Mide ve bağırsaklar tarafından sindirilen yiyeceklerden ortaya çıkan ürik asitlerin üçte biri gastrointestinal sistem tarafından sindirilerek, dışkı yoluyla vücut dışına atılırken; geriye kalan üçte ikilik büyük kısım, boşaltım sistemi yoluyla atılır.
Maden suyunun; hem idrar miktarını, hem de idrarla ürik asit atılımını artırdığından, idrar yollarında oluşan taş oluşumunun önlenmesinde yardımcı olduğu bilinmektedir.
Ürik asit düşürücü tedavi iki farklı yolla yapılır. Birinci tedavi yolunda amaç ürik asit yapımını azaltmaktır. Bu amaçla iki ilaç geliştirilmiştir. Allopurinol ve henüz ülkemizde bulunmayan febuxostat isimli ilaçlar.
Ürik Asit Yüksekliği Tedavisi
Bol su tüketimi, pürinden fakir besinler, lifli gıdalar, düşük yağ oranına sahip süt ve yoğurt tüketmek, et ürünlerinin diyetten çıkarılması ve mayalı içeceklerden uzak durulması yüksek ürik asitin kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
İlgili 27 soru bulundu
Ürik asit nasıl düşer? Hekimlerin sıklıkla karşılaştığı sorulardan biri de ürik asit nasıl düşer şeklindedir. Ürik asiti dengelemenin en kolay yolu, bol su tüketmektir. Düşük pürin oranına sahip besinler, lifli gıdalar, düşük yağ oranına sahip süt ve yoğurt tüketmek, ürik asit seviyesinin düşmesine yardımcıdır.
Bunlara örnek olarak, çilek, kiraz, kabak, salatalık ve yaban mersini verilebilmektedir. İçeriğinde su oranı yüksek besinler kanda bulunan ürik asidi dengelemektedir. Ayrıca gut hastalığıyla mücadele edenler katı yağlardan uzak durmalı, zeytinyağı ve fındık yağı kullanmalıdır.
Pürin açısından zengin gıdalarla beslenmesi gibi durumlar kanda ürik asit seviyesinin yükselmesine sebep olur. Bunların yanı sıra böbreklerdeki bir problem neticesinde böbreğin kandaki fazla ürik asiti süzememesi, vücuttan uzaklaştıramaması da ürik asit düzeylerinde artışa yol açar.
Kiraz, çilek, yaban mersini gibi yiyecekler ve kabak, salatalık gibi bol su içeren sebzeler kandaki ürik asit dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Gut hastalığı olan kişi zeytinyağı ya da fındık yağı tüketmelidir. Kereviz yemenin de gut hastalığı belirtilerini azalttığı gözlemlenmiştir.
Daha çok Haziran ve Temmuz aylarında tüketilen domateslerin vücutta ürik asit arşına neden olduğunu söyleyen Karatay, bu mevsimlerde domates tüketen kişilerin vücutlarında ürik asit ve şekerin daha fazla çoğaldığını açıkladı. Prof Karatay aynı zamanda yeşil fasulyede de fazla miktarda şeker bulunduğunu belirtti.
İnsan vücudunda bulunan ürik asitin %60 kadarı her gün atılır ve tekrar üretilir.
Üç günde bir içilecek olan 1 bardak maydanoz suyu ürik asidin atımını arttıracaktır. Tam yağlı ve karbonatlı yiyecekler de gut hastaları için önerilmemektedir. Tam yağlı yoğurt ve süt tüketilmemesi gereken ürünler arasındadır. Gut hastalığı elma sirkesi kullanımı ile azalmaktadır.
Son araştırmalar kahvenin ürik asit üzerine olumlu etkisinin olduğunu göstermektedir. Vücutta yüksek protein tüketimine bağlı olarak ürik asit yüksekliği gözlenir ve bu durum gut denilen hastalığa neden olur.
Limon en alkali gıdalardan biridir ve içinde bulunan sitrik asit sindirildiğinde asitlilik yaratmaz. Her gün limonlu su içerseniz vücudunuzun toplam asitlilik oranı zaman içerisinde düşer. Ayrıca iltihabın nedenlerinden biri olan eklemlerde biriken ürik asit limonla yok olur.
Ürik asidi az derecede yükseltenler: Az yağlı süt ve türevleri, peynir, yumurta, ekmek, tahıllar, sebze ve meyveler. Ürik asidi orta derecede yükseltenler: Et, tavuk, balık, kuru baklagiller, mantar, ıspanak, karnabahar, kuşkonmaz.
Maydanoz suyu veya çayının düzenli olarak tüketilmesinin, artrit semptomlarına bağlı olan ürik asit giderim sürecini hızlandırdığına inanılmaktadır. Maydanozdaki bir flavon olan Apigenin, kanserin ilerlemesini önler ve tümör büyümesini durdurur.
Kandaki ürik asit seviyesini düşüren salatalık, böbreklerin sağlıklı çalışmasını destekler.
Ayrıca asitlik derecesini ve gut hastalığı riskini azaltır. Sindirim sorunlarından şikâyetçi olan kişilerin düzenli olarak limonlu su tüketmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca ishal ve benzeri sorunları önler.
Kilo vererek ideal kilonuza ulaşmanızla birlikte, kandaki ürik asit seviyeniz de belirgin azalacaktır.
Gut hastalığı, romatizmal bir hastalık olarak değerlendirilir ve bu sebeple bir romatoloji uzmanı tarafından izlenmesi önerilir.
Ürik asit değeri kaç olmalıdır? 40 yaş üstünde görülme sıklığı %10-15 olan ürik asit yüksekliğinin üst sınırı normalde; Erkeklerde 7-8 mg/dl. Kadınlarda ise 6 mg/dl olmalıdır.
Antioksidan zengini olan ceviz, ürik asitlerin dışarı atılmasına yardımcı olur.
Bu, gebelik, obezite, alkolizm, bazı ilaçların tüketimi (diüretikler, kanser ilaçları, beta blokerler vb.), yüksek protein diyeti, yoğun egzersiz, menopoz ve diyabet durumunda ortaya çıkabilir. Yüksek ürik asit seviyeleri metabolik sendromu da tetikler.
C vitamini ve kandaki ürik asidi azaltan antosiyaninler açısından zengin bir meyvedir. Ayrıca diyabet ve kolesterol kontrolü için tavsiye edilirler. Düzenli olarak yeşil çay içerek kanda aşırı ürik asit birikmesini önleyebilir, böylece gut gelişme riskini azaltabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri