Okuma, bir yazıdaki sembolleri tanıma ve anlamlandırma etkinliğidir. Okuma, algısal yönü çok yüksek, motor yanı daha düşük bir psiko-motor beceridir. Okuma sırasında, göz ve beyin ortaklaşa çalışır.
Okuma Becerileri dersi, okumanın hem eğitim-öğretim sürecindeki bütün ders ve faaliyetlerde hem de kültürel açıdan kendini geliştirmedeki rolü göz önünde bulundurularak ortaöğretim okullarının programına konulmuş seçmeli bir derstir.
Okuma becerisini artırmak için düzenli olarak okuma alışkanlığı oluşturulmalı, çeşitli konularda farklı türde metinler okunmalı, kelime dağarcığı genişletilmeli ve anlama becerileri üzerine çalışılmalıdır. Okuma sırasında aktif not alma ve tartışma gruplarına katılma gibi etkili yöntemler de kullanılabilir.
Eğitim öğretim durumlarının ölçülmesi ve değerlendirilmesinde kullanılan doğru yanlış testleri, eşleştirmeli maddeler, çoktan seçmeli testler, klasik yazılı yoklamalar, çok sorulu kısa cevaplı testler aynı zamanda okuduğunu anlamanın ölçülmesinde de kullanılmaktadır.
Okuma etkinlikleri hafızayı geliştirir, aynı zamanda beyin bağlantılarını güçlendirir ve yenilerini oluşturur. Okuma, odaklanma gerektiren bir etkinlik olduğundan, düzenli olarak yapıldığında çocukların daha uzun süreler boyunca hareketsiz ve sessizce oturma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.
İlgili 45 soru bulundu
Bunlar; (a) sözcük dağarcığı, (b) sesbilgisel farkındalık, (c) morfolojik farkındalık, (d) sözdizimsel bilgi ve beceriler ve (e) sözel dili/dinlediğini anlama becerileridir. Yapısı ve içeriği nedeniyle bu beceriler, okumanın hem çözümleme hem de anlama aşamalarına doğrudan katkı sunan önemli becerilerdir.
Okuma, bireyin ön bilgileriyle metindeki bilgileri birleştirerek yeni anlamlar ürettiği aktif bir süreçtir. Bu süreç görme, seslendirme, anlama, zihinde yapılandırma gibi göz, ses ve beynimizin çeşitli işlemlerinden oluşmaktadır. Okuma, geniş bir öğrenme alanına sahiptir.
Çocukların erken yıllardan itibaren deneyimlediği okuma yazma becerileri; alfabe bilgisi, fonolojik farkındalık, sözel dil ve sözcük dağarcığı ile yazma (çizme, çevresel yazı vb.) becerileridir.
Konsantrasyon seviyesi daha yüksek olsa da kelime sayısı yeterli değildir. 320 kelime - 500 kelime: Konsantrasyonun artış gösterdiği bir değerdir. 1 dakikada bu aralıkta kelime okuyan birinin okuma hızı ortalama üstüdür. 500 kelime - 800 kelime: Hem Türkiye hem de dünya standardı için ortalama üstü bir değerdir.
a. Göz atarak okuma: Bu tür okumada, eser hakkında genel bir düşünce edinmek esastır. Bu yüzden eserin sadece içindekiler bölümüne, kimin tarafından yazıldığına şöyle bir bakılır. Bu okuma biçimine, ayak üstü okuma da denmektedir.
Okuma becerileri, Türkçe öğretmenlerinden
İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri alanında ise İlahiyat Fakültesi'nden mezun öğretmenler Din, Ahlak ve Değerler alanındaki Kur'an-ı Kerim, Hazreti Muhammed'in Hayatı, Temel Dini Bilgiler dersini verecek.
Öğrenme becerileri içerisinde; eleştirel düşünme ve problem çözme, iletişim, iş birliği ve yaratıcılık yer alır. Esneklik, inisiyatif, sosyal beceriler, üretkenlik, liderlik yaşam becerileri olarak tanımlanır.
Dersin Amacı
Bu ders öğrencilerin akademik yaşamlarında okuma ve yazma becerilerini keşfetmeleri ve geliştirmeleri için bir çerçeve sunmaktadır. Akademik okuma ve yazma süreçlerini analiz etmelerine yardımcı olarak etkili yazım becerilerini geliştirir.
İlkokul birinci sınıf öğrencilerinin yılsonunda dakikada 60 kelime, ikinci sınıf öğrencilerinin dakikada 80 kelime, üçüncü sınıf öğrencilerinin dakikada 100 kelime, dördüncü sınıf öğrencilerinin 120 kelime okumaları öngörülmektedir.
Öğrencilerin Türkçede okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini uluslararası standartlarda ölçen ve ilk kez yapılan "Dört Beceride Türkçe Dil Sınavı"nın pilot çalışma sonuç raporu açıklandı. Buna göre öğrencilerin en başarılı olduğu dil beceresi konuşma oldu.
Genel anlamda temel beceriler, gözlem yapma, ölçme, sınıflandırma, çıkarım yapma, tahmin ve paylaşma becerileridir. Fizik dersi öğretim programında temel bilimsel süreç becerilerinin sıklıkla kullanılması gerekmekle beraber, programın amacı aşağıda sıralanan entegre bilimsel süreç becerilerinin kazandırılmasıdır.
Okumanın asıl amacı anlamı kavramak olduğuna göre, kelime şekillerinin, anlamlarıyla aynı zamanda kavranması gerekir. Anlam hem kelimelerin özel şekillerini tanımaya, hem de söz gelişinden yararlanması bakımından okumanın en önemli unsurunu teşkil eder.
Okumak, düşünceyi besleyen, geliştiren, çabuklaştıran ana kaynaklardan birisidir. Okumak aynı zamanda anlama gücünü ve güzel konuşma yeteneğini kuvvetlendirir. Okumanın gerçekleşebilmesi için öncelikle bir metne ihtiyaç vardır. Metin göz yardımı ile okunur ve insan zihninde bir imaj oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri