Gri kırmızı: Gri kırmızı ya da gri renk kanama hamileyseniz STD / STI enfeksiyonunu ya da erken düşük yapma ihtimalini işaret eder. Kızılcık kırmızısı: en sağlıklı kanama rengidir. Ancak kanama dönemi ve miktarının her kadın özelinde farklı olduğu gibi renk tonunun da farklı olabileceği bilinmelidir.
Pıhtılaşma veya aşırı sıvılaşma gibi durumlar dışında, adet kanının normal kıvamı genellikle akıcı ve damarlardan akacak kadar sıvıdır. Adet kanının kıvamı genellikle sıvıdır, ancak bazen pıhtılarla karışabilir. Bu normaldir ve endişe edilecek bir durum değildir.
Normal adet kanamasının sınırları şöyledir: Her 24 ila 35 günde bir, ortalama 28 günde bir olur. En az 1 , en çok 7 gün, ortalama 4-5 gün sürer. Normal pedlerden günde en fazla 4 ped kanama (en fazla 80 ml) olmalıdır.
Kahverengi adet kanaması nedenleri genel olarak eski kan olmasıdır. Yani kan oksijen ile tepkimeye girdiği anda renginde koyulaşma yani kahverengi tonlara gelme görülür. Adet döneminin başında ve sonunda kahverengi adet kanaması tehlikeli olmaz. Adet döneminde kan vücuttan uzun sürede çıkarsa kahverengiye dönebilir.
Adet kanamasında kanın tamamı her zaman vücuttan dışarı atılamaz. Bu durumda kanda pıhtılaşma olur ve adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi durumu yaşanabilir. Daha sonraki dönemlerde pıhtı halinde kan vücuttan yine kanama yoluyla atılır. Pıhtı haline gelen kanın rengi kırmızı veya koyu tonlara çalabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Yoğun kıvamlı ve koyu renkli: Bu düşük progesteron ve yüksek östrojen seviyelerine işaret eder. Gri kırmızı: Gri kırmızı ya da gri renk kanama hamileyseniz STD / STI enfeksiyonunu ya da erken düşük yapma ihtimalini işaret eder. Kızılcık kırmızısı: en sağlıklı kanama rengidir.
Kadınların adet döneminde yaşadıkları ciğer gibi parça gelmesi genellikle normal bir durumdur. Genellik gelen parçaların patolojik olarak değerlendirilmesi için farklı belirtiler de olması gerekiyor. Kadınların belirli bir dönemde adet kanamasının ciğer gibi parçalı olması yaşanabiliyor.
Adet dönemi öncesi ve sonrası dönem içinde olma: Kadınlarda lekelenmenin kahverengi olması adet dönemi öncesinde yoğun yaşanan bir durumdur. Bu durumda uterusta tamamen dökülmeyen eski kalıntılar kahverengi adet kanaması şeklinde yaşanabilir.
Bu duruma implantasyon adı verilir. İmplantasyon dönemi yumurtanın döllenmesinden 1-2 hafta sonra oluşan bir süreçtir. Söz konusu kanama ise genellikle beklenen regl periyodundan 1-2 gün önce meydana gelir. İmplantasyon kanaması pembe veya kahverengi olup lekelenme tarzında gerçekleşir.
Kan vücudumuzda kalırken oksijene maruz kalma yoluyla oksitlenir ve kırmızıdan kahverengiye ve nihayetinde siyaha dönüşür. Genellikle bu siyah akıntıyı adet döneminin başında veya sonunda görürsünüz, ancak herhangi bir zamanda da ortaya çıkabilir. Yine de endişelenmeyin.
Kadınların vücudundan çıkan kan da bu pıhtılaşma proteinlerini içermektedir. Akışın en yoğun olduğu zamanlarda kandaki pıhtılaşma proteinlerinin bir araya toplanmaya başlaması adet kanında pıhtılaşmaya neden olabilir. Bu genellikle adet kanının vücuttan atılmadan önce rahimde ya da vajinada birikmesiyle ortaya çıkar.
Bu tokatın toplumda en çok kabul edilmiş ilk gerekçesi, vücudundan kan geldiğini gören kadının şoka girmesini engellemek.
Adet döngüleri arasında ki ortalama süre 28 gündür. Bazen daha kısa kısa veya daha uzun olabilir. Kadınların adet süreleri arasındaki boşluk 21 günden az veya 35 günden fazla ise bu duruma adet düzensizliği denir.
Ancak üreme döneminde ve sağlıklı olan her kadın ortalama 28 günlük periyotlarda regl olur. Kadınların regl takvimine göre 21 ile 35 gün aralıklarla düzenli olarak görülen adet kanaması yaklaşık 5 ile 7 gün kadar sürer. Bu süre boyunca günde yaklaşık 4 ile 5 ped değiştirilmesi normaldir.
Pıhtılaşma olmadığı zaman; kan damarları içerisinde bulunan kan ağırlaşarak, kan pıhtılaşmasına yol açar. Kanın ağırlaşması demek, koyulaşması demektir ki, bu durum; damar sertliği, beyin kanaması, kısmi felç gibi birtakım hastalıkları da beraberinde getirirken, ölüm ile de sonuçlandırabilir.
Uzayan sümüksü adet kanaması yaşanırsa rahim ağzı salgıları veya serviks salgıların adet kanı ile birleşerek vücuttan dışarı çıktığı düşünülmelidir. Bu durum ara ara birçok kadında görülebilecek bir sağlık sorunu olarak kabul edilir.
Adet dönemi öncesinde ve sonrasında olan akıntılar normal olabilir. Şeffaf veya süt rengi akıntı yerine kahverengi bir akıntı olursa adet döngüsünün başladığının bir işareti olarak kabul edilir.
Demir eksikliği ilaçları adeti düzensizliği yapmazlar.
Dr. Bahar Besen, “Normal adet kanaması 3-7 gün arası devam eder. İlk günlerde nispeten daha fazla kanama olur, yavaş yavaş azalır ve en geç 7 günde tamamen biter.
Düzenli âdeti olan bir kadının âdet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler âdet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar âdetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılınmaz ve oruç tutulmaz.
Kahverengi akıntı ya da kanlı akıntı
Lekelenme, adet dönemleri dışında meydana gelirse ve yakın zamanda korunmasız ilişki yaşanmışsa bu hamilelik belirtisi olabilir. Gebeliğin erken evrelerinde lekelenme, düşük işareti de olabilir. Bu sebeple böyle bir durumda kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekir.
Genelde adetin ilk günü lekelenme şeklinde kanama olur, adetin 2.-3. Gün kanama yoğunlaşır ve toplamda 5-7 gün sürer ve biter. Kimya derslerinden hepimizin bildiği gibi kan belli bir süre oksijen ile temas ederse rengi kahverengiye döner.
Bazı insanlar adet dönemlerinde küçük kan pıhtıları ile yaşamaya alışkındır, bazıları için ise adet döneminin ilk belirtisi olan kan pıhtısı ani paniğe neden olabilir. İyi haber şu ki, regl döneminde kan pıhtıları oldukça yaygındır ve genellikle alarma gerek yoktur.
Tromboz, bir kan damarı içinde kan pıhtısı oluşmasıdır. Dolaşım sisteminin bir kısmındaki kanın pıhtılaşması olan tromboz, venöz tromboz ve arteriyel tromboz olmak üzere 2 ana türe sahiptir. Tromboz kan damarlarındaki kan akışını engelleyebilir veya serbest bir şekilde vücudun başka yerlerine yayılabilir.
Adetten 10 gün sonra yaşanan kanamalarda hemen bir doktora başvurmak gerekir .Bu durumda ilk olarak pelvik muayene ve sonrasında fiziksel muayene uygulanması gereken süreçler arasında yer alır. Teşhis için yapılacak testler ile adetten 10 gün sonra görülen kanama nedenleri belirlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri