Ön muhasebe elemanı olmak için üniversitede ön lisans bölümlerinden olan Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü ya da lisans bölümlerinden olan Muhasebe ve Denetim, Muhasebe ve Finans Yönetimi Bölümü okumak gerekmektedir.
Ön muhasebe elemanı olmak için öncelikli olan şart, muhasebe ile ilgili bir eğitim geçmişine sahip olmaktır. Firmalar, genellikle muhasebe ile ilgili alanda ön lisans veya lisans mezunu kişileri tercih ederken sektörel deneyime sahip olan lise mezunları da bu mesleği yerine getirebilmektedir.
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları ön lisans bölümünü ya da dört yıllık Muhasebe ve Finans Yönetimi Bölümü'n tercih edebilirsiniz. Ticaret Meslek Lisesi mezunuysanız, zorunlu stajınızı tamamlayıp ön muhasebe sertifikası aldıktan sonra şirketlerde muhasebe elemanı olarak çalışabilirsiniz.
Ön muhasebe sorumlusu olmanın birçok yolu mevcuttur. Bu seçeneklerden biri meslek liselerinin Muhasebe ve Finansman bölümlerinden mezun olmaktır. Öğrenciler, bu bölümlerde; bilgisayarlı muhasebe, finans, borsa, dış ticaret ofis hizmetleri gibi dallarda eğitim gördükten sonra ilgili alana yönelebilirler.
Ön muhasebe işlemi yapacak olan kişinin yeterli seviyede matematik bilgisinin olması gerekir. Bunun yanı sıra ön muhasebede yapılması gereken işlemlerden en önemlisi de kayıtların düzenli bir hale getirilmesi ve muhafaza edilmesidir.
İlgili 24 soru bulundu
Ön Muhasebe Elemanı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Ön Muhasebe Elemanı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 17.100 TL civarındadır.
Ön Muhasebe Kursu'nun süresi 3 ay olup, saat olarak 60 saattir.
Her ay sonunda bordro ve personel ücret pusulalarının alınması Alınan ücret pusulalarının imza karsılığı personele dağıtılması ve bir suretinin personel dosyasına konulması Yıllık izin kullanan personelin dilekcelerinin alınması ve izin defterini imzalamasının saglanması
3568 Sayılı Yasa'ya göre ticaret lisesi mezunları liseden mezun olduktan sonra belirli staj şartlarını sağlayarak serbest muhasebeci olabilirler.
Ön Muhasebeci ne iş yapar? Ön muhasebe elemanları, işletmenin günlük mali faaliyetlerini takip etmek, finansal kayıtları düzenlemek, faturaları hazırlamak, banka işlemlerini izlemek, müşteri ve tedarikçi hesaplarını yönetmek gibi görevlerden sorumludur.
Muhasebe Bölümü mezunları kendine ait bir büro açmak istiyorsa öncelikle 2 yıllık bitirdiği bölümünün üzerini tamamlayarak 4 yıllık lisans mezunu olması gerekmektedir.
Üniversitede ön lisans ya da lisans bölümlerinde muhasebe eğitimi alan kişiler ön muhasebe elemanı olarak çalışmaya hak kazanır. Ancak ticaret meslek liselerinden mezun olan kişiler de deneyim kazandıktan sonra bu mesleği icra edebilir.
Muhasebe Bölümü eşit ağırlık (TM) puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Ön Muhasebe Kursu sonunda sertifika almak isteyen kişilerin sınava girmesi gerekmektedir. Sınavda yeterli puanı alan ve başarılı olan kişiler, sertifika almaya hak kazanır. Kurs sonunda verilen Boğaziçi Enstitüsü onaylı ve uluslararası geçerliliği olan sertifika, kişinin adresine fiziki olarak gönderilmektedir.
Muhasebe Kurslarına Giderek Muhasebe Uzmanı Olunur Mu? Üniversite eğitimi dışında muhasebe ile ilgili bir kursa giderek uzmanlık seviyesinde çalışılamaz. Sertifika sahipleri muhasebenin daha alt bölümlerinde yarımcı sınıfında görev alabilirler.
Bilgisayarlı Muhasebe Kursu'nun süresi 3 ay, saat olarak 80 saattir. Bilgisayarlı Muhasebe Kursu Eğitimlerinde bu süre ortalama 40 Saate kadar düşebilmektedir. Eğitim için Haftada 2 gün 2 saat belirleyip eğitiminize başlayabilirsiniz.
Lise mezunlarını özel sektör eğitiyor
Özellikle tekstil ve ticaret sektörlerinde birkaç yıl içinde yöneticilik seviyesine gelmek mümkün. Kendini geliştiren, eğitimle mesleki yetkinliklerini kazanan, gerekli performansı sergileyen lise mezunu çalışanları mağazalarda yönetici olarak sıklıkla görmek mümkün.”
Excel, ön muhasebe işlemleri için basit ve ekonomik bir araçtır. Excel'de oluşturulan tablolar sayesinde gelir, gider gibi finansal işlemler kaydedilebilir ve raporlanabilir. Cloud tabanlı muhasebe çözümleri, işletmelerin finansal verilerine her yerden erişmelerini sağlar.
Genel muhasebe, diğer adıyla finansal muhasebenin mali işlemleri kaydetme, sınıflandırma, raporlama ve analiz süreci olduğunu öğrendik. Ön muhasebe ise, bir şirketin ilk evrak kayıtlarının yapıldığı aşamadır. Cari, fatura, stok takipleri, nakit akışı yönetimi, banka hesapları gibi işlemlerin yapılmasını içeriyor.
Ön muhasebe işletmenin gelir ve gider takibinin ile ödeme ve tahsilatların yapılması ile ilgilenir; genel muhasebe finansal tablolarla daha büyük bir takibi mümkün kılar. Ön muhasebe fatura kesimi ve sınıflandırılması ile ilgilenir; genel muhasebe vergi takibi ve ödenmesinden sorumludur.
Genel muhasebe kursu ile ön muhasebe verilerini değerlendirmeyi ve yönetmeyi öğrenirsiniz. Ön muhasebe sayesinde cari hesap takibi, nakit akışının kontrolü, banka hesaplarının takibi, stok takibi, fatura kesim işlemleri, satışların aylık ya da yıllık olarak gelir ve giderlerle birlikte raporlanması sağlanır.
Ön muhasebe bir oluşumun finansal yönetim verilerinin takip edilmesidir. Fatura düzenlemekten, tahsil etmekten vergi ödemelerine, stok takibinden nakit akışına kadar oluşum içerisinde gerçekleşen her türlü finansal işlem ön muhasebe alanına konu olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri