Olağanüstü hal yazımı (TDK) olağanüstü = birleşik yazılır, hal = ayrı yazılır.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Olağanüstü hal (OHAL), ülkelerde doğal afet, tehlikeli salgın hastalıklar, kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması, temel hak ve özgürlüklerin ortadan kaldırılması ve ağır ekonomik kriz gibi durumların oluşmasıyla bu sorunların düzeltilmesi için ilan edilen ve uygulanacak hükümleri belirleyen kararlar tümüdür.
Bu kelime genellikle hal hal şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı halhal şeklinde olmalıdır.
Olağan dışı ayrı yazılan bir kelimedir. TDK'ye göre olağan dışı kelimesinin olağandışı gibi yazılması yanlıştır ve bu yazım yanlışı olarak görülür. Doğru yazmak için kelimeyi olağan dışı şekli ile yazmalısınız.
İlgili 19 soru bulundu
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Birdenbire kelimesi birçok kişi tarafından ayrı yazılmaktadır. Bu durumda yazım hatası kabul edilir. Çünkü TDK'ya göre bu kelime birdenbire şeklinde yazılmalıdır.
Bu kelime genellikle hal etmek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı haletmek şeklinde olmalıdır.
Kelimenin doğru yazılışı içinse "Yol buradan itibaren kasaba yolları gibi Arnavut kaldırımı idi." - Sait Faik Abasıyanık örneği verilmiş. Yani Arnavut kaldırımı kelimesinin doğru yazılışı ayrı olan ve “Arnavut kaldırımı” şeklinde olandır.
Hemen hemen, sanki anlamına gelir. Bu kelime genellikle adeta şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı adeta şeklinde olmalıdır.
6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen 11 şehir için Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilen OHAL'in 9 Mayıs'ta sona ereceği açıklandı.
Buna göre, Anayasa'nın 119. maddesi ile 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu'nun 3'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da 8 Şubat 2023 Çarşamba'dan itibaren 90 gün süreyle olağanüstü hal ilan edildi.
DEPREM BÖLGESİNDE YARGISAL SÜRELERİN DURDURULMASINA YÖNELİK UYGULAMANIN KAPSAMI GENİŞLETİLMİŞTİR. Bilindiği üzere, olağanüstü hal (OHAL) ilan edilen illerde bir kısım yargısal sürelerin 06 Nisan 2023 tarihine kadar durdurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, 11.02.2023 tarihinde yayımlanmıştır.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda itibariyle kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "itibarıyla" şeklinde yazılır. zarf -den sayılmak üzere.
Her Biri Kelimesinin Doğru yazılışı
Her biri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "her biri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise herbiri şeklindedir.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Halk ağzında bir yemeği yenecek duruma getirmek anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle hal etmek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı halletmek şeklinde olmalıdır.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
TDK'ya göre sarf etmek kelimesinin doğru yazılışı "sarf etmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Baştan Başa Kelimesinin Doğru Yazımı
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı ayrı olarak ele alınmalıdır. Yani 'baştan başa' şeklinde kullanılmalı ve değerlendirilmelidir.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri