Omuza masaj yapmanın ağrıyı azaltmaktan çok aktive edebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora, “Masajla beraber bilinçsiz yapılan ya da yaptırılan omuz hareketleri ya da manipülasyonları ağrı uyandırarak eklem ve döndürücü adalelerdeki hasarını boyutlarını artırabilir” uyarısında bulundu.
Bu gibi durumlarda elma sirkesi ile omuz bölgesine masaj yapmanız tavsiye edilir. Uykudan önce yapacağınız elma sirkesi masajı ile omuz bölgesinde kan dolaşımı hızlanır, hücreler yenilenir ve hasar görmüş dokular hızlıca onarılır. Birkaç uygulamadan sonra omuz ağrısı hissedilir şekilde hafiflemiş olur.
Omuz masajı
Kişinin kafasının önüne geçip omuzları sana bakacak şekilde durduktan sonra iki elini de yumruk yapıp parmak eklemlerini omzun yukarı kısmına bastır. Ardından omuzlarının tepeleri boyunca ve enseden yukarıya başparmaklarınla bastırıp bırak.
Yanlış harekete bağlı kas ve tendon problemleri ile ortaya çıkan akut şiddetli omuz ağrılarında kolun dinlendirilmesi ve buz uygulama son derece önemlidir. Omuz mümkün olduğunca az kullanılmalıdır. Ağrı kesici ve günde 3-5 kez, 15 dakika buz uygulama ile akut omuz ağrılarının büyük kısmı düzelir.
Kas ağrıları; kramp, ağrı veya kasılma şeklinde kendini gösterebilir. Belirli yağların da yardımıyla masaj terapileri, kaslarda veya rahatsızlık çekilen diğer alanlarda sirkülasyonun artmasını, hücrelerin onarılmasını, kasılmaların azalmasını ve krampların giderilmesini sağlayabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Bazı faydaları şunlardır: Stresi azaltır: Masaj, kasları gevşeterek vücuttaki stres hormonlarının azalmasına yardımcı olur. Bu sayede, zihinsel ve fiziksel stres azalır. Ağrıları azaltır: Masaj, kaslardaki gerginliği ve spazmları azaltarak ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.
Bu durumun birçok sebebi olmakla birlikte en çok fiziksel aktivite sonrası, kas zorlanması veya fiziksel travma sonrası gelişebilir. Kas ağrılarının iyileşmesi için genellikle soğuk sıcak kompres uygulamaları, masaj, dinlenme veya ilaç tedavilerine başvurulabilir.
Omuz ağrısı olan nasıl yatmalı? Bir tarafta uyumaktan kaçının. Bunun yerine, etkilenen omuz üzerindeki baskıyı hafifletmek için sırt üstü uzanmayı deneyin. Özel yastıklar kullanın.
Omuz ağrıları için şu tedavi yöntemleri kullanılabilir
İlaç tedavisi: Ağrı kesiciler,NSAI (enflamasyon giderici romatizmal ilaçlar), kas gevşeticiler .
Sıklıkla kas zorlanması ve yanlış hareketler sonrası oluşan omuz ağrıları, kısa sürede kendiliğinden iyileşir. Travmaya bağlı omuz yaralanmalarında ise acil müdahale gerekebilir.
Kimlere masaj yapılmaz ? Omurilik rahatsızlıklarında, kalp ve damar tıkanıklıklarında, açık yarası olanlarda, kas tendon kopma sorunlarında,1 ve 2. derece yanıklarda, bulaşıcı cilt hastalıkları, vs gibi sorunlar masaj yaptırmaya engeldir.
Tüm vücut masajının haftada 1-2 defa yapılması yeterlidir.
Masajı yapan kişinin de masaj yapılan kişinin de konsantre olması ve dikkati tek bir yere toplaması masajı başarıya ulaştıran yegane faktörlerdendir. Masaja ilk etapta hafif hareketlerle başlayın. Masaj dokunuşları omuzlardan başlamalı, sırta ve bele doğru ilerlemeli.
Bir Japon masajı olan shiatsu masajında stres, acı ve gerginlikte azalma hedeflenmektedir. Duygusal ve fiziksel rahatlama ve sakinlik, stres ve depresyonda hafifleme, baş ağrısında ve kas gerginliğinde azalma gibi etkiler de görülebilmektedir.
Ani başlayan omuz ağrılarında, zedelenme ve zorlanmaya bağlı ağrılarda öncelikle soğuk uygulanması önerilir. Soğuk inflamasyonu baskılayıp, ağrı ve şişliği azaltır. Özellikle geceleri yatmadan önce, havluya sarılmış bir buz torbasının 20 dakika süreyle ekleme uygulanmasının, gece ağrısını hafiflettiği bilinmektedir.
Masajdan sonra, biraz sertlik veya acı hissedebilirsiniz, ancak birkaç gün içinde bu ağrı azalmalıdır.
Omuz Yırtığının Belirtileri Nelerdir? Klinik olarak genellikle kolun dış kısmına vuran ağrıyla karakterizedir fakat ağrı, kulak seviyesinden el parmaklarına kadar uzanabilmektedir. Genellikle hastaları yırtıklarda doktora götüren en önemli bulgu gece ağrısıdır.
Ağrı omuzdan kolun ön ve yan kısmına doğru yayılabilir. Etkilenen omuz üzerine yatmak ağrıyı şiddetlendirir. Sonuçta omuz hareketleri ileri derecede ağrılı ve kısıtlı hale gelip, hasta giyinme-soyunma, diş fırçalama, saç tarama gibi günlük yaşam aktivitelerini yapamaz duruma gelebilir.
Genellikle kas zorlanması ve yanlış harekete bağlı olarak gelişen omuz ağrıları kısa süre içinde kendiliğinden iyileşirken, 2 günden fazla süren omuz ağrılarında iyileşme olmaması durumunda hekime başvurmak gerekir.
Omuz ağrılarının en büyük nedeni ise yatma pozisyonuna bağlı olarak üzerine yük binmesidir. Aşırı yumuşak yada aşırı sert yataklarda vücut ağırlığı eşit bir şekilde dağıtılmadığından, çeşitli bölgelere yük binmektedir.
Donuk omuz belirtileri, omzu hareket ettirmeyi zorlaştıran veya imkansız kılan ağrı ve sertliktir. Donuk omzunuz varsa, muhtemelen tek omuzda donukluk hissi veya bir ağrı hissedeceksiniz. Kolunuzun üst kısmına dolanan omuz kaslarında veya üst kolunuzda da ağrı hissedebilirsiniz.
Yapışkan kapsülit ya da adezif kapsülit olarak da bilinen donuk omuz, omuz ekleminde meydana gelen sertlik ve ağrı ile karakterize bir durumdur. Yaşam kalitesini ileri derecede bozabilen, kişinin hareketlerini kısıtlayabilen veya ağrı semptomlarıyla kendini gösteren donuk omuz sendromu, ciddi bir sağlık problemidir.
Kalsiyum, potasyum içeren besinler tüketerek, Kasılma olan bölgeye kasın gevşemesi için kompres uygulayarak, Tropikal kremler ile kasılmanın meydana geldiği bölgeye 20 dakika boyunca masaj uygulaması yaparak. Kas gücü gerektiren bir aktiviteye başlamadan önce mutlaka ısınma egzersizleri yaparak engelleyebiliriz.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri