Sütlü tatlılar genellikle soğuk yenir, bu nedenle tüketmeden önce buzdolabına kaldırılır. Siz de bu işlemi yapabilirsiniz. Ancak tatlıyı buzdolabına kaldırmadan önce oda sıcaklığına geldiğinden emin olun. Tatlıları sıcakken buzdolabına kaldırmanız durumunda kıvamı ve lezzeti bozulabilir.
2-3 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenmenin ardından kepçeyle pirinçleri fazla ezmeden karıştırarak kaselere eşit miktarda paylaştırıyoruz. Ilıdıktan sonra dolaba kaldırıp bir gece dinlendirirsek daha lezzetli olacaktır.
Sütlaç Nasıl Saklanır? Artan sütlaçlarınızın üzerini sıkıca kapatıp buzdolabında ertesi gün tüketmek için saklayabilirsiniz. Daha fazla beklettiğinizde bozulmaz veya tadı değişmez.
Pişen sütlacı tepsiden alıp önce dışarda soğuyana dek bekletelim sonra buzdolabına koyalım. Üzerini streçle kapatalım. İkram yaparken süsleyelim.
Daha sonra sütlacı, kepçe yardımı ile kaselere paylaştırıp, oda ısısında soğumaya bırakın. Oda ısısında soğuyan nişastasız sütlaçları soğuyup kıvam alması için buzdolabında en az 4-5 saat dinlenmeye bırakın. Daha sonra üzerlerini tarçın ve fındık kırığı ile süsleyerek, soğuk olarak servis edebilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Zira dondurucuda saklandıktan sonra çıkarıp servis etmek istediğinizde sulanma yapar, doku ve tat olarak kötü bir lezzet ve kıvam sunarlar. Bu sebeple onları mümkün olduğunca buzdolabında saklamalı ve en kısa zamanda (3 gün içinde) tüketmelisiniz.
Sütü ekleyin 10 dakika kaynatın ,şekeri ekleyin, eritin devamında 1 çorba kaşığı nişastayı yarım su bardağı soğuk süt ile açın ve onuda ekleyin… .. Süt tekrar kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika kadar kaynatın ocaktan alın…
ilk defa sütlaç yiyecek birinin sorunsalı. Sütlacın ilk kaşığı tencereye atılır, o dip tutmuş sütlaç gibisi yoktur, sonra soğumaya başlayan sütlaçtan henüz sıcakken yenebilir ama soğuk yenmesi daha iyidir, sıcak isteyen kaseye değil tencereye hücum eder.
Pirinçlerin diri kalmadan iyice yumuşaması için kısık ateşte pişirilmesi gerekir. Bu tarifte güveç veya porsiyonluk fırın kapları kullanabilirsiniz. Kapların yarısına gelecek kadar su doldurduğunuz tepsiyi fırına verebilirsiniz. Fırının sadece üst kısmını çalıştırarak sütlaçları 5-10 dakika içinde kızartabilirsiniz.
Sütlaç yaparken pirinci önden uzun uzun yıkamayın. Bir sudan geçirin ya da hiç geçirmeden tencereye aktarın. Eğer çok fazla yıkarsanız pirincin kendi nişastası gidecektir ve tatlıyı yaparken kıvamının koyulaşmamasına neden olacaktır.
Karıştırın ve süt kaynayana kadar ara ara karıştırmaya devam edin. Kaynadıktan sonra altını kısın, 8-10 dakika daha bu şekilde karıştırarak kısık ateşte pişirin. Ardından şekeri ekleyin, karıştırın. Tekrar kaynamasını bekleyin ve 4-5 dakika daha da kısık ateşte bu şekilde kaynatın.
Üstüne haşladığınız pirinçleri ilave edin. Süt kaynayıncaya kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra orta ateşte kıvam alıncaya kadar pişirin. Kıvamı muhallebi kıvamından biraz sulu olacak, karıştırırken kaşığı tutmaya ve ağırlaştığını hissedersiniz.
Sütlaçtan bir kepçe kadar alın, nişastalı suyun üzerine ekleyip iyice karıştırın. Ardından ocakta kaynamakta olan sütlacın içine azar azar ekleyin ve ilave ederken sütlacı karıştırın. Bu şekilde sütlaç kıvamının koyulaşmaya başladığını farkedeceksiniz.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına verin ve sadece üst kısmını açın. Bu yüksek ısıda ve önceden ısıtılmış bir fırında sütlaçlarınızın üst kısmı hafif hafif kızarmaya başlayacaktır. Su sayesinde fırının nemi korunacak ve sütlacınız çok sert bir kıvamda olmayacak, eşit bir şekilde kızaracaktır.
Pirinç pişinceye kadar sütle pişirilir. İçine sütle karıştırılmış nişasta, vanilya ve şeker eklenir. 5-6 dakika kaynatılır ve kaselere dökülür. Servis yapılmadan üzerine tarçın eklenir.
Sütlü tatlılar genellikle soğuk yenir, bu nedenle tüketmeden önce buzdolabına kaldırılır. Siz de bu işlemi yapabilirsiniz. Ancak tatlıyı buzdolabına kaldırmadan önce oda sıcaklığına geldiğinden emin olun. Tatlıları sıcakken buzdolabına kaldırmanız durumunda kıvamı ve lezzeti bozulabilir.
Sütlaç kaplarına karışımı pay edin. Sütlaçları tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında sütlaçların üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun...
Normal şartlarda sütlaç çok fazla yenmediği taktirde kilo alınmasına neden olmamaktadır. Fakat bu tatlı her gün yenir ise kilo alınmasına neden olur. Diyet programlarına pek çok diyetisyen tatlıyı haftada bir kez olarak vermektedir. Bu durum sütlaç için de geçerlidir.
Sütlaç, mantık olarak pirinç unlu muhallebinin, pirinç taneleri kullanıldığı için pütürlü olan şeklidir, içerik aynıdır. Kaşık mamalarına alternatif olarak 7-8.aylardan sonra gece yatmadan yarım -bir saat önce verilebilir.
Sütlaç yapımında en çok dikkat edilecek konu kaynarken mutlaka ara ara karıştırmaktır. Zira sütlü bir tatlı olduğundan çok kolay dibi tutar ve tadı bozulur. Sütlaç yapımında püf noktalardan biri de pirincin piştikten sonra yıkanma işlemidir.
Tepsiye sıcak su doldurulmasının nedeni, sütlaç yüzeyinin çatlamasını önlemektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri