçiminin bir önemi yoktur.
Anılan hüküm uyarınca ortaokul (ilköğretim)mezunlarının memur olmaları mümkün olup, ilkokul mezunlarının bulunmaması halinde ilkokul mezunlarının da memur olmaları mümkün bulunmaktadır.
657 sayılı Kanunun 36 maddesi çerçevesinde lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinden memuriyete başlamakta ve 3 üncü derecenin son kademesine kadar yükselebilmektedirler.
Yani mezun olduğu okul- dur. İlkokul mezunu: Memuriyete 15.Derece'nin 1.kademe- sinden mesleğe başlar ve en son 7.dereceye kadar düşebilir ve bu derece kalır. Yani 7 Dereceden emekli olur. Ortaokul mezunu: Memuriyete 14 Derecenin 2 kade- mesinden başlar ve 5 dereceye kadar düşer ve bu de- receden emekli olur.
KPSS-B, Türkiye'de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucuna göre yapılan bir atama ve kadro türüdür. Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur. Başvurular Nisan-Mayıs aylarında olur.
Bu çerçevede aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 9 bin 105 liradan 11 bin 848 liraya, en düşük memur emekli aylığı 6 bin 78 liradan 7 bin 901 liraya yükseldi.
“Genel olarak 18 yaşını tamamlayanlar devlet memuru olabilirler. Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12. maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler.”
Memur sınıfları ilgili kanunlarca belirlenmiş olup 12 ayrı sınıfa ayrılmıştır.
2023-KPSS ÖABT'nin 6 Ağustos 2023, tarihlerinde yapılacaktır.
Büro Personelinde Olması Gereken Özellikler
En az lise mezunu olmak ve ilgili programları bilmek, aranan en basit özelliklerdir. Tabii bunun yanı sıra bazı özel kurum ve kuruluşların aradığı büro personelleri için farklı beklentileri bulunuyor.
En düşük memur maaşında lise mezunu hizmetli maaşı esas alınmıştır. 11 bin 848 lira iken yapılan zam ve ilave katkı payıyla beraber 22 bin 17 liraya yükseltilmektedir.
Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
En Kolay İş Bulan Meslekler Hangileridir? Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'nin “ÜNİ-VERi” sitesinde yer alan bilgilere göre en kolay iş bulan meslekler; tıp, eczacılık, odyoloj, hemşirelik, fizyoterapi, pilotaj, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, öğretmenlik, inşaat mühendisliği ve sağlık hizmetleri.
En düşük memur maaşı 22 bin 17 TL'dir. Dolayısıyla sadece 3 aylık enflasyonu dikkate aldığımız zaman 29 bin 883 TL. Bu zammın zaten yüzde 50'yi aşacağını söyleyebiliriz. Bu durumda 33 bin 25TL'ye kadar yükselecektir."
1. Polis. Türkiye'de son 5 senedir Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile en çok atanan meslek arasında polislik yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri