Kayısıları plastik bir torbada saklamayın. Biraz gözenekli olduğu için biraz havanın torbaya girip çıkabileceği kağıdın aksine, plastik hava geçirmezdir. Sonuç olarak, etilen gazı çok etkili olabilir ve lapa gibi, olgunlaşmış kayısılar elde edebilirsiniz. Torbayı oda sıcaklığında bırakın.
Kuru kayısının saklanması diğer tüm kurutulmuş meyvelerde olduğu gibi kuru, serin ve karanlık bir yerde olmalıdır. Buzdolabı bunun için idealdir. Ağzı kapalı hava almayan bir kapta kuru kayısılar güvenle muhafaza edilebilir.
Kuru Kayısı için ideal saklama koşulları tüm kuru meyvelerde olduğu gibi kuru, karanlık ve serin ortamlardır. Bu nedenle kuru kayısıyı saklamak için buzdolabını tercih etmek doğru olacaktır. Ağzı kapalı ve hava almayan bir kaba bırakılan kuru kayısılar buzdolabında güvenle muhafaza edilebilir.
Meyveler olgunlaştıkça nişasta ve asit içerikleri azalırken, şeker içeriği artar. Hücre duvarı parçalanır, meyvenin dokusu yumuşar. Bu süreçte bir de olgunlaşmayı tetikleyen etilen gazı devrededir. Elma, muz, armut, kayısı, şeftali, avokado gibi klimakterik meyveler toplandıktan sonra olgunlaşmaya devam ederler.
İlgili 41 soru bulundu
meyvenin olgunlaşması bitip, hücre yaşlanmasının başladığı aşama için kullanılan kavramdır. bu evrede etilen üretimi ve hücresel solunum arttığı için meyve olgunlaşmaya devam eder. elma, muz, kavun, kayısı gibi meyveler koparıldıktan sonra büyümeye devam ettikleri için bunlara klimakterik meyve adı da verilir.
KAYISI REÇELİ
Büyük sert dokulu, kokulu ve tam olmamış kayısılardan iyi reçel yapılır.
Kayısılar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirilir. Ocağın altı kapatılır, 1. 5 su bardağı şeker koyularak karıştırılır. Meyve suyunun koyu kıvamlı olması için pişen kayısılar tel süzgece alınarak bir kaşık yardımıyla geçirilir. Soğuk olarak servis edilir.
Kayısıları plastik bir torbaya veya kaba koyun. Zaten olgun bir meyveniz varsa oda sıcaklığında saklamak bozulma sürecini hızlandırabilir. Kayısıları soğutun. Meyveyi mümkün olduğu kadar uzun süre korumak için, kayısıların bulunduğu poşeti veya kabı buzdolabına koyun.
Nefis Kayısı Kompostosu (Dondurucuda Kışlık Kayısı) Tarifi Nasıl Yapılır? İstenilen miktarda kayısıyı yıkayıp suyunu süzüp, çekirdeğini çıkarıp 4-5'e bölüp uygun bir kabın içine koyuyoruz.
Olgunlaşan kayısıları yıkayın, çekirdeklerini çıkarın ve Koroplast Kilitli Poşetin içine koyun. 12 aya kadar derin dondurucuda sakalayabilirsiniz.
Kısaca, çabuk çürüyenlerle hızlı pörsüyenleri yan yana saklamayın. Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
Meyve kurutma işlemini açık havada tamamladıysanız havanın nemli olma ihtimalinden dolayı meyvelerinizi küflenme riski bekliyor olabilir. Bu nedenle açık havada kurutulan meyvelerin son olarak düşük ısıya ayarlanan fırında ısıtılması ve saklama aşamasına öyle geçirilmesi gerekir.
Unu saklamak için en uygun yöntem cam kavanozlar kullanmaktır. Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler. Unu cam kavanoza koyduktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Fırında kurutma yöntemi
Kayısılarınızı ortadan ikiye bölün ve bir fırın tepsisinin üzerine aktarın. 70 derecede ısıtılmış fırına verin ve bu şekilde ara ara çevirerek ortalama 6-7 saat boyunca fırında tutun. Kayısılarınız yavaş yavaş suyunu kaybedip kuruyacaktır.
Kayısı ağacının çeşidine göre soğuğa dayanaklıkları farklıdır yarım saat ve daha az süre -3,9°C kalırsa tomurcukları, -2,2 °C kalırsa açmış çiçekleri -0,6 °C kalırsa küçük meyveleri zarar görür.
Kuru kayısıları gün ışığında, rengi ve sertliği dilediğiniz duruma gelene kadar bekletin. Bu süre güneşin şiddetine bağlı olarak 5-10 gün arasında değişim gösterebilir. Fırında kayısı kurutma yöntemine gelince, seçtiğiniz olgun kayısıları iyice yıkayın ve kurutun.
Kayısıları iyice yıkıyoruz. Yıkadığımız kayısıları büyük bir tencereye doğruyoruz. Daha sonra ocağa alıp üzerine 1bardak su ekliyoruz burda şu ekleme amacımız dibine tutmasın diye. Kayısıları dibine tutmadan ara ara karıştırarak yumuşayana kadar pişiriyoruz.
Lakin meyvenin tatlı olup olmaması ve damak tadına göre daha az veya çok kullanılması mümkündür. 1 kilo kayısı reçeline kaç bardak şeker konur? Bir kilo meyveye yarım kilo şeker kullanılabilir.
Bir gece önceden şekerde bekletilen kayısılar şekerlenirken aynı zamanda yumuşarlar. Bu sebepten böyle sert kayısılarla yapılan reçellerde pişirme süresi genellikle kaynamaya başladıktan sonra, kısık ateşte 30 dakikadır. Reçelin pişirme süresine meyvelerin sertliğine bakılarak karar verilebilir.
Ben kayısıları buzluktan akşam çıkardım tencereye koydum üzerine 1 kilo toz şeker ekledim sabaha kadar beklettim.Sabah kalkınca ocağa koydum kaynara çıkınca altını kıstım kaynarken köpüğünü aldım.Ben reçelin kıvamını kaşığa bir damla damlayacak kadar reçel şerbeti alırım tencere dışında oje siz tırnak olacak tırnağa ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri