Organik, üretimde kimyasal girdi kullanmadan, her aşaması kontrollü ve sertifikalı üretim biçimidir. Ekolojik tarımın amacı; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır. Organik, bilimsel ve hukuki bir kavramdır.
Organik bileşikler içerisinde hidrojen, oksijen ve karbon bileşikleri bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak; karbonhidrat, yağ ve proteinler verilebilmektedir. Organik maddeler monomorler ile polimerlerden meydana gelir. Temel element olarak yapılarında karbon, hidrojen ve oksijen bulunmaktadır.
Organik kimya, karbon temelli bileşiklerin yapılarını, özelliklerini, tepkimelerini ve sentez yollarını inceleyen kimya dalıdır. Karbon (C) ve hidrojen (H) içeren bileşiklerdir. Diğer elementler de [oksijen (O), azot (N), kükürt (S) vs.] bileşik yapısında bulunuyorsa "fonksiyonel gruplar" olarak adlandırılır.
Organik madde, genellikle canlıların yapısında bulunan ve yapısında organik bileşikler ihtiva eden maddelere denir. Doğal olarak bulunmayıp organizmada metabolizma sırasında sentezlenen maddelerdir. İşlem görmüş organik maddeler tarımsal açıdan gübre olarak kullanılabilmektedir.
Organik kimya karbondan oluşan moleküllerin tepkimesini, oluşumunu, yapısını ve özelliklerini inceleyen kimya dalıdır. İnorganik kimya ise organik moleküllerin dışında kalan asitleri, bazları, tuzları ve diğer karbon içermeyen yapıları inceleyen kimya dalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
İnorganik, organik olmayan anlamına gelir. Biyolojide su, mineral, asit, baz, tuzlar gibi canlıların yapısında bulunan ancak canlı olmayan veya bir canlı tarafından üretilmemiş bileşiklerdir. Doğadan hazır olarak alınırlar. İnorganik bileşikler, sıklıkla karbon taşımayan moleküllerdir.
Organik, "bitki veya hayvan kökenli", bazen de "karbon içeren" anlamında kullanılan bir sıfat. Organik sözcüğü ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir: Kimyada, karbon içermekte olan (istisnalar hariç) organik bileşikler.
Organik besinler, yapı olarak, içerisinde herhangi bir katkı maddesi içermeyen, yetiştirilme sürecinde hiçbir sentetik gübre, kimyasal madde kullanılmamış besinlerdir. Bu tarz maddelerle etkileşime geçmeyen organik besinlerin kesinlikle sağlığınız için herhangi bir zararı yoktur.
Organik malzemeler: Karbonun hidrojen, oksijen, azot, klor ve flor gbi metal olmayan elementlerle oluşturduğu büyük moleküllü organik bileşiklerdir. Kompozit malzemeler: Çok farklı özelliklere sahip iki ya da daha çok sayıda malzemeyi bir araya getirerek elde edilen malzemelerdir.
İnorganik bileşikler: su, mineral, baz, asit ve tuzdur. Bu bileşikleri dışarıdan vücudumuza alırız. Şekerin yapıtaşı olan glikoz ise bir karbonhidrattır ve organik bileşiklerde bulunur.
Organik kimya karbon bileşikleri kimyası olarak da anılır.
—Örneğin, yapısında karbon içeren CO, CO2, Na2CO3 ve KCN gibi bileşikler organik değil anorganiktir.
İnorganik bileşiklerin en önemlileri; su, asitler, bazlar ve tuzlardır.
Bir ürün paketlenmişse organik ürün olduğunu üzerindeki etiketinden ve etiketinde bulunması gereken; organik tarım logosu, kontrol ve sertifika kuruluşu kodu ve logosu, Yönetmeliğe göre üretildiğine dair ifade ve sertifika numarasını bakarak anlarız.
Organik kavramı, ürünün, tohumdan hasat aşamasına, hasat aşaması tamamlandıktan sonra da son kullanıcıya gidene dek bütün aşamalarda gerek canlılara gerekse de doğaya zarar vermeyen, kimyasal teması olmadan üretilmiş ürünleri ifade eder.
Organik gıdalar, yapay pestisit, gübre ve herbisit kullanılmadan yetiştirilir. Organik et, yumurta ve süt ürünleri doğal beslenen, hormon veya antibiyotik almamış hayvanlardan elde edilir. Doğal gıdalar, sentetik veya yapay içeriği olmayan ve katkı maddesi bulundurmayan gıdalardır.
En doğal yöntemlerle elde edilen organik ürünler, diğer ürünlere göre daha lezzetli ve besin değerleri yüksek ürünlerdir. Organik besinlerle beslenen kişiler hastalıklara karşı doğal bir korunma yolu geliştirilmiş olurlar. Özellikle kanser ve diğer birçok hastalıktan kendilerini koruyarak sağlıklı yaşarlar.
Organik gıda: üretildiği topraktan tüketimine kadar her aşaması kontrollü olan, organik yöntemlerle üretilen gıdalar anlamına gelir. Doğal gıda: doğada bulunan, doğal olarak yetişen gıdalar bu gruptadır. Doğal besin ögelerinin minimal müdahale ile yetişmesi anlamına gelir.
Organik, üretimde kimyasal girdi kullanmadan, her aşaması kontrollü ve sertifikalı üretim biçimidir. Ekolojik tarımın amacı; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır. Organik, bilimsel ve hukuki bir kavramdır.
Organik gıdalar tüketmek çevre için iyidir, aynı zamanda sağlığınızı da iyileştirir. Sadece bu da değil, organik gıdalar genellikle daha besleyicidir ve daha lezzetlidir. Organik olmayan yiyecekler yemek ise vücudunuzda birikebilecek pek çok farklı kimyasalı yuttuğunuz anlamına gelir.
Mineral doğal şekilde oluşan, homojen, belirli kimyasal bileşime sahip inorganik kristalleşmiş katı bir maddedir.
Vitaminler vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmak için küçük miktarlarda ihtiyaç duyduğu, doğal gıda maddelerinde çok az miktarda bulunan organik bileşiklerdir.
Organik yaşam, gündelik hayat içerisinde kimyasal girdiden uzak, doğal ürün kullanımına yönelmek ve aynı zamanda çevreyi korumak için tercih edilen bir yaşam tarzıdır. İnsanlar birçok farklı nedenden dolayı organik yaşamı seçebilirler. Bu nedenlerin başında ise kişisel sağlık ve çevre üzerindeki etki gelmektedir.
canlı olan, inorganik'in tersi.
Organik madde bakımından zengin olan hayvansal gübreler, toprağın suyun emme ve depolanma kapasitesini arttırarak erozyonun önlenmesini sağlar ve toprak yapısının korunmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri