Ön yıkama, makinelerde yer alan programlardan birisidir ve çok kirli çamaşırlar için kullanılmaktadır. Özellikle bebeği ve çocuğu olan kişiler için ideal bir yıkama yöntemi olduğunu söyleyebiliriz. Ön yıkamada kirli olan çamaşırlar kirlerinden arındırılır ve ardından normal suda yıkamaya başlar.
Deterjan hangi göze konulmalı
Deterjanınız, makinenin ön üst kısmında yer alan deterjan çekmecesini açtığınızda II sembolü ile ifade edilen ana yıkama gözüne koyulmalıdır. I sembolü ile ifade edilen ön yıkama gözü sadece "Ön yıkama programı" seçildiğinde kullanılmalıdır.
Yeni nesil makine sahibiyseniz; Makinenizin ön yıkama yapabilmesi için öncelikle seçtiğiniz programın ön yıkama yapmaya uygun olması gerekir. Uygun programı seçtikten sonra makinenizin tuşlarının olduğu bölümden “bir kap içerisinde çizgi“ sembolüyle ifade edilen tuşa bastığınızda yıkama başlayacaktır.
Ön yıkama, özellikle çok kirli veya lekeli giysilerin yıkanmadan önce önceden ıslatılması ve lekelerin çıkarılması için yapılan bir işlemdir. Ön yıkama yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. İlk olarak çamaşırların renklerine uygun deterjan kullanın.
Günlük giyilmiş, zorlu lekeler barındırmayan az kirli çamaşırlarınızı Pamuklu Hızlı programıyla yıkamanızı tavsiye ederken, daha kirli çamaşırlarınızı Pamuklular, Ön Yıkamalı Pamuklu programlarla yıkayabilirsiniz. Sentetik kumaşlar, pamuk, keten gibi doğal liflerden ziyade insan yapımı kumaşlardır.
İlgili 31 soru bulundu
Ön yıkama, makinelerde yer alan programlardan birisidir ve çok kirli çamaşırlar için kullanılmaktadır. Özellikle bebeği ve çocuğu olan kişiler için ideal bir yıkama yöntemi olduğunu söyleyebiliriz. Ön yıkamada kirli olan çamaşırlar kirlerinden arındırılır ve ardından normal suda yıkamaya başlar.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Ön yıkama gözüne yarım, ana yıkamaya bir çay bardağı kadar ekliyorum ve de yeterli geliyor.
Ön yıkama programını seçerken çamaşırların yıkanacağı ısıyı da belirleyebilirsiniz. 90 derece yerine 60 derecede ön yıkama programını seçerseniz çamaşırlarınızın daha az zarar görmesini sağlayabilirsiniz.
Merhaba, Ortalama 45-50 dakika arası bir zamanda çamaşırlarınız temiz bir şekilde çıkacaktır. Lakin çamaşırlarını 60 derece ile minimum 1 saat yıkama süresinde yıkamak en iyisi ve en temizi olacaktır. Çünkü yüksek sıcaklık ve uzun süreli yıkama beraberinde daha temiz ve rahat kıyafetler elde etmeni sağlayacaktır.
Pamuklu programı, 60 derecede, ön yıkamalı bir makine çamaşır öngörü süresi 2:39 iken yaklaşık 5 saat sürüyor.
Makinenizin ön yüzeyinde yer alan kilit sembolü hangi tuşları gösteriyorsa o tuşlara 3 saniye süreyle basılı tutun. Çocuk kilidini aynı tuşları kullanarak açık ve kapalı konuma getirebilirsiniz.
Ön yıkamalı bir programda, ön yıkama için sıvı deterjan kullanmayın.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Renkli çamaşırlar öncelikle cepleri kontrol edilip makineye öyle koyulmalıdır. Yünlü ve ipek kumaşlar için makinenin hassas ya da narin programları seçilmelidir. Pamuklu renkli kumaşlar için ise pamuklu programı seçilmelidir.
Deterjan çekmecesini açtığınızda renkli olan bölüme Max (Maksimum) yazan seviyeyi aşmayacak miktarda yumuşatıcı koyun. Max. yazısını aşacak miktarda yumuşatıcı koyarsanız makine yıkamanın başında yumuşatıcının tamamını alır.
Çoğu zaman da bulaşıklar makineye koymadan önce mutlaka bir durulanıyor. Yani bir çeşit elde ön yıkamaya tabii tutuluyor. Oysaki bunların hiçbirine gerek yok. Üstelik elde bulaşık yıkama birçok açıdan hem size hem de bütçenize zarar veriyor.
Yeni nesil çamaşır makinelerine deterjan ve yumuşatıcı koyarken kafamız karışabilir. Deterjan gözünü açıyoruz. Sol göze deterjanı ilave ediyoruz.mavi göze ise yumuşatıcı döküyoruz.
Kumaş olarak ise viskoz, asetat, akrilik, karbon fiber, polyester, naylon ve vinil sentetik kumaşlar arasında olan kumaş türleridir. Bu kumaşlardan olan kıyafetler de hassas ürünler oldukları için bunların çamaşır makinesinde yıkanırken sentetik programda yıkanması gerekir.
Pamuklu Eko
Normal kirli, dayanıklı pamuklu ve keten çamaşırlarınızı yıkamak için kullanın.
Eko programlarda ise suyu 60 derece yerine 40 dereceye çıkarırsınız. Yani suyu ısıtmak için harcanan enerjiden kısarsınız. Su miktarını da daha az kullanarak ısıtma enerjisini iyice azaltırken fazla su tüketiminin de önüne geçmiş olursunuz.
İç çamaşırını doğru şekilde yıkamak için etiketteki talimatlara göre hareket edilmelidir. Hassas yapıdaki kumaşlardan üretilen iç çamaşırları “hassas” programda, günlük kullanıma uygun olan iç çamaşırları ise “iç giyim” programında yıkanmalıdır.
Sık kullanılan: Pamuklular
Bu mod hassas olmayan pamuk ve keten gibi kumaşlardan üretilmiş çamaşırların yıkanması için kullanılmaktadır. Pamuklu yıkama programında yüksek sıcaklıklara çıkabilen çamaşır makinesi, çamaşırlarınızı kapsamlı bir şekilde temizleyecektir.
İpekli bir kumaş olmadığı sürece beyazları 50 veya 60 derecede yıkamak mümkün. Aynı zamanda sentetik, pamuklu ya da yünlü programlardan birini seçmek suretiyle beyazlar rahatlıkla yıkanabilir. Böylece beyazların rengi solmadan rahatlıkla ilk günkü gibi ve tertemiz şekilde kıyafetleri kullanmak mümkün olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri