Öncelikle yağımızı tenceremize alıp kızdırıyoruz ve eriştelerimizi ekleyip renk değiştirene kadar kavuruyoruz. Ardından suyunu ve tuzunu ekleyerek ocağımızın altını kısıyoruz ve eriştelerimiz suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Suyunu çekmesine ramak kala hafifçe alt üst edip karıştırmakta fayda var!
Erişte Pilavı İçin Malzemeler :
1,5 su bardağı erişte. 1,5 su bardağı sıcak su.
İlk olarak tencereye tereyağı ve sıvı yağı alarak ısıtalım. Ardından erişteyi ilave edeli ve karıştırarak erişteler hafif kızarmaya başlayıncaya kadar bir kaç dakika kavuralım. Ardından sıcak suyu tencereye ilave edelim. Tuzu da ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatarak enişteleri kısık ateşte pişmeye bırakalım.
Haşlama ya da demleme yöntemleri kullanılarak pişirilen erişte, aslında tam anlamıyla ev yapımı bir makarna gibi hazırlanıyor. Öncesinde tereyağı ya da sıvı yağ kullanılarak kavrulmuyor, doğrudan bir tencerenin içine aktarılan eriştelerin üzerine su ve tuz ilave edilerek pişiriliyor.
İlgili 23 soru bulundu
Ev Yapımı Erişte Kaç Dakikada Pişer? Erişte hamuruna göre genellikle 10 ila 15 dakika arasında kolaylıkla pişebilme özelliği gösteriyor. Bu özelliği sayesinde zor günlerin kurtarıcısı olarak anılıyor.
2 Litre su kaynatılır. İçerisine 1 paket Kral Erişte boşaltılarak 20 dakika haşlanır. Haşlanmış olan erişte süzülür.
Tencereye sıvı yağ ve tereyağı alınır ve eriyince erişte eklenip, orta ateşte yakmadan kavrulur. İstediğiniz renge ulaşınca, suyu ve tuzu ilave edilip kapağı kapalı, suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çekince bir tur çevrilip, demlenmeye bırakılır.
Erişte bir hamur işi olduğundan oldukça doyurucu bir gıda maddesidir ve uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. İçeriğinde yüksek oranda bulunan A vitamini sayesinde erişte, düzenli tüketildiği takdirde cildin parlaklığını arttırarak sivilce ve akne oluşumunu engellemektedir.
Haşlayarak Pişirme: Erişteyi haşlayarak pişirme yöntemi makarna pişirme yöntemine benzer. Tuzlu su haşlanır ve haşlanan suda erişteler haşlanarak suyu süzülür.
Yemeğimiz 2 kişilik olduğu için orta boy bir tencerenin içine 1 yemek kaşığı tereyağımızı ve 1 yemek kaşığı sıvı yağımızı koyup ısıtıyoruz. Isınan karışım ( tereyağı ve sıvıyağ ) üzerine önceden hazırladığımız 150 gr ( 1.5-2 su bardağı) eriştemizi ekliyoruz .
Cevizli Erişte
Kaynayan tuzlu suda erişteleri haşlayın. Süzüp aynı tencereye tereyağını ekleyin, eriyince cevizleri tavaya alın ve kavurun, erişteleri ekleyin ve kavurmaya devam edin. 1 kepçe erişteleri haşladığınız sudan tencereye aktarın.
Süt, yumurta ve tuzu iyice karıştırıp, kontrolü bir şekilde un ekleyerek sert bir hamur yoğurun. Bezelere ayırıp en az 1 saat dinlendirin.
Erişte ya da kesme (Kazakça: кеспе; Azerice: Əriştə; Farsça: رشته); un, yağ ve tuz karışımı olan yufka hamurun bıçakla ince çubuk veya kare şeklinde kesilmesi sonucu elde edilen bir tür makarnadır. Kesildikten sonra oda sıcaklığında tutarak, fırında veya tavada kurutulur.
Erişte, içeriğindeki un, süt, yumurta, kaya tuzu ve içme suyu ile tam bir Anadolu lezzeti. Mevsiminde özenle toplanan buğdaylardan yapılan Erişte; karbonhidrat, vitamin ve protein zenginliği hem damaklara hem metabolizmaya sesleniyor. %100 ev yapımıdır. Yöremizin geleneksel lezzetlerinden biridir.
Sıcak suyu, tavuk suyunu , haşlanmış mercimeği ve erişteyi ekleyerek karıştırın. Tarhunu da ekledikten sonra orta ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin. Sıcak sıcak servis edin.
Bir köşesinden başlayarak üçgen şeklinde kesin. Kestiğiniz erişte makarnaları elleriniz ile tek tek ayırın. Daha sonra erişteleri daha iyi ve kolay kuruyabilmesi için bir tepsi içine ya da geniş temiz bir örtü üzerine çok fazla üst üste gelmeyecek şekilde yayın. Hamurları 2-3 gün kurumaya bırakın.
Makarna Erişte Tarifi Nasıl Yapılır? Erişteleri yağda kavurun. Renkleri değişmeye başlayınca tuz ve bulyonu içine koyarak, üzerine erişteleri 2 parmak üzerine geçinceye kadar kaynamış suyu ekleyin ve kapağını kapatarak kısık ateşe koyun ve pişene kadar yapışmaması için ara ara karıştırın.
Haşlanan eriştenin birbirine yapışmaması için sudan geçirilmelidir. Erişteyi iyi bir şekilde değerlendirmek için yoğurt gibi yan malzemeler tercih edilebilmektedir.
Eriştenin kuruması, ortama göre yaklaşık 1.5-2 gün sürebilir. Erişteyi iyice kuruduktan sonra bez torbalara veya cam kavanozlara koyarak güneş görmeyen nemsiz bir ortamda saklayın.
Eriştelerin tam kıvamında pişmesi için kısık ateşte pişirmeniz gerekir. Harlı ateşte pişirdiğiniz takdirde çok kolay taşar, ocağınız batar. Ayrıca suyu çabuk buharlaşacağı için erişteler pişmeden suyu biter. Bu noktada fark etmezseniz de dibi tutar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri