“BESLENME MODELİNDE ŞEKER YER ALMAMALI” Otizmle savaşta, süt ve süt ürünleri beslenme modelinden tamamen çıkartılmalı, probiyotik takviyesi, turşu ve sirke gibi seçenekler tercih edilmeli, mevsiminde sebzeler yenmeli ve işlenmiş, paketlenmiş tüm yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Otizmde anneler, glutensiz, laktozsuz , süt ve süt ürünleri olmayan, makarna , pilav olmayan , bol yağlı, bol ev sirkesi, ev turşusu içeren ve işlenmiş gıda olman diyetlerle beslenmelidir diyor , Aktaş.
Otizmde özel diyetler, doğru gıdalanma ve besin takviyesi konusunda B6 ve magnezyum öneriliyor (Martineau, J., Barthelemy, C., Roux, S., Garreau, B., Lelord, G., 1989). B6 vitamini otizmde negatif belirtilerin azalmasına yardımcı olur. Vitamine ek olarak çocuklara eğitimin sağlanılması mutlu tablolar ortaya çıkarıyor.
Brokoli filizleri ve sulforaphane. Brokoli filizlerinde ve turpgillerden bazı sebzelerde bulunan bir bileşik olan sulforaphane , bir çalışmaya göre otizmle ilişkili sosyal, davranışsal problemler üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.
Her otistiğin yerken rahat hissettiği yiyecek farklı olmasına rağmen yoğurt, ekmek, patates gibi yemekler kokulu olmadıkları ve dokuları yumuşak olduğu için birçok otistik arasında bayağı popüler güvenli yiyecekler olarak yer alıyor.
İlgili 38 soru bulundu
– Tahıllar ve Unlu Gıdalar: Otistiklerin dörtte üçünde buğday proteini olan gluten ile ilgili morfin bileşikleri yüksektir. Bu nedenle gluten içeren buğday, çavdar ve yulaf gibi tahıllar ve bunlardan yapılan mamuller (Ekmek, kek, kurabiye, bulgur, makarna, erişte, şehriye, tarhana, un çorbaları) tüketilmemelidir.
Omega-3 yağ asitlerinin bilişsel işlev kaybı, Alzheimer hastalığı, otizm, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve depresyon gibi durumların önlenmesinde olumlu sonuçları görülüyor.
Din, dil, ırk, sosyal statü ayırt etmeyen otizmin, günümüzde bilinen tek tedavisi, tek ilacı vardır o da; erken tanı ile yoğun ve sürekli özel eğitim.
Bloklarla ve Legolarla Oynamak: Bloklar ve diğer yapı setleri otizmli çocukların ince motor becerilerinin gelişmesinde büyük rol oynamaktadır. Masa oyunları: Yetişkinin bir çok noktada model olabileceği ve çocuğa iletişim başlatma fırsatı verebilecek aktivitelerdir.
Beyin, aşırı uyarılabilir ve aşırı hassas halde kalır ve bu durum da otizmi tetikleyebilir. Beyaz gürültünün özellikle istenmemesinin nedeni tüm frekanslarda ses içermesi. Otizmde beyin aşırı hassas hale gelince tek bir frekansta ses duyulmasıyla bile tüm işitsel kortekste elektriksel ateşlenme ortaya çıkar.
Mineral Noksanlıkları da Rol Oynuyor
Çinko, manganez, molibden ve selenyum bunlar arasında. Demir ve folat eksikliği ile otizm arasında bağlandı olduğu da gösterilmiş.
Otizmin nedeni halen kesin olarak bilinmemekle birlikte genetik olduğundan kuşkulanılıyor. Henüz otizm geni bulunmasa da uzmanlar bir yandan çevre kirliliği, kimyasal maddeler gibi çevresel faktörlerin de otizmi tetiklediğini düşünüyorlar.
Otizm tanısı genellikle 2 – 3 yaş sonrasında ailelerin fark edebildikleri bir farklılıktır. 4 yaşında otistik belirtiler gösteren bir çocukta konuşma mümkün olabilir. Bunun için ABA terapi eğitimleri, dil konuşma terapileri, ergoterapi ve duyu bütünleme gibi çeşitli disiplinler bir araya getirilmektedir.
Çocukluk döneminde görülen; doğumsal sağırlık, çocukluk dönemine özgü konuşma problemleri, çocukluk dönemi depresyonu, zeka geriliği ve dikkat eksikliği gibi rahatsızlıklar otizm sanılabilmektedir. Bu nedenle, tartışmalı tanı durumlarında çocuk psikiyatrı ve çocuk nöroloğu ile yakından işbirliği içinde olunmalıdır.
Otizmli çocuklar, tipik olarak gelişmekte olan çocukların tercihlerine sahip olabileceği gibi, daha sonra bazı gıdaları reddedebilir veya ara sıra o yiyeceklere karşı öfke duyabilirler. Uzmanlara göre otizmli çocuklar çoğu zaman seçici yemek yiyenlerdir ve bazı aşırı durumlarda kendilerini 5 besinle sınırlayabilirler.
Otizm spektrum bozukluğunda; gluten içeren besinler, şeker, süt ve süt ürünleri bireyin beslenme programından tamamen çıkartılmalıdır.
Bir çocuk, PTCHD1 geninde sorun taşıyorsa veya akrabalarında X kromozomunda başka DNA sekans eksiklikleri varsa, otizm veya zihinsel gelişim riski yüksek olarak görülür. Kızlarda, bir PTCHD1 geni eksik olsa bile, her zaman ikinci bir X-kromozomu taşıdıklarından otizmden korunurlar.
Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde 50'sinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor.
Otizmle savaşta, süt ve süt ürünleri beslenme modelinden tamamen çıkartılmalı, probiyotik takviyesi, turşu ve sirke gibi seçenekler tercih edilmeli, mevsiminde sebzeler yenmeli ve işlenmiş, paketlenmiş tüm yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Otistik bir çocuğun beslenme modelinde şeker kesinlikle yer almamalı.
Otizm genellikle ilk 3 yaşta başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur.
Daha nadir vakalarda ise ilk sene boyunca çocukta normal gelişim devam eder ve daha sonra otizm belirtilerinin ortaya çıkmasıyla birlikte çocuklar, 18 ila 24 ay arasında bir gerileme döneminden geçer.
Yapılan incelemelere göre otizmli bireylerin biraz daha genç yaşta öldükleri ifade edilir. 1998 ile 2018 yılları arasında elde edilen veriler otizmli olan kişilerin ortalama yaşam süresinin 39 yıl olduğunu gösterir.
Otizmde tam bir iyileşme sağlanabilir ancak tüm çocuklar için % 100 iyileşmeden söz edilemez; önemli olan yol alabilmektir. Kısmi iyileşmeler sağlanabilmektedir. Uygun bir eğitim ve yönlendirme ile çocuklar konuşma ve sosyal becerilerde yaşıtları ile denk seviyeye gelebilmektedir.
Risperdal, Abilify gibi ilaçlar otizmde yoğun kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlarla ilgili çok fazla çalışma yapılmıştır. Bu ilaçlar otizmde belli bir takım davranış kalıplarını azaltmakta, çalışmalara göre de sosyal ilişkiyi bir miktar arttırmakta etkili olan ilaçlardır.
Çocuklara balık yağının düzenli aralıklarla verilmesi, bu takviye gıdanın tüm faydalarından yararlanılması için oldukça önemlidir. Genellikle günde bir kere tüketilmesi önerilen balık yağlarının, tok karnına çocuklara verilmesi gerekir. Tok karnına alınan balık yağı, besleyici unsurların daha iyi emilmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri