Ön inceleme duruşmasından sonra mahkemece hak düşürücü süreler ve zamanaşımı hakkındaki itiraz ve def'iler incelenerek karara bağlanır (HMK m. 142). Mahkeme ön inceleme aşamasından sonra tahkikat işlemine gerek olmaması halinde nihai bir karar verebilir (HMK m. 138-142).
Ön inceleme duruşmasında asıl dava için hazırlık yapılır. Fakat bu kesin bir kural olmayıp ön inceleme aşamasında karar verilmesi de mümkündür. Hakim ön inceleme aşamasında karar vermek isterse ön inceleme aşamasının tamamlandığını taraflara bildirir ve imzalarını alır. Ardından aynı celse de tahkikat aşamasına geçer.
Yasa'nın 138.maddesine göre, mahkeme, öncelikle dava şartları ve ilk itirazlar hakkında, koşullar elverişliyse, dosya üzerinden karar verecektir. Ancak, yargıç, kararını vermek için tarafların dinlenmesini gerekli görüyorsa, ön inceleme duruşmasında onları dinledikten sonra karar verecektir.
İlk aşama, davanın açılması ve dilekçelerin verilmesi aşamasıdır. İkinci aşama, ön inceleme aşamasıdır. Üçüncü aşama, tahkikat aşamasıdır. Dördüncü aşama, tahkikatın sona ermesi ve sözlü yargılama aşamasıdır.
Mahkemenin ön inceleme yapmasının amacı delillerin toplanması ve tahkikat aşamasına geçmeden önce uyuşmazlığın türünü belirlemek ve tarafları sulhe teşvik etmektir. Tarafların sulhe sağlıklı bir şekilde teşvik edilebilmesi amacıyla genellikle ön incelemeler duruşmalı olarak yapılarak tarafların katılımı beklenmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Ön inceleme duruşmasında, taraflara dilekçelerinde gösterdikleri, ancak henüz sunmadıkları belgeleri mahkemeye sunmaları veya başka yerden getirtilecek belgelerin getirtilebilmesi amacıyla gereken açıklamayı yapmaları iki haftalık kesin süre verilir.
ÖN İNCELEME DURUŞMASINDA KARAR VERİLEMEZ.
Ön inceleme tek duruşmada tamamlanır. Zorunlu olan hâllerde bir defaya mahsus olmak üzere yeni bir duruşma günü tayin edilir.
Tahkikat aşaması, bu tutanak esas alınmak suretiyle yürütülür. Ön inceleme, tek duruşmada tamamlanır. Zorunlu olan durumlarda, bir defaya mahsus olmak üzere, ön inceleme için yeni bir duruşma günü tayin edilir.
Ön inceleme duruşmasında; Dava şartları ve ilk itirazlar hakim tarafından incelenir. Davacı ve davalının anlaştıkları yahut anlaşamadıkları hususlar tespit edilir. Bu tespit tek tek olacak şekilde yapılır.
Karar duruşması olarak tanımlanan ve mahkeme tarafından tarafların son kez dinlendiği aşama kararın ortaya çıktığı safhadır. İddia makamı bu safhada görüşlerini sunar. Bu aşamada savunma makamının da görüşleri alınır ve mahkeme tarafları dinlemek sureti ile bu aşamada son kararız müzakeresine geçer.
c. ön inceleme duruşması yapılması mümkün değildir. d. Ön inceleme yapılmadan da tahkikat aşamasına geçmek ve tahkikat aşamasının bir parçası olan keşif / bilirkişi incelemesi yapmak mümkün değildir. Aksi uygulama HMK'ya açıkça aykırı olacak ve mutlak bozma nedeni teşkil edecektir.
Ön inceleme aşaması, mahkemenin dava şartlarını ve ilk itirazları incelediği, uyuşmazlık konularını tam olarak belirlediği, hazırlık işlemleri ile tarafların delillerini sunmaları ve delillerin toplanmaları için gerekli işlemlerin yapıldığı bir aşamadır.
Madde 138 de dava şartları ile ilk itirazlar hakkında dosya üzerinden karar verileceği, gerektiği taktirde ön inceleme duruşmasının yapılacağı belirtilmektedir. Demek ki bu iki konuda ön inceleme duruşması yapılması zorunlu değildir.
6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile usul hukukumuzda ilk derece yargılamasının beş temel aşamadan oluşması öngörülmüştür. Bunlar sırası ile; dilekçelerin karşılıklı verilmesi, ön inceleme, tahkikat, sözlü yargılama ve hükümdür.
Bu durumda ön inceleme yapılmış, aynı duruşmada tahkikata geçilerek maddi hukuka ilişkin sürelerden dolayı dava reddedilmiş olacaktır. Bu şekilde davranılmasına engel olacak hiçbir hüküm yoktur; hatta bu hem kanun hükmüne uygun geçen bir yoldur.
Taraflardan birinin ön inceleme duruşmasının yokluğunda yapılmasını talep etmesi halinde, ön inceleme duruşmasının tarafların yokluğunda yapılması da mümkündür. Ancak mazeret dilekçesinde bu yönde bir talepte bulunulmaması halinde, mahkemenin ön inceleme duruşması yapması, usule aykırılık teşkil edecektir.
Söz konusu kararla mahkeme tarafından ön inceleme duruşmasından önce verilen kesin sürenin hukuki bir sonuç doğurmayacağı ifadesi ile ön inceleme aşaması tamamlanana kadar tarafların delil sunma hakkına sahip olduğu kabul edilmiştir.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu m. 139/1-ç hükmüne göre, yazılı yargılama usu- lünde, tarafların, ön inceleme duruşma davetiyesinin tebliğinden itibaren iki haftalık kesin süre içinde dilekçelerinde gösterdikleri, ancak henüz sunmadık- ları belgeleri mahkemeye sunmaları gerekir.
Dosyada tüm ifadeler alınmış eksik bir işlem yoksa savcılık mütalaasını açıklar. Sanık müdafii mütalaaya karşı zaman talep ederse dava ertelenir. Sanık müdafii yazılı savunma için zaman talep etmez mütalaaya karşı sözlü savunma yaparsa ilk duruşmada karar çıkar. Ceza davalarında ilk duruşma bu şekilde gerçekleşir.
Tahkikat Usulü
Tarafların davada ileri sürdükleri bütün sav ve savunmalar incelenir. Ancak hâkim, muhakemeyi basitleştirmek veya kısaltmak için re 'sen veya taraflardan birinin istemi üzerine tahkikatın her aşamasında sav ve savunmalardan birinin veya bir kısmının diğerinden önce incelenmesine karar verebilir.
“https://edurusmabilgi.adalet.gov.tr/” internet adresinde bulunan “Sıkça Sorulan Sorular” başlıklı kılavuzda ise bu konuyla ilgili olarak “Ön İnceleme gibi imza zorunluluğu gereken duruşmalarda şuan için e-Duruşma yapılamamaktadır.” cümlesi yer almaktadır.
Ön İncelemede: Dosyanın ön inceleme aşamasında olduğunu göstermektedir (duruşmalı dosyalarda duruşma bilgilerinin kayıt, davetiye çıkarılması; ceza dosyalarında tebliğname tebliğ vb. işlemler bu aşamada yerine getirilmektedir).
Şu kadar ki tanık listesi için kesin süre verildiği ve dinlenme gününün belirlendiği hallerde, liste verilmemiş olsa dahi taraf, o duruşmada hazır bulundurursa tanıklar dinlenir” hükmü yer almaktadır.
Ceza davalarının ilk duruşmasında, tanzim edilen iddianame sanığa okunarak il önce sanığın savunması alınır. Sanığın mahkeme huzurunda savunmasını yapmasının ardından varsa şikayetçi taraf dinlenerek davaya katılma talebinin bulunup bulunmadığı sorulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri