Seramik camı Daha bilinen ismiyle şömine camı sanılanın aksine temperli cam değildir. Kesinlikle şöminelerde soba kapaklarında fırınlarda temperli cam kullanılmamalıdır. Temper işlemi her ne kadar cama ısıya karşı belirli bir direnç sağlasada ani ısı değişimlerinde patlaması çok olasıdır.
Şöminenin enerjisini arttırmak için ve şömine camlarında is olmasını engellemek için En az iki yıl kurutulmuş nem oranı %20'nin altında olan odunlar kullanılmalıdır.
Yüksek ısıya dayanıklı cam ısıya karşı son derece dayanıklıdır. İlave bir kaplamaya gerek duyulmadan şömine , soba gibi ısıtıcıların önlerinde kullanılarak yanmakta olan parçaların ortama sıçramasını önler, son derece güvenlidir.
Normal şartlarda temperli camlar kolay kolay kırılmamaktadır. Ancak belli başlı bazı nedenlerden dolayı temperli cam kırılması da meydana gelebilmektedir. Örneğin ani sıcaklık değişimi, yüksek basınç, sürekli noktasal darbeler, fiziksel zorlamalar, şiddetli çarpmalar gibi nedenlerden dolayı kırılabilmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Seramik camı Daha bilinen ismiyle şömine camı sanılanın aksine temperli cam değildir. Kesinlikle şöminelerde soba kapaklarında fırınlarda temperli cam kullanılmamalıdır. Temper işlemi her ne kadar cama ısıya karşı belirli bir direnç sağlasada ani ısı değişimlerinde patlaması çok olasıdır.
Temperli camların kalınlığı 4 mm, 5 mm, 6 mm ve 8 mm gibi seçeneklerde üretilebilmektedir. Bu camlar kolay kırılmamakla birlikte olası kırılma durumuna karşı da hayati bir tehlike oluşturmazlar. Çünkü kırıldıkları zaman buz misali 3 – 4 mm gibi çok küçük parçacıklara ayrılır ve insana hayati bir zarar vermezler.
Şömine camı, en az 700° sıcaklığa kadar dayanımlı ve üzerine su dökülse bile çatlama ve kırılma yapmayan camlardan olmalıdır. Şömine camları 1000° yüksek ısıya dayanabilmektedir. Şömine camları, şöminedeki ısıyı aynı zamanda engellemeden ortama iletir.
Temperlenme işleminden geçen cam 300°C ısıl şoka dayanabilirken, temperlenmemiş cam yaklaşık 40°C ısıl şoka uğradığı zaman kırılabilmektedir. Camlar, temperli cam haline geldikten sonra üzerinde kesme, taşlama, talaş kaldırma işlemleri yapılamamaktadır.
Temperli camlar ısıya dayanıklı olmasından dolayı birçok alanda kullanılmaktadır. Temperli camlar, özel ısıtma sistemleriyle üretilir. Cam 600 ile 650 derecelik sıcaklıkta ısıtılır sonrasında aniden soğutulur. Isınma ve soğuma peş peşe yapılarak cama dayanıklılık elde edilir.
İşte bir cam panelin temperli olup olmadığını anlamanın bazı yolları: Pürüzsüz kenarlar: Temperli cam pürüzsüz ve eşit kenarlara sahipken, normal cam pürüzlü kenarlara sahiptir. Parlak görünüm: Temperli cam, camın hızla ısıtılıp soğutulmasını içeren üretim süreci nedeniyle ışıltılı bir görünüme sahiptir.
Günümüzde geleneksel olarak gerçekleştirilen cam temperleme işleminde, öncelikli olarak temperleme fırınlarında yumuşama noktasına kadar (yaklaşık 700°C) ısıtılan cam, daha sonra ani soğutma ünitesinde yaklaşık olarak 70°C'ye düşünceye kadar ani olarak soğutulmaktadır.
Temperli camın metrekare fiyatının ortalama olarak 100 TL kadar olduğunu ifade etmek de mümkün olur. Ancak kimi zaman temberli cam fiyatları metrekare bazlı olarak 200 TL civarında da olabilmektedir.
Şömine camı temizliğiniz için amonyak kullanabilirsiniz. Püskürtücü şişelerin içine seyreltilmiş amonyak ile su koyarak karıştırınız. Yanınıza cam çizmeyen biz bez ya da kağıt havlu alınız. Amonyak karışımlı suyu isli, kirli ve dumanlı olan şömine camınıza sıkınız.
Şömine camı, yüksek sıcaklıklara dayanıklı özel cam türlerinden yapılmış bir parçadır. Şöminenin içindeki alevleri ve ısıyı korumak için kullanılır. Genellikle temperli cam veya seramik cam olarak üretilir. Yüksek ısıya ve sıcaklığa dayanıklı olması önemli bir özelliktir.
Uzun uçlu bir çakmak ile yakıtı tutuşturunuz. Ateş yanmaya başladıktan sonra mümkün olduğunca uzakta durmaya özen gösteriniz. Şömine yakıldıktan sonra 7-10 dakika kadar ateşin rengi mavi olmalıdır. Onuncu dakikadan sonra yanma sıcaklığına ulaşarak sarı veya kızıl rengi almaya başlayacaktır.
Kırıldığı takdirde temperli camlar, mikron parçalara ayrılarak, zarar vermeden dağılır.
En sık kullanılan 8 mm ve 10 mm olan temperli camlar standart camlara göre 5 kat daha yüksek dayanıklılığa sahiptir. Dolayısı ile patlamalara karşı dayanıklıdır. Görüldüğü üzere temperli camların ebatları söz konusu olduğunda karşımıza farklı seçenekler çıkmaktadır.
Temperli camlar çoğunlukla cephe camları, beyaz eşya camları (fırın – buzdolabı vs.), otomotiv sektöründe (araç yan ve arka camları), duş ve küvet camları, mobilya camları (sehpa – masa – dolap vs), korkuluk, küpeşte, balkon kapama sistemleri camları, aydınlatma armatür camları gibi zor kırılması beklenen ama ...
Amonyak ile temizleyin. Şöminenin dokunulabilecek kadar soğuk olduğundan emin olun. Bir sprey şişesini su ile seyreltilmiş amonyak karışımı ile doldurun. Su, amonyağın cam üzerinde buharlaşmasını engelleyecek ve daha kolay kullanılmasını sağlayacaktır.
Şömine bacasının ölçüleri nasıl olmalı? Cevap: Bir şöminenin sağlıklı çekebilmesi için 20 cm iç çapa ve en az 4 – 4,5 metre baca yüksekliğine ihtiyaç vardır. Baca mesafesi ne kadar yüksek olursa çekiş o kadar iyi ve sağlıklı bir şekilde gerçekleşir.
Şömineli evler, şöminenin sağladığı ısı ile ısınır. Şöminenin ateşi odun veya kömürle yakılır ve bu yakıt yandığında ortam ısınır. Isı, şöminenin önündeki alanda hissedilir ve çevredeki havayı da etkiler.
Bu cam çeşitli sebeplerle kırılabilir. Bu sebeplerden en çok karşılaşılanı mevsim değişiklikleridir. Uzama ve kısalma camda strese(gerilmeye) sebep olur ve bu gerilme miktarı basınç dayanımını geçmesi ile camın en zayıf noktasından kırılmasına sebep olur. Kırılma nedenlerinden bir diğeri de üretim hatasıdır.
Hatta bu tarz camların kırılması çoğu zaman patlama olarak da tanımlanır. Ancak temperli camların kırıldıktan sonra çevreye parçacıklar halinde dağılmadıkları da bilinmektedir. Dolayısıyla bu sayede bu tarz camların güvenli cam olarak tanımlandıklarını da ifade etmek mümkün olmaktadır.
İlk önce, temperli camınıza (güçlendirilmiş camınıza) bulaşık sabunu ve su karışımı püskürtün. 10 saniye kadar bekleyin ve sonra yumuşak bir sünger ile camı silerek temizleyin. Yüzey için çok pürüzlü olacağından dolayı süngerin yumuşak tarafını kullanın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri