Berzah, sözlükte “iki şey arasındaki engel, perde ve ayırıcı sınır” demektir. Dinî ıstılahtaki karşılığı ise “ölümden sonra başlayan ve mahşerdeki dirilişe kadar devam edecek olan kabir hayatı”dır.
"Öldükten sonra tekrar dirilmek" anlamına gelen ba's, âhiret hayatının en önemli devrelerinden biridir. Kıyametin kopmasından sonra İsrâfil (a.s.) sûra ikinci defa üfürecek ve bütün canlı yaratıklar tekrar diriltileceklerdir.
KELÂM. Kabir kelimesi, ölümle mahşerdeki diriliş arasında insanların yaşayacağı berzah hayatını da ifade eder.
Merhaba! İslâm dinine göre, ölümle başlayıp yeniden dirilmeye kadar uzanan süreye “Kabir hayatı” denir.
Kıyametin kopmasından sonra İsrafil (a.s) sûra ikinci defa üfürecek ve bütün canlılar yeniden dirilecektir. Ehl-i sünnet inancına göre yeniden diriliş, beden ve ruh olarak gerçekleşecektir. İnsanı ilk olarak yaratan Allah'ın, ölüp toprak olduktan sonra ikinci kez yaratmaya da gücü yeter.
İlgili 31 soru bulundu
Merhabalar, Öldükten sonra yeniden dirilmeye olan inanca reenkarnasyon adı verilmektedir.
Öldükten sonra yeniden dirilme bütün ilahi dinlerde kesin bir inanç esasıdır ve muhakkak gerçekleşecektir. Bu Allah'ın bize verdiği bir vaaddir. Ehl-i Sünnet inancına göre, “tekrar diriliş hem bedenen hem ruhen olacaktır.
İnsanın ölümüyle âhiret hayatı başlar. Bu durumda âhiret, kabir (berzah) hayatı, kıyamet, ba's (yeniden dirilme), haşir ve mahşer, defterlerin dağıtılması, hesap, mîzan, sırat, şefaat, cennet ve cehennem gibi devreleri kapsamaktadır. Ölümle başlayıp yeniden dirilmeye kadar devam edecek hayata kabir hayatı denilir.
[1] Çok üzücü ve sıkıntılı durumlara düşmek. Defalarca ölümle burun buruna gelmek.
Kabir azabı berzah âlemi denilen bir âleme intikal ile gerçekleşecektir. Berzah âleminden sonra da diriliş ve ahiret âlemi başlayacaktır. Berzah âlemindeki zaman kavramı yaşadığımız bu dünya âleminden farklıdır. Zaman yönünden herkesin kabre de geçireceği zaman aynı olacaktır.
Berzah, sözlükte “iki şey arasındaki engel” mânâsına gelir. Dinî bir terim olarak; ölümden sonra başlayan ve mahşerdeki dirilişe kadar devam edecek olan kabir hayatıdır. Buna göre insan ne şekilde ölürse ölsün berzah âlemine girecektir.
Hadisin ilgili ifadesi tam şu anlamdadır: “İnsanın bedeninden her şey çürür, ancak acebu'z-zeneb denilen bir kemik / bir parça çürümez; kıyamet günü insanların bedeni bu parça üzerinden inşa edilir.” (Buharî, Tefsir,78). Gerçek şu ki, bütün insanlar öldükten sonra kıyamet gününde yeniden diriltilecektir.
Haşr sözlükte, toplanmak, bir araya toplamak, yurdundan çıkarmak gibi manalara gelir. Istılahta ise, kıyamet günü insanların tekrar diriltilip mahşer meydanında toplanması anlamında kullanılır. Kur'ân-ı Kerim'de yer yer “ba's” ile “haşr” aynı anlamda kullanılmıştır.
- İsrafil'in Sur'a ikinci defa üfürmesine nefha adı verilir. - Öldükten sonra tekrar dirilmeye ve hesap vermek için Allah'ın huzurunda toplanacağız. Buna da haşir adı verilir.
Ahiret; kabir (berzah) hayatı, kıyamet, ba's (yeniden dirilme), haşir ve mahşer, defterlerin dağıtılması, hesap, mizan, sırat, şefaat, cennet ve cehennem gibi devreleri kapsamaktadır.
Ba's kelimesi de Allah'ın mahşer gününde ölüleri diriltmesi ve hesaba çekmesi anlamına gelir. İslam inancına göre dünya, bir vehim ve rüyadan ibarettir. Asıl hayat içinde sonsuza kadar yaşayacağımız ahirettir. Bu bağlamda Ba's kelimesi hem uyandırmak hem de diriltmek manasında kullanılır.
Reenkarnasyon veya ruh göçü, ruhun sürekli olarak tekrar bedenlendiğine inanan spiritüalistlerin bu olaya verdiği addır.
Rüyada ölmüş birini canlı görmek ve konuşmak genel olarak hayırlı bir rüyadır. Bu rüya, rüyayı gören kişinin yaşamında güzelliklerle karşılaşacağına delalet etmektedir. Ayrıca uzun süredir uğraştığı sorunlarından kurtulacak olan rüya sahibi ailesi ile de mutlu ve huzurlu bir döneme adım atar.
Rüyada ölen birinin tekrar dirilip konuşması ve yeniden ölmesi; rüya sahibinin gerçek hayatında onure olacağı bir misafirinin bulunacağına ve bu kişiden destek almaya işaret eder.
Onlardan birbiriyle (önceden) tanışanlar kaynaşır, tanışmayanlar ayrılırlar." [Buhârî, Enbiya 2; Müslim, Birr 159, (2638); Ebû Dâvud, Edeb 19, (4834).] İnsanın ruhu doğumdan önce de vardır. Hadiste ifade edilen husus, ruhanî hayattır.
İslam inancında ruhların bekletildiği yerlere ikiye ayrılır. İlk alemin adı Kalu-Bela'dır. Özellikle tasavvuf inancında önemli bir yer tutan Kalu Bela'da tüm ruhlar dünyaya gönderilmeden önce Allah'ın huzurunda toplanmıştır. Berzah alemi ise dünya ile ahiret arasındaki geçiş yeridir.
Evet, vardır, ama nasıl olduğu belli değildir. Çünkü orada nefs yoktur. İslam âlimleri buyuruyor ki: Dünyada olan şeyler birer görüntüdür.
Buna göre, haşir meydanında ilk diriltilecek olan Peygamber Efendimiz (asm)'dir. Bundan sonra elbette diğer peygamberler olacaktır. Peygamberlerden sonra ilk diriltilecek olanlar ise Peygamber Efendimiz (asm)'in ümmeti olacaktır.
Ölümden Sonra Dirilme (3 Cilt) (Lev N. Tolstoy) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Kıyamet sonra erdikten sonra bütün insanlık Mahşer gününe gelecek. Sur'a üflenerek bütün insanlar dirilecek. İnsanlar mahşer gününde dehşete kapılacak. Hiç kimse bu mahşer yerinden kaçıp kurtulamayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri