Yayılan lavanta kokusu, sakinleştirici ve huzurlu bir atmosfer yaratmaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda nefesi rahatlatmaya da katkıda bulunuyor.
4) Solunum Yolunu Rahatlatır
Lavanta yağının bir diğer faydası burun tıkanıklığı gibi durumlarda etkili olmasıdır. Solunum yolu rahatsızlıklarınız için tercih edebilirsiniz. Daha rahat nefes almak için lavanta yağı düzenli olarak koklanabilir, buhurdanlık içerisine veya yastığa birkaç damla damlatılabilir.
Lavanta bitkisinden elde edilen uçucu yağ olan lavanta yağı, cilt bakımından saç bakımına, böcek ısırmalarından güneş yanığına fayda sağlıyor. Kokusuyla sakinleştirici, psikolojik olarak rahatlama sağlayan lavanta yağı antiseptik etkisiyle de yıllardır alternatif tıp alanında kullanılan uçucu bir yağ olarak biliniyor.
Lavanta yağı; soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonları, öksürük, astım, bronşit ve larenjit gibi birçok solunum yolu problemlerinde iyileştirici özelliğinden yararlanılmaktadır.
Lavanta yağı özellikle antiseptik ve anti-inflamatuar özellikleriyle öne çıkar. Bu yönüyle küçük yanıklar ve böcek ısırması gibi cilt sorunlarına iyi gelebilir. Ayrıca, lavanta yağının rahatlatıcı etkisi, stres ve anksiyeteyi azaltarak uyku kalitesini artırır.
İlgili 16 soru bulundu
Güzel ve kalıcı kokusunun yanı sıra, lavanta uzun yıllardır iyileştirici etkisiyle de bilinir. Lavantanın çiçek , yaprak ve gövdesinden damıtılarak alınan lavanta yağı tıpta halen kullanılır. Cinsel gücü arttırır ve cinsel isteği kamçılar.
Dolap kokularından sabunlara, parfümlerden losyonlara kadar her yerde karşımıza çıkan lavanta kokusu, cinsel uyarıcı olarak bilinir. Erkekleri hızlı bir şekilde etkisi altına alan lavanta, çekicilik ve rahatlık hissi yaratır. Sandal kokusu, erkekler üzerinde güven ve belirginlik hissi uyandırır.
Aromaterapi seanslarının vazgeçilmezi lavanta yağı, rahatlatıcı etkisiyle tıkanıklığa, baş ağrılarına ve sinüzit semptomlarının tedavisinde sıkça kullanılmaktadır.
Lavantanın sakinleştirici ve ferah etkisi tüm evinizi sarsın, gece uykularınız rüyalara bulansın! Su dolu bir kabın içine biraz karbonat ekleyin ve karıştırın. Üzerine birkaç damla lavanta yağı damlatın ve tekrar karıştırın. Karışımı bir şişeye koyup güzelce çalkalayın ve ev yapımı lavanta kokunuza merhaba deyin!
Lavanta yağı: Lavanta yağı, antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olabilir. Bazı lavanta yağını bir taşıyıcı yağla karıştırarak vajinaya uygulayabilirsiniz.
AB yaptığı araştırmalar sonucunda lavantanın içinde bulunan 600 molekülün alerji, nefes zorlukları ve diğer sağlık sorunlarına yol açtığını ortaya çıkardı.
Lavanta mis gibi kokusuyla en sevilen çiçek türleri arasında, ancak sivrisinekler bizimle aynı fikirde değil. Aksine sivrisinekler, lavanta kokusundan hiç hoşlanmıyor ve lavantalı ortamlardan uzak duruyor.
Yüzlerce yıldır fiziksel güzellikleri, yatıştırıcı koku, şifa verici özellikleri ile değerlidirler. Bunlara ek olarak, lavanta çiçekleri hayranlığı, zarafet ve şıklığı temsil eder. Lavanta çoğunlukla, doğada az bulunan, gururun, gösterişin, farklılığın rengi olan mor renge sahip bir bitkidir.
Antibakteriyel ve antienflamatuvar özellikleri sayesinde lavanta öksürükten bronşite, birçok solunum sorununa iyi geliyor, lavanta çayı şeklinde demlenip tüketildiğinde astım semptomlarını hafifletmeye, stres ve kaygıyı hafifleterek bu sebeplerle oluşabilecek panik atak sorununu ortadan kaldırmaya da yardımcı oluyor.
Evde burun tıkanıklığına bitkisel çözüm önerilerinden biri olan lavanta yağı etkili yöntemler arasında yer alır. Sıcak bir suya damlatacağınız lavanta yağı ile bu buharda çıkan havayı solumak burun kanallarınızda oluşan tıkanıklığın giderilmesi için oldukça etkili bir yöntemdir.
Lavanta 10-30 derece hava sıcaklığında yetiştirilebilir. Lavanta güneş ışığını çok sevdiği için, günde 4-5 saat güneş ışığı alan bir yerde bekletilmelidir. Kış aylarında ise soğuk ve rüzgar almayan, gölge bir yerde bekletilmesi uygundur. Lavantanın toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır.
Doğal kokular içerisinde yer alan lavanta, nane, limon, çam ve narenciye gibi notaları evin güzel kokması için tercih edebilirsiniz. Ev nasıl güzel kokar diye düşünüyorsanız aromatik kokuları yaşam alanınızın farklı yerlerine yerleştirerek ortamın havasını ferah ve hoş kokular ile doldurabilirsiniz.
Lavanta kokusu, stresi azaltır, zihni sakinleştirir ve kaygıyı hafifletir. Ayrıca, lavanta yağı anti-enflamatuar özelliklere sahiptir, bu da baş ağrıları ve sinüzit gibi rahatsızlıkları hafifletebilir. Lavanta yağı farklı pek çok nedenle yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Özel formülü sayesinde, bitlerin saça yaklaşmasını engelleyerek çocuk ve yetişkinleri bitlerden korur ve bitlenmeyi önler. Var olan biti de kaçırır. Kullanımı: Günde 1 defa, kuru saça 20-30 cm uzaktan 1-2 kere spreyle püskürterek uygulanır.
Burun Tıkanıklığını Açan Spreyler
Bu spreyler, kısa süreli olarak burun tıkanıklığına karşı etkili olur. Ayrıca lavanta, nane, okaliptüs veya çay ağacı yağı içeren doğal burun tıkanıklığı açan spreyler de kullanabilirsiniz.
Sinüsleri boşaltmak için buhar banyosu yapın, tuzlu su damlaları veya spreyleri, burun yıkama işlemleri ve yutkunma egzersizleri gibi yöntemler kullanılabilir. Özellikle kronik veya şiddetli sinüzit vakalarında bir doktora başvurmalısınız.
Nane, okaliptüs ve lavanta gibi esansiyel yağlar, burun tıkanıklığını rahatlatmada oldukça etkilidir. Bu yağları doğrudan soluyarak veya sıcak suya damlatarak buharını soluyarak kullanabilirsiniz.
Geçmişte pek çok insan kıyafet dolapları içerisinde güve olmasın diye lavanta yerleştirirlermiş. Evinizde bulunan sivrisinekleri, pireleri ve güveleri uzaklaştırmak için lavantalardan evinizin çeşitli bölgesine yerleştirebilirsiniz. Limon otu böcekleri uzaklaştırma oldukça işe yarayan bitkiler arasında yer almaktadır.
İnsanlar üzerinde yapılan bilimsel çalışmalara göre bu kimyasal maddelerin uyku kalitesini artırdığı ve kaygıyı azalttığına dair bulgular elde edilmiş. Araştırmalara göre lavantanın yalnızca deriye uygu- lanması değil kokusunun da uyku üzerinde olumlu etki yaptığı, nabız ve kan basıncını düşürdüğü gözlenmiş.
Sandal, yasemin, gül gibi kokular afrodizyak etkili kokular olmasına rağmen, erkeklerde ve kadınlarda farklı reaksiyonlar gösterir. Örneğin bir kadında gül kokusu afrodizyak etkisi yaratırken, diğer kadında yasemin kokusu afrodizyak etkisi yaratabilir. Japon kiraz çiçeği ve siyah orkide de bu etkileri yaratabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri