Isınmanın amacı vücut ısısını, solunum hızını ve kalp atım hızını kademeli olarak artırarak vücudu koşuya hazırlamaktır. Koşudan önce yeterli ısınma yapılması erken yorulmaya neden olabilecek nedenleri ortadan kaldırarak performansın artmasını sağlar.
Isınma Hareketlerİnİ Unutmayın
En sık yapılan hata, koşu antrenmanı öncesinde ısınmadan egzersize başlamak – bu durum, çok kısa bir süre içinde bacak krampları ile sonuçlanıyor. Kramp girmese dahi, çok daha çabuk yoruluyorsunuz ve kas ile tendonlarınıza zarar verme ihtimaliniz artıyor.
Koşuya başlamadan önce vücudunuzu ısınma egzersizleri ile hazırlamalısınız. Koşu sırasında vücudunuzun kasları sıcak hale gelir ve bu sayede performansınız artar. Koşu sonrasında ise soğuma egzersizleri yaparak kaslarınızın rahatlamasını sağlayabilir ve yaralanma riskini azaltabilirsiniz.
Genel (koşu, bisiklet, merdiven, vs) ve özgül (yapılacak hareketler özgü germe ve egzersizler) ısınmadan oluşmalıdır. Kişinin terlemesini sağlayacak ancak yormayacak süre ve yoğunlukta olmalıdır. Isınmanın etkisi yaklaşık 30 dakika sürdüğünden, çok erken yapılmamalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Isınma hareketlerinin en az 5 -10 dakika yapılması öneriliyor. Eğer yoğun egzersizler yapılacaksa, örneğin uzun parkurda koşu veya kardiyo gibi egzersiz rutinleri tercih ediliyorsa, ısınma süresi 15 – 20 dakikaya çıkarılabiliyor.
Spordan Önce Yapılması Gerekenler
Düzenli spor yapmadan önce ele alınması gereken açma germe hareketleri büyük öneme sahiptir. Zira spor esnasında ani bir hareket, eğer kaslar henüz tam olarak açılmamışsa istenmeyen problemler yaratabilir.
Isınma herhangi bir sportif aktiviteye başlamadan önce ilk olarak hem bedeni hem de zihni egzersize hazırlamaktır. Isınma hareketleri sayesinde bedeninizdeki kan dolaşımı artar böylece kas, ligament ve tendon gibi tüm dokular artan dolaşım ile egzersize hazırlanır.
Isınma Hareketleri: Doğru Hareketler, Doğru Gelişim
Gerek antrenman öncesinde gerekse egzersiz öncesinde vücudunuzu spora tamamen hazır hâle getirmek, kan akışınızı hızlandırmak ve spor için gerekli olacak enerjiyi toplamak için ısınma hareketleri yapmak gerekir.
Kaslarınızın ısınması, bir yandan sizlere esneklik kazandırırken diğer yandan yaralanma riskini düşürür. Kan akışını ve dokulardaki oksijen miktarını artırır. Egzersizden önce kaslara daha fazla kan ve gitmesi onların beslenmesini, daha etkin çalışmasını sağlar. Performansı artırır.
Koşudan ne kadar önce yemek yiyeceğiniz, koşu öncesi sahip olduğunuz vakite bağlıdır. Koşmaya başlamak için ne kadar az vaktiniz varsa, o kadar az yemelisiniz. Yağlı, protein veya lif oranı yüksek besinlerden kaçınmalısınız. Bu gıdalar sindirimi yavaşlattığından koşu sırasında mide kramplarına neden olabilir.
Koşu öncesinde beslenme listemde neler yer almalı diye düşünüyorsanız, tahıllı ürünler, kinoa, kara buğday, kepekli pirinç, tam tahıllı ekmek, makarna, bulgur veya yoğurt, mevsim meyveleri ve yulaf ile hazırlanmış bir kase iyi bir tercih olacaktır. Birçok atlet sindirimi kolay, sıvı besinler de almaktadır.
İster sabah ister akşam, sen de günlük rutinine 15-20 dakikalık bir koşu dahil ederek bebekler gibi bir uykuya merhaba diyebilirsin. Düzenli koşu yaparak fazla kilolarından kurtulabilir ve arzu ettiğin kiloda kalabilirsin.
ESNEME EGZERSİZLERİ
Günlük yaşamda özellikle masa başında sabit pozisyonda çalışanların bile uygulayabileceği egzersizler vardır. Ancak şu unutulmamalıdır profesyonel esneme hareketleri için önce ısınma hareketleri yapmak gereklidir. Isınmadan yapılacak egzersizler kaslarda yırtılmaya sebep olabilir.
Kardiyo egzersizleri: Yürüyüş, koşu, bisiklet sürme, ip atlama, yüzme ve aerobik gibi kardiyo egzersizleri, kalp atış hızını ve kan dolaşımını hızlandırarak vücudu sıcak tutar. Genel ısınma olarakta bilinen bu ısınma egzersizleri, sporcunun kondisyon düzeyine göre belirlenir.
Yani aynı sürede yapılan düşük şiddetteki egzersiz ile harcanan yağ, oran olarak yüksek şiddetteki egzersizden fazladır. Ancak egzersiz sonunda yağdan harcanan enerjiye baktığında koşunun yürüyüşten daha fazla yağ yaktığını görebilirsin.
Isınma en fazla yaklaşık 10-30 dakika arasında sürmelidir. 10-30 dakikalık ısınma, haftada 4 antrenman ve 12 haftalık antrenman periyotlamasında totalde 12 saatlik bir egzersiz rutini içermektedir.
Isınma, spor aktivitesi öncesinde yapılan hazırlık hareketleridir. Isınmanın amacı vücudu ve kasları aktiviteye uyum sağlayacak şekilde hazırlamaktır. Isınma, spor performansını artırırken aynı zamanda sakatlanma riskini de azaltır.
Formel ve informel ısınma, spor öncesi egzersizlerin temelini oluşturan iki kavram olarak adlandırılıyor. Informel ısınma, fiziksel esneme-germe hareketleri olarak tanımlanırken formel ısınma ise daha çok profesyonel sporcuların uyguladığı spor türüne göre ısınma hareketlerinin bütününü oluşturuyor.
5 Dakikalık Orta Tempoda Yürüyüş Ya Da Koşu:
Genelde en çok uygulanan ısınma egzersizleri orta tempolu kardiyodur. İlk 1-2 dakikası yavaş olacak şekilde başlayacağınız ve sonrasında 5 dakika orta tempoda devam edeceğiniz koşu ya da yürüyüş antrenman öncesinde yapılabilecek iyi bir ısınma alternatifidir.
Isınmanın amacı vücut ısısını, solunum hızını ve kalp atım hızını kademeli olarak artırarak vücudu koşuya hazırlamaktır. Koşudan önce yeterli ısınma yapılması erken yorulmaya neden olabilecek nedenleri ortadan kaldırarak performansın artmasını sağlar.
Isınma hareketleri sırasında kalp atım hızı artar ve dolaşım hızlanır. Böylece kaslara ulaşan oksijen miktarı artar, vücut sıcaklığı yükselir. Bu durum kasların esnekliğinin artmasına ve daha verimli çalışmasına yardımcı olur.
Karbonhidrat ve protein bakımından zengin içecekleri tüketerek kas gelişimini destekleyebilirsiniz. Bununla birlikte kalori yakımını hızlandırabilir, spor sonrası yorgunluğu azaltabilirsiniz. Meyve suyu, protein tozu, su ya da süt; antrenmandan hemen sonra tüketmeniz gereken içeceklerdir.
Kilo vermek isteyenlerin aç karnına spor yapmaları öneriliyor ancak amacın kilo korumaksa koşudan ortalama 1 saat önce kahvaltı yapabilirsin. Aç karnına koşu yapıldığında, vücut yağ depolarını kullanarak enerji üreteceğinden kilo vermek hızlanıyor.
Şınav çekerken vücut ağırlığı ile hareket edildiği için bilek kaslarından çene kaslarına kadar tüm kaslar aktif olarak çalışır. Bu nedenle şınav hareketine başlamadan önce germe ve ısınma hareketleri ile kasların esnetilmesi, temponun yavaşça artırılması ve formunuza uygun sayıda tekrar yapılması tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri