Mavi antifriz, klasik üretim teknolojili inhibitör eklenerek üretilmiş ve mavi renkle renklendirilmiş; kırmızı antifriz ise organik üretim teknolojili inhibitör eklenerek üretilmiş ve kırmızı renk ile renklendirilmiştir.
Genel olarak “Dizel araçlara hangi renk antifriz kullanılır?” sorusu için kırmızı olduğunu söylemeliyiz. Özellikle daha düşük donma noktasına sahip olduğu için eksi dereceye düşen bölgelerde kullanılabilir. Organik olarak üretilen antifrizlerin kırmızı renkte olduğu bilinmektedir.
Antifriz aslında renksiz bir sıvıdır. Fakat birçok farklı sebepten dolayı değişik renklerde satışa sunulur. Renkli olmasının başlıca sebebi, normal sudan ayırt edilebilmesidir.
Organik Antifriz
Kış şartlarında donmaya karşı güvenilir koruma sağlamanın yanı sıra yaz şartlarında aşırı ısınmalara karşı motorunuzu ve korozyonu önler en az 2 yıl etkilidir. Aracınız KIRMIZI ORGANİK Antifriz, mavi veya yeşil kullanıyor olabilir. Karıştıra Bilirsiniz.
Organik Antifriz (OAT)
Genellikle turuncu ve pembe renklerdedir. İnorganik antifrizin aksine fosfat ve silikat içermez; 2-EHA asit ve bazı organik asitler içerir. Aktiviasyon süresi inorganik asitlere kıyasla daha uzundur; ama sağladığı koruma daha güçlüdür ve 5 yıla kadar kullanılabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Antifriz MAVİ STANDART -38 organik desteklidir. Kış şartlarında donmaya karşı güvenilir koruma sağlamanın yanı sıra yaz şartlarında aşırı ısınmalara karşı motorunuzu ve korozyonu önler en az 2 yıl etkilidir.
Kırmızı Antifriz
Daha Düşük donma noktasına sahip olduğundan eksi sıcaklığın fazla olduğu bölgelerde kullanılabilir. OAT yani organik bazlı asit ile üretilen antifrizler kırmızı renkte olur.
Organik ile inorganik antifriz karıştırılmış bu da kimyasal tepkimeye yol açar,bir süre sonra genleşme kabındaki renk de koyulaşır. Araçtaki mevcut sıvı boşaltılıp %50 organik antifriz %50 su ile yeniden tamamlanmalıdır.
Mavi antifriz ile kırmızı antifrizi kıyasladığımızda, kırmızı olanın maviye göre daha uzun ömürlü olduğunu söylemek mümkündür. Kırmızı antifriz her ne kadar uzun ömürlü olsa da mavi antifrizden daha iyidir anlamına gelmez. Özellikle kırmızı antifrizin zararları olabilir.
Kırmızı antifriz, araçların motorlarında bulunan su moleküllerinin donmasını engelliyor. Aynı zamanda aşırı sıcaklarda motorun aşırı ısınarak yanmasına engel oluyor. Kırmızı antifriz nedir sorusu araç motorlarında ısı dengesini sağlayan bir tür kimyasal olarak cevaplanabiliyor.
En çok kullanılan, en iyi antifriz olarak bilinen kırmızı antifrizin özellikleri: · Daha düşük donma noktasına sahiptir.
İnorganik Antifriz (IAT-Inornagic Acid Technology)
Genellikle açık parlak yeşil renktedir. Fosfat (demir koruyucu) ve silikat (alüminyum koruyucu) içerir. Demir motor bloku, alüminyum sirkülasyon pompası, silindir kapağı ve soğutma sıvısının geçtiği parçaların olduğu araçlarda korozyonu önler.
Piyasada mavi antifriz ve kırmızı antifriz olarak bilinen ürünlerden mavi antifiriz klasik üretim teknolojili inhibitörler eklenmiş ve mavi renkle renklendirilmiş antifrizken kırmızı antifiriz; organik üretim teknolojili inhibitörler eklenmiş ve kırmızı renkle renklendirilmiş antifrizdir.
yarı yarıya saf su ve antifriz en iyisi... ama çürümüş bir radyatöre azcık bile antifriz koysan eritir... sadece antifiriz kullanırsan radyatör,devir daim ,termostat ve buna benzer metal parçalara zarar verebilir.
Antifriz renkleri; mavi, kırmızı, yeşil ve turuncudur. İnorganik antifriz açık ve parlak yeşil renge sahiptir. Organik antifrizinse yeşil, turuncu ve pembe renk alternatifleri bulunur. Tabi başka antifriz renkleri de mevcuttur.
Farklı antifrizler karıştırılmaz özellikle organik yani pembe olanları başkaları ile karıştırırsanız geçmiş olsun, bir yerleri tıkarsınız. hiç bir şey olmaz. İkisi de etilen glikol, karışabilirler. Sorun yok.
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
Çünkü antifrizler özelliklerine göre değişmekle beraber ortalama olarak 160 derece sıcaklıklarda kaynamaya başlarlar. 160 derece bir #otomobil için gerçekten yüksek bir rakamdır.
Goodyear Mavi Organik 4 Mevsim Antifriz, aracın soğutma sisteminin daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olur ve donma, aşırı ısınma ve korozyona karşı koruma sağlar. Ayrıca, organik bileşenleri sayesinde çevreye daha az zarar verir. Bu ürün, araç soğutma sistemleri için özel olarak formüle edilmiş bir antifrizdir.
Antifrizin değiştirilme sıklığı, aracın kullanım sıklığına bağlıdır. Buna göre her yıl ya da iki yılda bir antifriz değişimi gerekebilir. Süreyi belirlemek için 50.000 km sınırı referans alınabilir. Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
hiç bişey olmaz fazla suyu motor atar.
Etilen glikol (genelde yeşil), propilen glikol (genelde mavi) ile sorunsuz şekilde değişebilir, karıştırılabilir.
Yeşil Antifriz, radyatörlerde kullanılmak üzere geliştirilmiş etilen glikol bazlı, pas, korozyon, aşınma ve köpük önleyici yüksek teknolojiye sahip katkılar içeren bir soğutma sıvısıdır. Radyatör suyunun soğuk havalarda donmasını, sıcak havalarda ise kaynamasını önlediğinden yaz-kış kullanılması tavsiye edilir.
Suyun donma noktasını düşürürken kaynama noktasını yükseltir. Bu sebeple her mevsim kullanılabilir. Petrol Ofisi'nin ürettiği bir diğer antifriz ise Coolant antifrizdir. Uzun ömürlü ve kırmızı renge sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri