Peri Bacaları Ürgüp'te mi Göreme'de mi? Kapadokya'nın hem Ürgüp hem de Göreme bölgelerinde peri bacaları bulunmaktadır. Ancak Üç Güzeller Peribacaları Ürgüp sınırları içerisinde yer almaktadır. Merkeze ise yaklaşık 5 km uzaklıktadır.
Yüzlerce yıllık birikimler sonucu oluşmuş doğa harikası niteliğindeki peri bacaları bölgesi Kapadokya'nın merkezindeki Göreme Açık Hava Müzesi alanında ve dışında mağara kiliseleri ve duvar resimleriyle ilk Hristiyan kültürünü günümüze taşıyor.
Daha önce de anlattığımız gibi Kapadokya bölgesinde birçok Peri Bacası bulunuyor. Fakat söz konusu Peri Bacaları'nın en yoğun olduğu Kapadokya bölgeleri Uçhisar, Avanos ve Ürgüp bölgelerinin oluşturduğu üçgen bölgenin içidir. Soğanlı Vadisi'nde birçok Peri Bacasıyla karşılaşabilirsiniz aynı zamanda.
Türkiye'de yer alan Kapadokya'nın şüphesiz en büyük güzelliklerinden biri Peri Bacaları olarak bilinen doğa harikalarıdır. Kapadokya, Türkiye'nin en özel ve dikkat çekici bölgelerinden biridir. Bu yeri bir kez ziyaret ettiğinizde bir daha asla eskisi gibi olmayacağınız açıktır.
Kapadokya'nın dünyaca ünlü yapısının en önemli parçası bu ilçedir. Özellikle bölgenin turizminin temel yapı taşı olan peri bacalarının Göreme'de en güzel örnekleri mevcuttur. Yukarıda bahsettiğim gibi doğal bir sürecin sonucunda ortaya çıkan tüfler bu peri bacalarını meydana getirmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
Ürgüp ve Göreme Aynı Yer Mi? Ürgüp, Nevşehir'in bir ilçesi olmasına rağmen Göreme bir ilçe değildir. Göreme, Nevşehir'in merkez ilçesine bağlı olan bir beldedir. Ulaşımın da son derece kolay olduğu Göreme, ulaşım kolaylığı nedeniyle popülaritesini gün geçtikçe artırmaktadır.
Daha önce de anlattığımız gibi Kapadokya bölgesinde birçok Peri Bacası bulunuyor. Fakat söz konusu Peri Bacaları'nın en yoğun olduğu Kapadokya bölgeleri Uçhisar, Avanos ve Ürgüp bölgelerinin oluşturduğu üçgen bölgenin içidir. Bundan dolayı Nevşehir Peri Bacaları en çok ziyaret edilen bölgedir.
Kapadokya'da peri bacalarının en yoğun olduğu yer.
Kapadokyada bulunan peri bacakları ve birçok mağara benzeri yapılaşmayı görebileceğiniz güzel bir yer görülmesi gerekli yerlerden giriş ücretsiz.
Kapadokya'da trekking yapabileceğiniz birçok farklı vadi bulunuyor. Yürüyerek vadileri keşfetmek ve peri bacalarını görmek oldukça keyifli bir aktivite.
Peri bacaları, yeraltı şehirleri, kayalara oyulmuş kiliseleri, sabahın erken saatlerinde gökyüzünde süzülen rengârenk balonları, büyülü otelleri, leziz şarapları ile ünlü. Işık önemini orada belli eder. Peri bacalarını sabah başka bir renge, akşam başka bir renge boyar.
İşte size o yerlerle ilgili işinize yarayacak bilgiler… Kapadokya Bölgesi Nevşehir, Aksaray, Niğde, Kayseri ve Kırşehir illerinin kapladığı alandır. Daha dar olan kayalık Kapadokya Bölgesi ise Uçhisar, Ürgüp, Avanos, Göreme, Derinkuyu, Kaymaklı, Ihlara ve çevresinden ibarettir.
En öndekinin çoban, ortadakinin çocuk, en arkadakinin ise prenses olduğuna inanılır. Bu hikayede aileyi simgelediği düşünülen Üç Güzel'in bu peribacalarının yanındaki yokuşu 7 kez inip çıkarak çocuğu olmayan ailelerin buraya gelip çocuk sahibi olacağına inanılır.
Günümüzde ise, Kapadokya olarak adlandırılan bölge, coğrafi oluşumlarının 250 km²lik bir alanda yoğunlaşmış, başta Nevşehir olmak üzere Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerine yayılmış bir bölgedir. En çok ziyaret edilen bölgeler ise; Uçhisar, Göreme, Avanos, Ürgüp, Derinkuyu, Kaymaklı ve Ihlara' dır.
Girişte ekstra 10 lira ücret bulunuyor ama kesinlikle değer.
Bu bölgenin diğer adı da Üç Güzeller... Kapadokya'nın simgesi olan ve iki büyük, bir küçük peribacasından oluşan peribacası oluşumları. Girişi ücretsiz.
Aksaray Ihlara Vadisi giriş ücreti 2022 yılında 70 TL'lik bir giriş ücretiyle sunuluyor ve yanında sesli rehberlik hizmeti sunuluyor. Haftanın her günü açık olarak girilebilen vadi sabah 08:30 ile akşam 19:00 saatleri arasında gezilebiliyor.
Herhangi bir insan eli ile yapılmadığı, tamamen doğa tarafından oluştuğu için, bu bölgede perilerin yaşadığına inanılırmış. Peri bacasının denmesi periler tarafından oluşturulduğuna inanıldığı içindir. Tarihten beridir sürekli olarak peri bacası şeklinde adlandırılmış ve günümüze kadar peri bacası olarak gelmiştir.
Volkanik orijinli jeolojik bir yapıya sahip olan Ürgüp, yağmur ve rüzgar erozyonunun meydana getirdiği ve peribacası olarak tanımlanan ilginç doğal oluşumların sıkça ve tipik örneklerinin yoğun olarak yer aldığı bir bölgeye kurulmuştur.
Nevşehir, 6429 sayılı yasa ile 20 Temmuz 1954 tarihinde il olmuştur. Kapadokya, ilk çağda tarihi bir bölgeye verilen isimdir. Kapadokya Nevşehir ili merkez olmak üzere Aksaray, Kayseri ve Niğde illerine uzanan toprakları kapsamaktadır.
Kırmızı rengi ve ilginç yeryüzü şekilleriyle dikkat çeken Narman Peri Bacaları “Kırmızı Periler Diyarı” olarak da adlandırılmaktadır. Kırmızı peri bacaları olarak bilinen Narman Peri Bacaları, Narman İlçesi'nin güneyinde, Narman-Pasinler otoyolunun 7'nci kilometresinde yer almaktadır.
Bölge Asurlar döneminde “Katpatuka” klasik çağlarda “Kapadokya” diye anılmıştır. Ürgüp, tüf tabakası ile örtülü bulunması ve çok yumuşak olması, korunmaya büyük yardımcı olması nedeniyle Etiler ve Mısırlılar arasında paylaşılamayan bir alan olmuş, stratejik öneminden dolayı sık sık savaşlar çıkmasına sebep olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri