Ön dişler üstünde ve arasında bulunan diş eti bağ dokusu olması gerekenden geniş ve uzun ise yine diş arası boşluk oluşma nedenidir. Arka azı dişlerinin bulunduğu bölgede kalıcı dişleri hiç oluşmamış kişilerin ön dişleri geri hareket ederler ve aralarında boşluklar oluşur, bu durumda diş arası boşluklara neden olur."
ön iki dişiniz ve diş eti hattınız arasında meydana gelebilecek aşırı diş eti büyümesi sonucunda da kendine gösterebilir. Bu aşırı büyüme, iki ön diş arasında ayrılığa sebep olarak bir boşluğun oluşmasını sağlar. – Bazı kötü alışkanlıkların da diastemaya yol açabileceği, çeşitli araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır.
Ayrık diş tedavisi için eğer problem sadece ön dişlerde ise estetik diş tedavi yöntemleri ile kısa sürede sorun giderilebilir. Ancak dişler arasındaki boşluklar daha geniş bir alana yayılmış ise en etkili tedavi yöntemi olarak diş teli ve ortodontik tedavi yöntemleri tercih edilir.
Dişler arasındaki boşlukları, çeşitli tedavi seçenekleri ile kapatmak mümkündür. Ortodontik tedavi yani diş teli takılması, porselen lamine uygulanması ya da son zamanlarda çok popüler olan ve tek seansta tedavinin bitirildiği bonding sistemi ile tedavi yapılabilir.
Ayrık dişler genellikle üstte bulunan iki ön dişte büyük sorun olarak algılanır. Çünkü bu hem dişlerin uyumunu bozmakta hem de güzel bir gülüşü olumsuz olarak etkilemektedir. Dişlerde bulunan boşluklar ön yüzeylere yapıştırılan incecik porselen laminalar (tırnak porselen) ile kapatılır.
İlgili 31 soru bulundu
DİĞER KALICI DİŞLER NE ZAMAN ÇIKAR? Ön kesici kalıcı dişler 7 yaşında alt çeneden süt dişlerinin düşmesiyle çıkmaya başlar. 8 yaşının sonunda düşen üst ön süt dişlerinin yerine kalıcı ön kesici dişler yerini alır. 8-9 yaşında çocuğun üst ve alt çenesinde 8 tane kalıcı ön keser dişler çıkmasını tamamlar.
Dişler arasındaki boşluklar ortodontik tedavi ile doldurulabilir. Bunun yanı sıra dişler arasındaki meydana gelen boşlukların doldurulması için kompozit dolgular da tercih edilebilir. Porselen lamina kullanılarak da dişler arasındaki boşluklar giderilebilir.
Ortodontik tedavi ile ayrık dişlerin veya büyük boşlukların kapatılması mümkündür.
Diastema, büyüme çağında oluşabilir.
İki ön diş arasındaki boşluk, genellikle çocuklarda dişlerin normal gelişiminin bir parçasıdır. 6-8 yaş arasındaki çocukların yaklaşık yarısının ön dişleri arasında boşluk olduğu bir gerçektir. Daha sonra üst köpek dişleri oluştuğunda bu boşluk kapanır.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Süre olarak yapılacak diş sayısına göre 1-3 saat sürebilir. Porselen laminalarda tedavi süresi yaklaşık 5-7 gün olacaktır. Tel tedavisinde ise bu süre 12-18 ay olarak öngörülür.
– Özellikle arka bölgedeki diş çekimini takiben, çekilen dişin ön ve arkasındaki dişler çekim boşluğuna doğru kayabilir. Eğer eksik dişin yerine protetik tedavisi yapılmazsa, zaman içerisinde dişlerin aralarında boşluklar meydana gelebilir.
Diş teli takmadan dişler kendiliğinden düzelmez. Çünkü herhangi bir müdahale olmadan çarpık, yamuk dişlerin kendiliğinden düzelmesi mümkün değildir. Bunun birçok nedeni vardır. Öncelikle kas ve kemik yapısının oturmuş bir konumu olduğundan düzelebilmesi için dışarıdan bir kuvvetin uygulanması gerekmektedir.
Dişler arasındaki boşluklar, birçok farklı nedenden kaynaklanabilmektedir. Dişlerin yapısı, dişlerin konumu, dişlerin çene kemiği içindeki konumu, diş çürüğü, diş eti hastalıkları, dişlerin sıkılması veya dişlerin çarpışması gibi faktörler dişler arası boşlukların oluşumuna neden olabilmektedir.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Bazı insanlarda ayrık dişler, çene ebatları ve diş boyutları ile alakalıdır. Eğer dişleriniz, çene kemiğiniz için fazla küçük ise ister istemez aralarında boşluklar oluşabilir. Bunun sonucunda dişler birbirinden uzak lokasyonlarda konumlanır ve ayrık diş problemi meydana gelir.
Dişlerin aralıklı olması durumu genellikle ön iki keser diş arasında olmasının yanı sıra, bazı kişilerde ön 6 diş arasında da boşlukların olması gözlemlenmektedir. Dişler arasında olması gerekenden fazla olan bu mesafelere diastema denilmektedir.
Arayüz fırçası özellikle diş teli tedavisi gören kişiler tarafından çok kullanılır. Tel ile diş arasında kalan kısımlar arayüz fırçası ile fırçalanır. Böylece dişler arasında kalan yiyecek artıkları daha kolay temizlenebilir.
Tedavi sırasında her iki haftada bir plakların değiştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle diğer diş teli uygulamalarından daha maliyetlidir. Şeffaf plak tedavi ücreti çift çene için 30.000 TL ile 50.000 TL arasında değişmektedir.
Ücretsiz diş teli tedavileri bireylerin belirli yaş dönemlerinde gerçekleşebilmektedir. Sorunlarınızın tespiti ve muayene bulgularına göre 18 yaş altı bireylerin ücretsiz diş teli tedavileri yapımı mümkündür. Ancak SGK tarafından karşılanan 18 yaş altı diş teli tedavileri sadece bu dönemi içermektedir.
Diş teli tedavisi olmadan dişlerin kendiliğinden düzelmesi maalesef mümkün değildir. Bu durumun birçok nedeni mevcuttur. Ancak başlıca nedeni kas ve kemik yapısının oturmuş bir konumu olduğu için düzelebilmesi açısından dışarıdan bir kuvvetin uygulanması gerekliliğidir.
Kontrol edilmezse, bu diş etlerinizi ve dişlerinizi zayıflatarak, diş çürümesi ve diş eti iltihabı gibi komplikasyonlara neden olabilir. Dişler arasındaki boşluklar da yanlış hizalanmış bir ısırmaya neden olabilir. Bu, çiğnemeyi zor ve ağrılı hale getirebilir, ayrıca çene ve kulakta ağrıya neden olabilir.
Diğer dişlerin yapısına göre daha estetik durmasını sağlayacak şekilde dolgu uygulamasının yapılması oldukça önemlidir. Ayrık diş dolgusu tedavi yöntemi diğer tüm tedavi yöntemlerine göre daha ekonomik ve daha hızlı sonuç alabileceğiniz bir seçenek olarak Bonding yöntemini tercih edebilirsiniz.
Eksik dişin olduğu bölgede çiğneme yapılamayacağı için, zamanla bu bölgede bulunan çene kemiğinde erime ve incelme meydana gelir. Sağlıklı çiğneme işlemi eksik dişler nedeni ile gerçekleşemeyeceğinden ve tek taraflı çiğneme olduğundan, çene eklemlerinde ağrı, ses, kilitlenmeler oluşur. Yani eklem problemleri olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri